Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPVE

Declaraţie privind organizarea dezbaterilor electorale

|versiune pentru tipar| PVE, 20 noiembrie 2014

Partidul Verde Ecologist îşi exprimă poziţia vis-a-vis de egalitatea de şanse pe care o au toate partidele politice din Republica Moldova în campania electorală şi libertatea presei pentru a informa corect alegătorul din Republica Moldova.

Suntem indignaţi faţă de politicile editoriale ale instituţiilor media din Republica Moldova care invită cel mai des la dezbateri publice separat partide politice extraparlamentare de cele parlamentare, păstrând ideea că partidele politice mici nu au şanse de a accede în Parlamentul Republicii Moldova.

Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de informare corectă, îndeosebi în campania electorală. Verzii constată că în asemenea circumstanţe opinia publică este uşor de manipulat când din start se regrupează partidele politice pe influenţa care o deţin în domeniile active din Moldova, inclusiv controlul asupra celei de-a patra putere din stat.

Mass-media din Republica Moldova este monopolizată şi lipsită de transparenţă, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului este controlat politic. Cerem mai multă transparenţă şi libertate la opinia politică.

La Reuniunea Partidelor Verzi Europene din 9 noiembrie 2014 de la Istanbul, a fost prezentată situaţia problematică a presei din Turcia şi Ucraina. Partidul Verde Ecologist din Moldova a introdus în discuţie şi realitatea din Republica Moldova, amintind de Proiectului legii pentru modificarea şi completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, privind transparenţa proprietăţii mass-media şi asigurarea accesului publicului la informaţia privind proprietarii instituţiilor de media. Experţii prezenţi în dezbatere au argumenat că această situaţie din Moldova a fost menţinută de o guvernare care urmăreşte ca la conducere să fie prezente acele partide politice care pot influenţa în continuare masele aşa cum au făcut-o până acum.

Rugăm să consideraţi acest apel ca un strigăt împotriva corupţiei şi încălcarea Drepturilor Omului. Cetăţenii au dreptul la informare ca să voteze pentru viitorul acestei ţări, iar mass-media are obligaţia prin etica profesională să transmită un mesaj corect.

Sursa: www.greenparty.md