Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a membrului Fracţiunii AMN, Alexandru LIPCAN, despre ieşirea din sub-comisia pentru exercitarea controlului parlamentar al activităţii Serviciului de Informaţii şi Securitate

|versiune pentru tipar||
AMN / 14 februarie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Acum trei săptămâni, în cadrul Comisiei pentru Securitate Naţională şi Ordine Publică am propus să includem în Planul de activitate ala Comisiei pentru sesiunea curentă, la capitolul Audieri parlamentare, chestiunea privind raportul anual de activitate a SIS.

Am invocat în acest sens atribuţia noastră de control parlamentar asupra sectorului de securitate a statului. Includerea pe agendă a acestei chestiuni ar fi o consecinţă logică a celor şase seminare desfăşurate la această temă în Parlament cu sprijinul partenerilor din Olanda şi Elveţia. Am specificat că lipsa totală de transparenţă în activitatea SIS conduce menţinerea în mentalitatea societăţii a imaginii de monstru şi sperietoare, pe care această instituţia a moştenit-o de la KGB-ul sovietic.

Cu regret, majoritatea comunistă din comisie nu a acceptat audierea în plenul Parlamentului a raportului de activitate a SIS. Constat şi cu această ocazie caracterul formal şi ineficient al sub-comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIS. Existenţa ei este doar un paravan, prin care se mimează democratizarea în acest domeniu. Crearea sub-comisiei a avut drept scop inducerea în eroare a structurilor europene care ne cer reformarea sectorului securităţii. În realitate, SIS rămâne sub influenţa directă a conducerii politice de vârf. Iar indicaţiile date de Vladimir Voronin la şedinţa Colegiului SIS arată că, cel puţin până la următoarele alegeri parlamentare, această instituţie va fi folosită ca instrument electoral al comuniştilor, inclusiv drept bâtă împotriva oponenţilor politici.

Fracţiunea AMN, şi eu personal ca reprezentant în comisia parlamentară de profil, am atenţionat în repetate rânduri asupra folosirii instituţiilor de securitate a statului în interese înguste, de grup şi de partid — nu numai SIS, dar şi alte organe de drept, şi chiar Consiliul suprem de securitate a statului, care prin esenţa şi statutul său este unul consultativ. Deaceea, Fracţiunea AMN consideră inoportună aflarea reprezentantului său în componenţa sub-comisiei pentru exercitarea controlului asupra activităţii SIS şi declar că, din acest moment, mă retrag din componenţa ei.

Alexandru LIPCAN, deputat AMN

Serviciul de presă AMN
IPNA arată că se postează în afara legii atacând opiniile membrilor CO Declaraţie a Fracţiunii AMN privind refuzul majorităţii parlamentare de a susţine libertatea opiniei şi a exprimării