Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia Fracţiunii AMN din 6 martie 2008 prezentata de deputatul Leonid BUJOR

|versiune pentru tipar||
AMN / 6 martie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Domnule preşedinte, stimaţi colegi!

Peste 155 zile cei mai buni sportivi din lume se vor întâlni pe arenele din China la Jocurile Olimpice. Vor participa la cele mai importante competiţii sportive şi reprezentanţi ai Republicii Moldova. Dar arenele pe care ei se pregătesc aici, acasă, sunt într-o stare deplorabilă, unele dintre ele dispar, iar în locul lor guvernarea comunistă îşi extinde schemele de afaceri murdare.

Vom reveni la problema susţinerii olimpicilor moldoveni din partea statului, pentru a scoate în vileag caracterul triumfalist al rapoartelor şi lipsa totală de autocritică a conducerii Agenţiei Sportului. Acum, însă, vom developa acţiunile de distrugere a bazelor sportive din Republica Moldova.

În rezultatul a 7 ani de guvernare comunistă, bază materială a sportului moldovenesc e adusă într-o stare deplorabilă. Fără a edifica măcar un complex sportiv important, guvernarea s-a apucat de distrugerea stadioanelor, a terenurilor, cluburilor şi şcolilor sportive pentru copii.

Le amintim conducătorilor statului, că în anul 2003 au promis să construiască un Stadion Naţional în sectorul Botanica. Pe locul respectiv astăzi se află centrul comercial “Metro”. Altă promisiune nerealizată — la 27 august 2006, sub patronajul preşedintelui ţării în zona Circului s-a pus semnul Complexului Sportiv “Stadionul Olimpic”. Responsabil a fost desemnat prim-ministrul Tarlev, dar după 19 luni terenul respectiv rămâne în paragină, iar mingea simbolică e în aşteptarea constructorilor…

Doar la insistenţa deputaţilor AMN — a fost curmată iniţiativa guvernării comuniste de a transmite organizaţiei obşteşti “Centrul tehnic de ciclism” un teren în parcul “Valea Morilor” pentru construcţia traseelor de ciclism şi atenţie! — a zonei de agrement.

Recent, Agenţia Sportului a iniţiat comercializarea terenului sportiv destinat probelor de aruncări din vecinătatea Sălii Polivalente. Funcţionarii acestei structuri guvernamentale sunt mai preocupaţi de afaceri, decât de soarta antrenorilor, a celor 150 de copii, care practică aceste probe şi a celor 5 olimpici crescuţi pe acest teren. M-am întâlnit personal cu ei şi transmit apelul lor către actuala Putere — copiii şi părinţii vă roagă să vă opriţi, să nu-i aruncaţi în stradă de dragul intereselor unor grupări economice, pe care le protejaţi.

În şirul acţiunilor de acest gen se înscriu dispariţia terenului sportiv din preajma preturii sectorului Centru, unde se construieşte sediul PCRM; iniţiativele Agenţiei de a lichida, prin aşa zisa creare a societăţilor mixte cu capital privat, a şcolii sportive specializate de tenis din strada Coca, a bazei de canotaj din oraşul Vatra şi altele. Dar exemplul cel mai evident al afacerilor dubioase, făcute de Guvern pe seama sportului, este distrugerea Stadionului Republican, iniţiată la 18 aprilie 2007 personal de premierul Tarlev. Cu un an înainte de Jocurile de la Beijing, şi în condiţiile sărăciei noastre, sportivii moldoveni au fost lipsiţi de posibilitatea de a se pregăti la 8 probe olimpice! Pentru ce? Pentru ca acum acest cartier din centrul Chişinăului să devină obiectul unei tranzacţii dubioase.

O bună parte din suprafaţa fostului Stadion Republican — 1,7 ha — Guvernul o oferă unei noi societăţi pe acţiuni, cu capital public şi privat. Aparent afacerea, derulată fără o licitaţie publică, are scopul de a construi totuşi Stadionul multifuncţional de Fotbal. Dar secretele ei se găsesc în Contractul prealabil de colaborare semnat încă la 14 ianuarie 2008 de Agenţia Sportului cu Societatea Comercială “MGL Business” S.R.L..

Clauzele lui conţin mai multe abateri de la legislaţie, inclusiv “cadouri” acordate structurii comerciale sus-numite:

Toate acestea se dau, în mod ilegal, în schimbul unei investiţii de 35 milioane euro. Până şi administrarea stadionului şi a celorlalte obiecte construite se transmite societăţii “MGL Business” pe 30 ani de ani. Dacă asemenea condiţii ar fi fost anunţate drept condiţii ale unei licitaţii publice, ea ar fi atras în competiţie investitori serioşi, cu oferte incomparabile, nu o firmă creată peste noapte, cu capital social de 206 400 lei, fără genuri de activitate ce includ construcţiile sau dezvoltarea sportului!

Este o schemă ilegală, ca şi multe altele din arsenalul actualei Puteri! Şi Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” cere încetarea imediată a oricăror acţiuni de speculaţii cu terenul, pe care a fost amplasat Stadionul Republican.

Dacă Guvernul nu va anula Hotărârea sa nr. 206 din 25.02.2008 şi Contractul de colaborare din dintre Agenţia Sportului şi “MGL Business”, vom cere acest lucru în instanţele de judecată!

La fel, cerem întreruperea comercializării terenului sportiv destinat probelor de aruncări din preajma Sălii Polivalente şi a altor obiective sportive.

Amintim că principalele obiective sportive s-au edificat în condiţii grele şi cu mulţi ani în urmă.

Construcţia stadionului “Dinamo” a început în vara lui 1944, practic, pe timp de război.
Stadionul Republican şi-a deschis porţile în 1952, fiind construit după anii de foamete.

Tot în anii ’50 îşi are începutul fosta zonă de odihnă “Lacul comsomolist”, care includea şi 2 şcoli sportive specializate, de unde au pornit şi cunoscuţi campioni olimpici. Mai târziu s-a dat în exploatare Sala Polivalentă (Manejul) şi alte obiective importante. Dacă nu sunteţi capabili să edificaţi noi obiective sportive — cel puţin, nu distrugeţi baza sportivă existentă.

Vă mulţumesc!

Serviciul de presă al AMN
Declaraţie a Fracţiunii AMN pe marginea proiectului legii cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei Comunistii resping ancheta parlamentara a implicatiilor in traficul de droguri