Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Biroului Permanent Central şi a Fracţiunii parlamentare a Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 18 octombrie 2005
Alianţa “Moldova Noastră”Biroul Permanent Central şi Fracţiunea parlamentară a Alianţei “Moldova Noastră” declară drept răfuială politică evidentă ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor AMN, Serafim Urechean, Ion Ciontoloi şi Vasile Colţa. Inconsistenţa acestor dosare fabricate contra Opoziţiei la comanda Puterii a demonstrat-o şi Procurorul General prin prestaţia sa în faţa Parlamentului. Lipsa de motive întemeiate s-a constatat şi în Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi, care nu a întrunit numărul de voturi prevăzut expres de lege pentru a da curs sesizărilor de ridicare a imunităţii parlamentare.

Atragem atenţia că Fracţiunea comuniştilor a sfidat procedura parlamentară prin amânarea cu o săptămână a votării în chestiunea imunităţii, invocând nevoia studierii suplimentare a cazurilor. E un tertip ce arată că Preşedintele PCRM era nesigur de votul deputaţilor săi şi descurajat de rezoluţia APCE şi de condamnările Moldovei la CEDO în cazurile Becciev şi Şarban. Deputaţii comunişti nu au avut nici o întrebare către Procurorul General în şedinţa plenară, iar audierile parlamentare transparente au fost substituite prin consultări ascunse de public. Conducerea PCRM a avut nevoie de un răgaz pentru a efectua presiuni, inclusiv asupra propriilor deputaţi, în scopul realizării sigure a răfuielii politice.

Divizarea clară în Parlament a atitudinilor în chestiunea imunităţii confirmă percepţia generală, că Procuratura şi Justiţia din Moldova satisfac doar Partidul comuniştilor şi nu rigorile impuse de Drepturile Omului. Deputaţii comunişti şi-au confirmat rolul lor de maşină de vot, supusă liderului de partid şi nu legilor ţării, rămânând singurii participanţi la votul pentru ridicarea imunităţii deputaţilor din Opoziţie. Astfel, comuniştii au sfidat încă o dată standardele europene, recomandările recente ale APCE, dar şi Declaraţia votată unanim în Parlamentul Republicii Moldova “Cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană”.

Deputaţii AMN, cărora li s-a ridicat imunitatea, vor demonstra falsitatea acuzaţiilor în justiţia naţională şi, dacă va fi nevoie, în cea europeană. Va fi deconspirată esenţa totalitară a regimului comunist, care a transformat ţara noastră într-un spaţiu al încălcărilor sistematice ale drepturilor omului. Dovadă este creşterea virtiginoasă a numărului de condamnări de către CEDO a Republicii Moldova, precum şi a numărului de dosare noi, depuse de cetăţenii moldoveni la CEDO.

În aceste condiţii, Alianţa “Moldova Noastră” şi Fracţiunea AMN în Parlament semnalează, că în Moldova continuă persecutarea Opoziţiei politice, lichidarea pluralismului şi transparenţei, utilizarea justiţiei ca pârghie de realizare a scopurilor Puterii şi multe alte fenomene de sorginte comunistă, care blochează dezvoltarea democratică şi progresul social-economic al ţării. Ridicarea imunităţii deputaţilor AMN este doar un caz elocvent pentru a ilustra prăpastia dintre metodele totalitare de guvernare a ţării şi declaraţiile de faţadă ale actualei conduceri din Republica Moldova.

Biroul Permanent Central al Alianţei “Moldova Noastră”
Declaraţia Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură Alocuţiune a domnului Serafim Urechean, Preşedinte al Fracţiunii AMN privind proiectul Legii bugetului pentru anul 2006