Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIurie Leancă

Iurie Leancă a solicitat CEC sancţionarea şi obligarea PSRM să retragă şi să distrugă toate pliantele care instigă la ură

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Iurie Leancă, 8 septembrie 2016

Iurie Leancă, candidatul PPEM la funcţia de Preşedinte a ţării, a depus astăzi o sesizare la Comisia Electorală Centrală în care a solicitat sancţionarea şi obligarea PSRM să retragă şi să distrugă toate pliantele distribuite, prin care se promovează o temă care incită la ură şi dezbinare în societatea din Republica Moldova, propagând frica şi încercând să inducă populaţiei un sentiment de ură la adresa României.

Această sesizare vine după ce portalul informaţional www.deschide.md, la data de 6 septembrie 2016, a scos în evidenţă că în cutiile poştale ale cetăţenilor sunt distribuite pliante informaţionale ale PSRM. S-a constatat că acestea conţin mesajul “Jandarmul Român nu va fi la noi stăpîn!”, care este o temă falsă şi care de fapt induce un sentiment de ură la adresa României şi a românilor. Este bine cunoscut faptul că tema “Jandarmului Român” a fost promovată în anii 40 de către propaganda rusă, atunci când se dorea un proces de rusificare comandat de regimul stalinist.

“Consider că materialul informaţional al PSRM este unul imoral, jignitor la adresa unei părţi importante a societăţii din Republica Moldova, şi opiniilor pe care le împărtăşesc, dar şi instigă la ură la adresa unui stat vecin membru al Uniunii Europene”, a declarat astăzi la CEC, Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă consideră că mesajele promovate prin astfel de materiale informaţionale de PSRM sunt condamnabile şi imorale, aducând atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor garantate de Constituţia Republicii Moldova (CRM) şi anume: libertatea conştiinţei (art. 31 al CRM); libertatea opiniei şi exprimării (art. 32 al CRM); libertatea de asociere (art. 40 al CRM); pluralismul politic (art. 41 al CRM); restrîngerea unor drepturi şi libertăţi (art. 54 al CRM).

Astfel, având în vedere că pliantele menţionate mai sus sunt distribuite în perioada electorală, Iurie Leancă a solicitat CEC examinarea obiectului sesizării prin prisma prevederilor legislaţiei naţionale, dar şi sancţionarea şi obligarea PSRM să retragă şi să distrugă toate pliantele distribuite.

ppe.md