Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Atitudinea faţă de proiectul Legii privind modificarea art. 82 din Regulamentul Parlamentului

|versiune pentru tipar||
AMN / 23 martie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”Stimaţi colegi!

Dacă acum doi ani mi-ar fi spus cineva că voi ajunge să văd cum Iurie Roşca şi Victor Stepaniuc semnează împreună proiecte de legi ce ruinează valorile democratice, nu aş fi crezut. Dar iată că evoluţia (nu revoluţia) ne oferă surprize — nici Darwin nu a ştiut ce se poate întîmpla cînd unii se dau jos din copac.

După 4 aprilie 2005 am crezut un timp că votul ppcd-ist în favoarea unui preşedinte comunist a fost pur şi simplu un accident. Acum însă ne convingem că a fost vorba de o acţiune planificată, o acţiune cu bătaie lungă. Activităţile ulterioare ale ppcd-iştilor ne-au demonstrat acest lucru.

Iniţiativa de modificare a Regulamentului Parlamentului venită de la reprezentanţii coaliţiei roş-oranj confirmă faptul că PPCD şi PCRM au început deja campania electorală. Propunerea de a sista transmisiunile în direct la radio şi televiziune a şedinţelor plenare face parte din arsenalul propagandistic electoral al coaliţiei roş-oranj.

Astfel, aliaţii încearcă să-şi acopere golurile, acolo unde sunt mai vulnerabili. Iar ei sunt vulnerabili mai întotdeauna cînd ies la iveală comportamentul, intenţiile şi faptele lor, care nu depăşesc interesul îngust de partid sau de clan. Ei sunt vulnerabili atunci cînd cetăţenii mai au posibilitatea de a afla adevărul despre activitatea coaliţiei de guvernare şi, în primul rînd, despre realizarea “reformelor” solicitate de PPCD în 2005.

Haideţi să vedem ce s-a ales din aceste pretinse reforme?

Nici ppcd-ştii şi nici comuniştii nu doresc ca oamenii să afle şi despre alte “reuşite”: este vorba despre delapidările masive de fonduri la complexul memorial “Eternitate”; spălarea a sute de milioane la reparaţia drumurilor, alocarea dubioasă a 93 mln. de lei unei companii falimentare ca “Air-Moldova”; adoptarea legilor la comanda grupurilor de interese, persecutarea opoziţiei etc. Toate aceste acţiuni arată faţă adevărată a guvernării şi distrug mitul despre existenţa unei formaţiuni de opoziţie care se numeşte PPCD.

Faptul că o astfel de iniţiativă vine de la comunişti nu ne miră, deoarece ei sînt antidemocraţi prin definiţie. Dar era greu de aşteptat un astfel de gest de la PPCD. Anume reprezentanţii acestei fracţiuni au declarat de nenumărate ori după 4 aprilie 2005, că cel mai mare cîştig, cea mai mare cucerire democratică şi cel mai mare merit pe care şi-l asumau ei, era transmiterea în direct a şedinţelor în plen a Parlamentului.

În 2005 transmisiunea în direct a şedinţelor Parlamentului făcea parte din “interesul naţional”, iar acum nu mai face parte. Sau poate “interesul naţional” acum este altul?

Se vede cît de sinceri au fost ppcd-iştii, atunci cînd făceau această declaraţie. Se vede cît de mult au ţinut la această realizare, dacă tot ei cu atîta uşurinţă acum o îngroapă…

De fapt, explicaţia este simplă: după împărţirea frăţească sau tovărăşească dintre comunişti şi ppcd-işti a resurselor informaţionale, EURO-TV, Antena-C etc., aceste două formaţiuni nu mai au nevoie de transmisiunile în direct ale şedinţelor Parlamentului. Dimpotrivă, păcatele lor sînt atît de multe, eşecurile atît de mari, încît ei se văd nevoiţi să le ascundă de ochii lumii. Acesta este un motiv ce a stat la baza proiectului de lege. Un alt motiv este cel de a închide gura opoziţiei.

Dar un singur lucru nu au înţeles autorii proiectului de lege — nu atît opoziţia are nevoie de aceste transmisiuni în direct, cît omul simplu de a se informa din prima sursă despre starea reală de lucruri.

În graba lor de a îngrădi accesul cetăţenilor la informaţie obiectivă, comuniştii şi ppcd-iştii recurg inclusiv şi la încălcarea Constituţiei. Astfel, ei modifică Regulamentul Parlamentului, care la momentul elaborării proiectului de lege, a dezbaterilor în comisii, a discuţiilor la Biroul Permanent, nici nu era publicat în “Monitorul Oficial”. Prin urmare, documentul respectiv încă nu era în vigoare.

Pentru comunişti şi aliaţii lor încălcarea art. 76 al Constituţiei este, vorba speakerului Marian Lupu, o problemă tehnică. Exact astfel ei tratează şi întreaga legislaţie naţională — e bună atîta timp cît permite coaliţiei să-şi facă jocurile, iar dacă nu le permite — încălcarea ei devine deja o problemă tehnică.

Stimaţi deputaţi,

Alianţa “Moldova Noastră” nu va vota acest proiect de lege, deoarece el îngrădeşte dreptul constituţional al cetăţenilor la liberul acces la informaţie. Considerăm că a sosit timpul ca societatea civilă să-şi spună şi ea cuvîntul în această privinţă, deoarece o dictatură comunistă nu se deosebeşte cu nimic de o dictatură comunist-ppcd-istă.

Vă mulţumesc.
Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al AMN

Comuniştii renunţă la angajamente luate prin legea din 2005 de a majora salariile bugetarilor Declaraţie a Preşedintelui AMN