Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Alocuţiune a dlui Serafim URECHEAN, Preşedinte al Fracţiunii AMN în şedinţa de încheiere a sesiunii de toamnă-iarnă 2006 a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 29 decembrie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Domnule Preşedinte al Parlamentului!
Stimaţi colegi deputaţi!
Onorată asistenţă şi dragi cetăţeni ai Republicii Moldova!

Spre deosebire de precedenta sesiune parlamentară, la încheierea celei curente văd că nu prea are cine încălca tradiţiile… Aşa că, am s-o fac eu, începând cu un mesaj pozitiv din partea Fracţiunii Alianţa “Moldova Noastră”! Mai ales că, prin refuzul Preşedintelui Voronin de a veni la totalizări în Parlament, li s-a oferit cuvântul Fracţiunilor şi chiar cinci minute în plus pentru aceasta…

Aşa dar, permiteţi-mi să exprim satisfacţia noastră în legătură cu unele tendinţe salvatoare înregistrate în Republica Moldova la sfârşitul anului. Şi iată de unde porneşte această apreciere: anul care se încheie a concentrat un şir de riscuri majore, agravate de actuala conducere a ţării.

În 2006, şi Partidul Comuniştilor, dar şi sateliţii săi — PPCD şi PD, si-au compromis definitiv angajamentele electorale şi internaţionale şi erau pe punctul de a epuiza toate resursele unei stabilităţi social-economice, şi aşa fragile. Dacă ţara, adusă în faţa prăpastiei, era lăsată la voia acestei coaliţii, Republica Moldova ar fi fost deja în colaps. Am fi ajuns spre sfârşitul anului la destabilizări interne de proporţii, la criza relaţiilor externe şi la îngheţarea politicii proeuropene.

Alianţa “Moldova Noastră” consideră că suferinţele populaţiei şi compromiterea pe termen lung a perspectivelor de integrare europeană era un preţ inadmisibil, chiar dacă plătindu-l am fi scăpat de Puterea coaliţiei antinaţionale, ROŞ-ORANJ. Şi partenerii externi ai Moldovei s-au orientat spre a preveni afectarea gravă a populaţiei. Iată de ce, apreciem înalt contribuţia tuturor celor, care au susţinut statul nostru în 2006.

În primul rând, voi menţiona, totuşi, oamenii simpli, pentru că prin sacrificiul lor cotidian, nu Guvernul, ci anume ei au salvat de la cădere economia moldovenească. AMN mulţumeşte celor, care prin munca lor prost plătită menţin sectorul public, economia, afacerile private, sectorul civil şi cel de asistenţă socială, apărarea ordinii publice şi a securităţii statului, medicina, educaţia, cultura naţională şi alte domenii vitale. Dar! Cei, care activează în ţară, la modul direct, au fost salvaţi de concetăţeni alungaţi de sărăcie la muncă peste hotare. Banii trimişi de ei acasă ating deja ca valoare o treime, în raport cu Produsul Intern Brut, sporesc rata consumului intern şi, astfel, finanţează indirect dar masiv Bugetul de stat.

Desigur, nu în ultimul rând, aducem mulţumiri şi partenerilor noştri externi. În pofida şi împotriva performanţelor proaste ale actualei guvernări, ei au mers în întâmpinarea Republicii Moldova, au păstrat speranţa cetăţenilor în viitor şi au oferit ţării noastre condiţii şi perspective de dezvoltare.

Fondul Monetar Internaţional, aşteptând să le treacă unora alergia la “morcov”, a încheiat, totuşi, un nou acord cu Moldova. Şi, astfel, a contribuit la reeşalonarea datoriei externe de către clubul creditorilor de la Paris; la deschiderea posibilităţilor de finanţare de către Banca Mondială şi alte organisme şi instituţii financiare; şi la evitarea situaţiei de intrare a statului nostru în incapacitate de plată generală!

Consiliul donatorilor, care pe 12 decembrie la Bruxelles, a confirmat că este dispus să sprijine o finanţare enormă pentru Moldova, de peste 1,2 miliarde de dolari, condiţionată, evident şi foarte categoric prin lichidarea de către guvernarea de la Chişinău a unui lung şir de restanţe, pe care le are la toate capitolele…

Analiştii atestă lipsa capacităţii de asimilare a acestei oferte financiare. Iar noi vom adăoga — acesta este un rezultat al politicii actualei guvernări de tergiversare a reformelor şi de suprimare a business-ului privat, a administraţiei locale, a organizaţiilor civile — a altor componente ce formează potenţialul naţional de resurse umane şi instituţionale.

România şi Ucraina — trebuie să apreciem înţelepciunea, cu care aceste ţări au trecut peste atacurile stranii, lansate de Preşedintele Voronin la adresa lor. Vecinii noştri continuă să susţină politicile Uniunii Europene de stabilizare şi cooperare regională, favorabile Moldovei.

Consiliul Europei, forul care face mai mult decât să monitorizeze funcţionarea democraţiei moldoveneşti. Strasbourg-ul ne sprijină în elaborarea şi în implementarea legislaţiei reformatoare, înfruntând rezistenţa ascunsă din partea coaliţiei Roşca-Voronin, care speculează reformele în interese înguste, politice şi economice.

Şi, principalul nostru partener şi obiectiv — Uniunea Europeană. În pofida sabotării clare la etapa iniţială de către conducerea Republicii Moldova a Planului comun de acţiuni, Comisia Europeană ne-a dat preferinţe comerciale autonome în sistemul GSP+ pentru stimularea exportului moldovenesc spre piaţa europeană. Ni s-a oferit şi posibilitatea, ratată de Guvern în 2006, de a semna un Acord suplimentar de comerţ asimetric, care ar avantaja şi mai mult economia noastră. Chiar dacă ea, cum arată statisticile şi recunosc autorităţile, nu prea are ce exporta, din cauza crizei profunde din sectorul real şi a problemelor din domeniul certificării. În asigurarea stabilităţii proceselor interne, de la democratizare la reintegrarea teritorială, rolul Uniunii Europene a fost enorm şi devine hotărâtor, începând cu anul 2007.

Am menţionat, pe scurt actorii principali şi doar acele acţiuni ale lor din 2006, care credem că au contribuit la prevenirea unei crize politice şi social-economice de proporţii în Republica Moldova. Alianţa “Moldova Noastră” le exprimă încă o dată recunoştinţa.

Stimaţi cetăţeni! Fracţiunea AMN, la rândul său, şi-a luat în serios rolul de principală forţă a Opoziţiei parlamentară, a criticat dur, activ şi pe dreptate greşelile guvernării comuniste. Am promovat pe parcursul acestui an şi poziţiile noastre constructive, soluţii orientate spre:

Am depus toate eforturile pentru a realiza voinţa alegătorilor noştri şi angajamentele asumate în faţa lor. Desigur succesul, cum e şi explicabil pentru Opoziţie, a fost relativ. Dar voi accentua că poziţiile şi iniţiativele Alianţei “Moldova Noastră” devin o foaie de examen pentru guvernarea comunistă şi aliaţii ei.

Majoritatea soluţiilor propuse de noi au fost preluate de ideologii conducerii de vârf, de la extinderea formatului de negocieri în problema transnistreană până la liberalizarea economiei, crearea locurilor de muncă şi ridicarea nivelului salariului minim. Şi de ce spun că au devenit un examen? Pentru aceste obiective plagiate nu corespund cu interesele guvernanţilor şi cu capacităţile lor, lucru dovedit de practică…

Critica argumentată, numită “obstrucţionistă” la început, acum se dovedeşte a fi corectă. Cât face numai îngheţarea Legii cu privire la salarizarea bugetarilor, care a spulberat de Anul Nou speranţa a mii şi mii de angajaţi bugetari în achitarea obligaţiilor salariale, asumate de stat. Ieri coaliţia ROŞ-ORANJ, printr-o ridicare de mână, a jecmănit bugetarii de 1 miliard de lei, promişi pentru 2007. Dacă cetăţenii noştri ar fi reacţionat ca cei din Franţa, astăzi Voronin lua lecţii de căţărat în copaci de la Roşca, iar Guvernul ar întâmpina revelionul salvându-se pe ghirlandele, înşirate în centrul Chişinăului.

Am avertizat că mimarea reformelor va împiedica dezvoltarea şi capacitatea de a beneficia de suportul occidental în toate domeniile, va frâna procesul de integrare europeană. Acum vedem că Moldova este exclusă din previziunile de extindere ale Uniunii Europene, făcute în noiembrie, anul curent, iar guvernanţii încheie anul căutând vinovaţii.

Am prevenit şi în privinţa necesităţii de a elabora securitatea energetică şi de a negocia transparent preţul la gaze, pentru care încă vom afla cât a pierdut Republica Moldova. Şi în privinţa efectelor distructive ale majorării impozitelor în agricultură, şi în ceea ce ţine de provocarea unor majorări a preţurilor la medicamente şi la dispariţia din farmacii a celor mai ieftine, eficiente dar nerentabile.

Puterea a rămas surdă şi oarbă! Dar în schimb populaţia începe să înţeleagă cine şi ce politică duce în Republica Moldova… Oamenii pricep, că doar din lipsă de argumente şi soluţii, guvernarea comunistă continuă hărţuiala oponenţilor politici; intimidarea de către organele represive a mijloacelor mass-media, a organizaţiilor non-guvernamentale şi a activiştilor opoziţiei din teritorii; încălcarea generală şi frecventă a drepturilor omului.

De altfel, creşte nu numai numărul dosarelor în care Moldova este condamnată la CEDO (deja peste 40), dar şi sumele compensaţiilor, ce urmează a fi plătite de la buget. Vom plăti lipsa de justiţie din impozitele tuturor cetăţenilor — ultima sumă depăşind 2 milioane de EURO.

Pe când responsabili de păstrarea acestei stări de lucruri sunt coaliţia PPCD-PCRM-PD şi personal Preşedintele Voronin, care a uzurpat toate ramurile puterii.

După cum a mai declarat Fracţiunea AMN, fluturarea cartonaşului “roşu” în faţa premierului Tarlev de către Preşedintele Voronin este un spectacol ridicol… Şeful statului încearcă prea târziu să se transforme în arbitru, iresponsabil de rezultatele jocului prost al echipei guvernamentale, deşi ea este una de buzunar, ca şi fracţiunea parlamentară a comuniştilor. După şase ani de autoritarism, de acţiuni în stil dictatorial, de legende care circulă despre Clanul de la conducere, greşeşte cel care crede că va mai putea hipnotiza încă o dată cetăţenii.

O dovedesc alegerile din Găgăuzia — cel mai important eveniment politic al anului şi cea de-a doua înfrângere electorală, practic, personală a lui Vladimir Voronin după alegerile locale din 2003 în Chişinău. Ţara a obosit să fie stoarsă de puteri, manipulată şi ţinută în prag de criză — iar alegerile generale din 2007 sunt aşteptate ca o izbăvire la nivel local şi AMN vă promite că aşa va fi!

Este imposibil, ca populaţia, dar şi condiţiile de vecinătate cu Uniunea Europeană, care cer stabilitate social-economică şi progres democratic rapid, să mai tolereze performanţe de nivelul celor înregistrate în 2006 de Guvernul Moldovei:

Aceste şi alte performanţe confirmă şi în 2006 aprecierea Alianţei “Moldova Noastră” cum că actuala guvernare, prin incompetenţă şi caracter retrograd, nu ne duce, ci ne face de ruşine în Europa. Şi responsabilitatea majoră îi revine actualului şef de stat, care influenţează decisiv actul de guvernare, chiar dacă încearcă să se ascundă în spatele primului ministru, al funcţionarilor publici, şi aşa mai departe.

Fracţiunea AMN va urma consecvent angajamentele sale faţă de alegători, va acţiona şi mai ferm pentru schimbarea situaţiei, şi urează cetăţenilor ţării ca acest lucru să se întâmple începând cu anul 2007.

Sărbători fericite!

Serviciul de presă al AMN
Declaraţia Fracţiunii AMN prezentată de către dl Serafim URECHEAN în finalul şedinţei Parlamentului din 22 decembrie, 2006 Comunicat de presă al AMN privind atacarea unor articole din Codul Audiovizualului în Curtea Constituţională