Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

AMN sprijina PSESE pentru promovarea femeilor in politica

|versiune pentru tipar||
AMN / 26 iunie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Alianta “Moldova Noastra” isi asuma sarcina de a ajuta femeile sa se manifeste real in politica si sa se implice mai mult in viitoarele tructuri de conducere din Republica Moldova. Este una dintre alternativele majore oferite de AMN ca forta principala de Opozitie parlamentara a guvernarii comuniste.

Sub aceasta concluzie a avut loc astazi la Parlament intalnirea dlui Serafim Urechean, Presedintele AMN, cu dna Sonija Lokar, conducatorul proiectului de promovare a egalittii gender in cadrul partidelor parlamentare, promovat de Pactul de Stabilitate din Europa de Sud-Est. Proiectul va cuprinde formatiunile politice din 10 tari din regiune si are drept element inovator implicarea paritara a politicienilor-barbati in promovarea politica a femeilor. La intalnire a participat si dna Svetlana Sagaidac, consilier al fractiunii parlamentare AMN si membru al Consiliului Politic National al partidului. Astazi, la 16:00, sub egida PSESE, OSCE si a IRI are loc o masa rotunda in aceiasi problema, la care AMN va fi reprezentata de dna Valentina Postolachi, sefa Departamentului Femei a CPN.

Atentia acordata promovarii femeilor este deosebinta in cadrul AMN, a remarcat dl Urechean, dar rezultatele lasa inca de dorit, iar traditia locala face ca doamnele sa fie inca insificient de active in acest plan. El a aratat, ca anume pentru rezolvarea acestei probleme Congresul al VI-lea al AMN din iulie, 2005, a introdus in Statutul partidului cota minima obligatorie de 30% de reprezentare a doamnelor in cadrul structurilor de conducere si pe listele partidului la viitoarele alegeri. Noi, insa, abordam aceasta sarcina profund si nu mecanic, cum au facut-o unii, deaceea dupa Congres am refacut Organizatia de Femei a AMN, care sa fie o platformplatforma pentru manifestarea politica a doamnelor in cadrul partidului. Principiul cotei minime se implementeaza si in celelalte organizatii de profil ale AMN, Organizatia de Tineret, refacuta si ea recent si Organizatia Veteranilor, care se va constitui in curand, a anuntat presedintele partidului. Dl Urechean a apreciat initiativele dnei Lokar in acest domeniu si le/a apreciat drept foarte utile si pentru Alianta “Moldova Noastra”

La randul ei, dna Sonija Lokar a descris structura obiectivelor propuse de PSESE in cea de/a doua parte a proiectului si a salutat asumarea unor angajamente concrete atat in documentele interne ale partidului, cat si in legislatia tarii, care trebuie sa fixeze un cadru minim de prezenta a femeilor in structurile de conducere. Ea a mantionat ca reprezentantii comunistilor se opun fixarii cotei minime de prezenta a femeilor in organele de conducere inca de dinaintea alegerilor parlamentare din 2005, ceea ce explica si modul in care fractiunea majoritara a votat legea orespunzatoare. Dar, a specificat dna Lokar, problema se observa nu numai in tarile din Estul Europei, ci si in cele din Vest, chiar daca unele au adoptat reglementari cu privire la paritatea genurilor. Proiectul PSESE va fixa situatia actuala si progresul inregistrat de partide la capitolul gender in plan national, dar si in cadrul familiilor politice la nivel regional.

Centrul de Presa al AMN
Intalnire a liderului liberal olandez cu colegii din Parlamentul RM Declaraţie a deputatului Veaceslav UNTILĂ, vicepreşedinte al Fracţiunii AMN privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2005