Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIurie Leancă

Iurie Leancă a cerut Comisiei Electorale Centrale să permită moldovenilor din diasporă să voteze cu paşapoartele expirate

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Iurie Leancă, 23 septembrie 2016

Iurie Leancă, candidatul PPEM pentru alegerile la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a expediat astăzi, 23 septembrie curent, o sesizare la Comisia Electorală Centrală, solicitând emiterea unei Hotărâri care să permită cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi peste hotare să participe la scrutinul din 30 octombrie 2016, în baza paşapoartelor cu termen de valabilitate expirat.

Această sesizare vine după ce mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi la moment peste hotare au semnat o scrisoare deschisă, în care comunică că o bună parte din cetăţeni nu au reuşit să îşi perfecteze paşapoarte valabile noi pentru a-şi exercita dreptul la vot.

În prezent în afara ţării se află până la 900.000 — 1 milion de cetăţeni ai Republicii Moldova. Aproximativ jumătate din aceştia au statut de migranţi permanenţi, iar o bună parte din ei deţin din diferite motive obiective şi subiective paşapoarte cu termen de valabilitate expirat.

Conform informaţiilor prealabile prezentate de Întreprinderea de stat “Registru”, în toamna anului 2014 aproximativ 241.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova deţineau paşapoarte cu termen de valabilitate expirat. În acest context, la 18 noiembrie 2014, CEC a emis Hotărârea nr. 2954 prin care a prevăzut dreptul cetăţenilor Republicii Moldova să participe la vot în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. La baza hotărârii CEC a stat experienţa alegerilor precedente (a. 2009, 2010), dar şi motivaţia de a elimina posibile obstacole care ar putea priva alegătorii aflaţi peste hotare de dreptul său constituţional de a vota.

În context, Iurie Leancă a subliniat că Republica Moldova şi-a stabilit ca şi obiectiv major să menţină legătura cu cetăţenii de peste hotare şi să apere drepturile acestora.

“Acest obiectiv este clar marcat în Strategia Naţională «Diaspora 2025», tezele de bază ale căreia au fost elaborate încă de Guvernul pe care am avut onoarea să-l conduc. De aceea, fiecare exerciţiu electoral este o pârghie prin care cetăţenilor li se oferă posibilitatea de a participa în mod direct în procesele interne politice din Republica Moldova. Pentru diasporă — este o oportunitate majoră, pentru mulţi chiar unică, de reconectare la tot ceea ce înseamnă patrie”, a spus Iurie Leancă.

ppe.md