Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIurie Leancă

Iurie Leancă şi-a lansat candidatura şi viziunea în 10 puncte pentru Republica Moldova

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Iurie Leancă, 1 octombrie 2016

Iurie Leancă şi-a lansat astăzi, 1 octombrie 2016, candidatura pentru Preşedinţia Republicii Moldova din partea PPEM, precum şi cele 10 viziuni pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

La evenimentul, care a fost organizată în Sala cu Orgă din Chişinău, au participat peste 500 de membrii şi simpatizanţi ai candidatului PPEM, precum şi invitaţi speciali.

În discursul său de deschidere, Iurie Leancă a menţionat că Preşedintele Moldovei trebuie să fie liantul în societate, care să unească poporul, să supravegheze şi să îi taxeze pe politicienii care nu îşi fac treaba.

“Atunci când am fost la guvernare, am demonstrat că putem face lucruri concrete pentru oameni. Am adus finanţări, am adus peste 100 de autocare pentru şcolari, am renovat peste 800 de grădiniţe. Am demonstrat că se poate guverna bine, în folosul cetăţeanului, spre binele ţării. Partidul nostru trebuie să spună oamenilor adevărul, Guvernul pe care l-am condus a reuşit să facă lucruri extraordinare pentru moldoveni. Avem dreptul, aveţi dreptul să vă mândriţi că am obţinut regimul liber al vizelor, că am semnat Acordul de asociere, că ne-am respectat promisiunile făcute”, a spus Iurie Leancă

Iurie Leancă, al treilea candidat din buletinele de vot pentru scrutinul din 30 octombrie, a oferit şi o viziune pentru Moldova în 10 puncte, după cum urmează.

  1. Bunăstare şi prosperitate. Moldovenii merită mai mult, de aceea salariile şi pensiile lor trebuie să se apropie de cele vestice. Avem nevoie de un stat prosper şi îl putem construi cu ajutorul investiţiilor europene. Vom crea astfel noi locuri de muncă şi vom aduce tehnologie de ultimă oră în ţara noastră, dezvoltând economia şi nivelul de trai.
  2. Moldova sprijinită de prietenii din Vest. Pot reprezenta cu succes patria, atât în Est cât şi în Vest. Relaţiile mele externe s-au transformat în drumuri, şcoli, gazoducte şi implicit în noi locuri de muncă.
  3. Justiţie independentă şi dură. Îmi doresc ca în Moldova să existe egalitate în faţa legii. Vreau o ţară independentă, iar acest lucru se va întâmpla doar atunci când şi justiţia va fi independentă. Primul examen al acestei justiţii va fi găsirea şi pedepsirea dură a celor implicaţi în furtul miliardului, dar şi recuperarea banilor furaţi şi întoarcerea lor către cetăţeni.
  4. Realizarea unei axe Moldova — România — Germania. Colaborarea europeană înseamnă relaţii cu state partenere, state prietene, dar mai înseamnă ceva. Fiecare ţară mică are în vedere crearea unei relaţii speciale cu alte state, iar în cazul nostru, acestea vor fi România şi Germania. Impulsionarea acestei axe este secretul pentru drumul spre Vest al Moldovei.
  5. Guvernare transparentă şi profesionistă. Imaginea noastră internaţională se va îmbunătăţi şi în baza calităţii politicii de la noi din ţară. Voi fi vocea poporului în relaţia cu Guvernul.
  6. Dezvoltarea relaţiilor economice cu partenerii din Est. Moldova are nevoie de pieţe de desfacere pentru produsele sale, la fel cum şi ţările vecine din CSI au nevoie de produsele noastre. Calităţile mele diplomatice vor reprezenta astfel un avantaj în dezvoltarea legăturilor statale şi economice cu acestea, iar pieţe mai multe şi mai competitive înseamnă prosperitate pentru moldoveni.
  7. Un stat care să aibă grijă de cetăţenii săi. Cetăţeanul înainte de toate nu poate rămâne doar un slogan, mă voi lupta ca acesta să devină nucleul în jurul căruia ţara trebuie să progreseze. Asta înseamnă o protecţie socială mai bună pentru cetăţean, un sistem al sănătăţii mai performant şi o securitate sporită.
  8. Relaţiile economice libere cu Vestul. Zona de Liber Schimb pe care am semnat-o pentru Moldova înseamnă că putem duce produsele noastre pe rafturile magazinelor din vest obţinând în schimb salarii de nivel european pentru oamenii care lucrează în agricultura noastră.
  9. O singură ţară pentru toţi cetăţenii. Vreau să avem o ţară sustenabilă iar pentru acest lucru e nevoie să fim uniţi, sa nu ne lăsăm instigaţi unul împotriva celuilalt, aşa cum ne îndrumă vreun politician sau altul.
  10. Crearea condiţiilor pentru întoarcerea acasă a celor plecaţi. Cei din diaspora nu au plecat din ţară de prea mult bine, au fost mânaţi de griji şi de probleme. O Moldovă prosperă îi va convinge deci să vină şi să construiască pe mai departe, aproape de copii, de părinţi şi prieteni.

“Moldova îşi alege în 30 octombrie Preşedintele. Este un moment de răscruce. Moldova poate să o ia spre est sau poate rămâne pe drumul spre vest. Putem aduce bunăstarea în Moldova. Putem Face Moldova Prosperă. Depinde doar de noi. Închei acum prin a vă spune că mă bazez pe fiecare dintre dumneavoastră şi sunt sigur că veţi duce mesajul din casă în casă, veţi spune adevărul moldovenilor şi împreună vom reuşi. Împreună cu poporul, împreună cu toţi oamenii care cred în dreptate, în libertate, în principii, vom reuşi să facem Moldova Mandră şi Prosperă”, a conchis Iurie Leancă.

Iurie Leancă: Dodon stă în genunchi în faţa lui Putin, eu pot să negociez demn

Iurie Leancă, candidatul la Preşedinţia Republicii Moldova din partea PPEM, a vorbit astăzi, 1 octombrie 2016, în cadrul lansării candidaturii sale în campania electorală, despre viziunile pro-ruse ale socialiştilor, dar şi despre manipulările la adresa alegătorilor lansate de Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Astfel, în discursul său, Iurie Leancă l-a criticat dur pe liderul socialiştilor, învinuindu-l de faptul că acesta îndeamnă cetăţenii să susţină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euro Asiatică, o structură care există doar pe hârtie şi care este nefuncţională, precum şi că Igor Dodon este susţinut financiar puternic cu bani din off-shoruri obscure.

“Îl întreb pe Dodon public, Domnule Dodon, de ce vreţi ca moldovenii să nu mai aibă dreptul de a alege? De ce vreţi să le luaţi libertatea? Vreţi să decideţi dumneavoastră în locul moldovenilor? Dacă ei vor să muncească în vest, dacă vor studieze acolo, de ce le luaţi acest drept? Iată, acesta e adevărul. Dacă Dodon ajunge Preşedinte, atunci Moldova se va întoarce în timp. Vom pierde toate drepturile obţinute în ultimii ani”, a spus Iurie Leancă.

Totodată Iurie Leancă s-a referit şi la prestaţiile Maiei Sandu despre care a spus: “Dacă Maia a fost păcălită aşa uşor de Năstase, atunci cum crede că poate negocia cu şefii de state? Cum poate Maia să conducă cu mână de fier serviciul de securitate, când ea nu poate să se desprindă de un apropiat al Ţopilor? Acestea sunt întrebări la care Maia va trebui să reflecteze.”

Invitat la eveniment, scriitorul Andrei Strâmbeanu a ţinut un discurs în care a menţionat faptul că Iurie Leancă a fost cel care a adus libertatea circulaţiei fără vize în Uniunea Europeană şi că este un om de cuvânt, care poate aduce bunăstarea în Republica Moldova.

“Mă bucură apariţia lui Iurie Leancă în lumea asta politică pentru că am de a face cu un om intelectual. Este un om cult, un om elevat. Şi de asta eu cred în ceea ce spune şi am încredere că va izbuti să facă mai mult pentru Republica Moldova. Ne-alegerea lui Leancă în fruntea statului va arăta ca o hârtie de turnesol. La moment statul nostru există numai din fonduri externe. Ne ajută România, ne ajută UE. Imaginaţi-vă că vine Dodon şi rupe legăturile cu occidentul. Asta este egală cu moartea. Creierii omenirii se află în Europa, acolo unde vrea domnul Leancă să ne ducă. Iată de ce noi trebuie să-l susţinem pe Iurie Leancă să devină preşedinte”, a declarat scriitorul.

Totodată, Ion Ranga, preşedintele organizaţiei de tineret a PPEM, a spus că Iurie Leancă va fi un preşedinte care va susţine şi promova tinerii: “Pentru noi, tinerii din Moldova, această ţară nu ne-a oferit prea multe şanse pentru că problemele părinţilor şi problemele buneilor noştri nu ne-au dat voie să ne dezvoltăm aşa cum ar fi trebuit. Domnule preşedinte, Liberalizarea regimului de vize pe care l-aţi adus pentru Republica Moldova, înseamnă şanse pentru tineri să devină mai buni, mergând la studii. Lupta electorală nu este doar între candidaţi, dar şi între trecut şi viitor. Echipa TPPEM este convinsă că merge în alegeri cu cel mai bun candidat, capabil să ne ofere un viitor mai bun.”

Vera Tănase, preşedintele organizaţiei teritoriale Hînceşti a PPEM, a reiterat încrederea în calităţile pe care le are Iurie Leancă, declarând: “Există timpuri când ţările şi popoarele trebuie să ia decizii importante. În această situaţie este astăzi şi Republica Moldova. Votul pe care îl vom acorda pe 30 octombrie va fi votul care va determina dacă vom avea sau nu vom avea viitor. Datoria noastră este să-i convingem pe alegători că acesta este votul hotărâtor, iar acest vot trebuie dat acelui om care este capabil şi dornic de schimbare — Iurie Leancă!”

Reamintim că, astăzi, Iurie Leancă şi-a lansat candidatura pentru alegerile prezidenţiale şi viziunea în 10 puncte pentru Republica Moldova. La evenimentul, care a fost organizată în Sala cu Orgă din Chişinău, au participat peste 500 de membrii şi simpatizanţi ai candidatului PPEM, precum şi invitaţi speciali.

ppe.md