Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014

Informaţii generale despre alegerile parlamentare 2014 în Moldova

Data alegerilor30 noiembrie 2014
Tipul alegerilorAlegeri parlamentare
Pragul electoral pentru
partide politice6%
blocuri electorale din 2 partide9%
blocuri electorale mai mult de 3 partide11%
candidaţi independenţi2%
Pragul de participare »»»
1/3
Numărul concurenţilor electorali
partide politice19 (21-2)
blocuri electorale1
candidaţi independenţi4
Au participat la votare »»»
57.28%
Repartizarea mandatelor
PSRM25
PLDM23
PCRM21
PDM19
PL13

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au fost cea de-a VIII-a competiţie electorală de acest fel după proclamarea independenţei Republicii Moldova, fiind ales Parlamentul de legislatura a XX-a.

La 28 mai 2014, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărîrea Nr. 81 privind stabilirea datei pentru alegerile parlamentare ordinare, data acestora fiind fixată pentru 30 noiembrie 2014. Potrivit normei constituţionale, alegerile ordinare pot fi desfăşurate în termen de trei luni din ziua expirării mandatului Parlamentului, care începe în ziua alegerilor şi expiră în aceiaşi zi, peste patru ani. Anunţarea alegerilor poate avea loc cel tîrziu cu două luni de zile pînă în ziua preconizată pentru desfăşurarea acestora. Alegerile parlamentare s-au desfăşurat în baza sistemului electoral proporţional absolut, după formula: o ţară — o singură circumscripţie electorală.

La scrutinul parlamentar s-au înregistrat iniţial 26 concurenţi electorali, inclusiv 21 partide politice, 1 bloc electoral şi 4 candidaţi independenţi. Mai tîrziu însă, un partid politic s-a retras din competiţia electorală iar unui alt partid politic i-a fost anulată înregistrarea în alegeri pentru abateri de la normele legale.

Pentru desfăşurarea alegerilor au fost constituite 2,073 secţii de votare, 95 dintre care au fost deschise pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Transparenţa redusă în ceea ce priveşte criteriile de stabilire a numărului şi localizarea secţiilor de votare peste hotare a contribuit la percepţia publică că guvernul a încercat să descurajeze votarea în Federaţia Rusă, în timp ce a crescut numărul de secţii de votare în alte ţări.

La scrutin au participat 57.28% din alegătorii incluşi în listele electorale. Conform rezultatelor finale ale alegerilor din 30 noiembrie 2014, pragul electoral a fost trecut de 5 partide, care au obţinut şi un număr corespunzător de mandate de deputat: PSRM a acumulat 20.51% dintre voturi (25 mandate); PLDM — 20.16% (23 mandate); PCRM — 17.48% (21 mandate) PDM — 15.80% (19 mandate) şi PL — 9.67% (13 mandate).

În legislatura precedentă Parlamentul a adoptat un şir de modificări esenţiale la Codul electoral, care au fost aplicate în campania electorală din 2014. Ele se referă la:

Însă, mai multe modificări semnificative la Codul Electoral propuse în 2014 nu a reuşit să fie adoptate pînă la alegeri şi au rămas suspendate în parlament. Printre acestea se numără revizuirea şi reglementarea procedurilor de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, includerea cotelor de gen pentru listele de partid, şi prelungirea perioadei de votare în străinătate. Adoptarea acestor măsuri ar fi putut consolida cadrul legal şi ar fi contribuit la consolidarea încrederii publicului în procesul electoral.

Două cazuri controversate au fost înregistrate în campania electorală şi au ridicat semne de întrebare despre aplicarea selectivă a justiţiei. Primul caz este legat de anularea înregistrării unui concurent cu o zi înainte de alegeri, iar al doilea caz a fost admiterea în cursa electorală a unui partid care are logo-ul şi numele similar cu cel al unui alt concurent.

Pe 9 decembrie 2014, Curtea Constituţională a validat rezultatele alegerilor parlamentare şi mandatele deputaţilor aleşi la 30 noiembrie 2014.