Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a deputatului AMN, Gheorghe SUSARENCO, privind modul de desfăşurare a orei Guvernului în Parlamentul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 6 noiembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Onorat Parlament!

Cu zi ce trece, majoritatea din acest Parlament în frunte cu organele lui de lucru şi conducerea Parlamentului, care sunt formate tot de comunişti, se încalcă grosolan nu numai legislaţia în vigoare şi Constituţia, dar şi bunul simţ. Ţi se creează impresia că în această sală avem de a face cu oameni care au pierdut controlul în ceea ce fac şi nu mai ţin cont de faptul că în afara acestei clădiri există o societate care pentru moment tace, dar şi gândeşte.

Odată cu interzicerea transmisiunii directe a şedinţelor în plen a Parlamentului la radio şi televiziune, majoritatea care decide în această sală este tentată să creadă că ea deţine adevărul în ultima instanţă şi că lucrurile în această ţară nu se vor mai schimba niciodată.

Dar ţin cu tot dinadinsul, să le amintesc celor care iau azi decizia în Parlament, inclusiv Preşedintelui Marian Lupu că opoziţia de astăzi poate deveni majoritatea de mâine.

Una din puţinele posibilităţi de a prezenta electoratul său în statul Republica Moldova, stat care pe zi ce trece se transformă în unul totalitar şi poliţienesc, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltarea a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic deja de opt ani nu mai reprezintă nici o valoare şi nu sunt garantate prin nimic, nici de justiţie, nici de procuratură, nici de poliţie, nici de ale instituţii ale statului, posibilitate care este garantată deputaţilor din opoziţie prin Constituţie, este ora Guvernului.

Amintesc pentru cei care nu au idee de Constituţie, în special, şi de drept, în general, că art. 105 din Legea Supremă stipulează: “Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la întrebările sau interpelările formulate de deputaţi”.

Capitolul 9 din Regulamentul Parlamentului precizează în detalii modul de adresare a întrebărilor şi interpelărilor şi procedura de răspuns la întrebările şi interpelările deputaţilor.

Obrăznicia membrilor Guvernului, conducătorilor altor autorităţi ale statului, tolerată sau chiar alimentată de majoritatea acestui Parlament nu mai uimeşte pe nimeni.

Or, a devenit o tradiţie ca membrii Guvernului să neglijeze prevederile legii şi să nu dea răspuns în termenii stabiliţi la adresările deputaţilor, să nu apară în plenul Parlamentului, sau în cel mai bun caz în forului legislativ să apară persoane de mâna a doua care nu pot răspunde la întrebări. Personal privesc cu dezgust la acei deputaţi comunişti care pe parcursul a patru ani nu s-a apropiat de microfon în această sală, iar în timpul orei Guvernului pleacă din sală, sau în cel mai bun caz aruncă replici veninoase colegilor din opoziţie. De altfel, acelaşi lucru se întâmplă şi în timpul rezervat pentru declaraţii când majoritatea comunistă în frunte cu Preşedintele legislativului părăsesc această sală lăsând parcă în batjocură opoziţia şi să vorbească, şi să se asculte. Lăsând la o parte latura morală şi etică a acestui comportament, care eu la-şi numi în mod popular unul bădărănesc, vom observa că spuma comunistă a societăţii, cuibărită de ani de zile în acest Parlament, sfidează Constituţia şi legile ţării.

Or, fiecare copil cunoaşte că un Parlament se consideră că lucrează legal numai dacă la şedinţă participă mai mult de jumătate din deputaţii aleşi.

Dat fiind faptul că fracţiunea parlamentară AMN a atenţionat de mai multe ori majoritatea comunistă, Biroul Permanent şi Preşedintele Parlamentului despre neadmiterea într-o democraţie parlamentară a cazurilor de încălcare a Constituţiei şi legii, fapt care atrage după sine în societate nihilismul juridic, dezmăţul în activitatea organelor de drept, apatia şi neîncrederea cetăţeanului simplu în forţa legii, birocraţia funcţionarilor publici coruperea organelor de stat, declarăm următoarele:

  1. Deputaţii Fracţiunii AMN vor monitoriza şi în continuare foarte atent activitatea acestui Parlament până la viitoarele alegeri, pentru a informa societatea şi opinia publică naţională şi internaţională despre abuzurile majorităţii şi conducerii Parlamentului în procedura de adoptare a legilor şi altor acte normative, despre încălcarea drepturilor opoziţiei parlamentare, inclusiv în procedura de lucru la ora Guvernului şi în timpul rezervat pentru declaraţii în Parlament.
  2. AMN cheamă reprezentanţii mass-media în special presei acreditate la lucrările Parlamentului, să conştientizeze permanent că ei sunt puţinele surse de informaţie care au mai rămas pentru societate şi să ia atitudine la acţiunile ilegale ale actualei majorităţi parlamentare, care în agonia sa şi în setea sa de putere va încerca cu tot dinadinsul să fraudeze viitoarele alegeri parlamentare, transformâd această ţară săracă într-o dictatură a comuniştilor.
  3. Apelăm către organismele internaţionale acreditate în Republica Moldova să ia atitudine promptă în toate cazurile când actuala majoritate comunistă din Parlament, aflată la cheremul liderului lor politic, Vladimir Voronin, care prin cumul mai este şi şeful statului, încalcă cu brutalitate drepturile opoziţiei parlamentare.

Or, conform art. 68 din Constituţie, în exercitarea mandatului, deputaţii sunt în serviciul poporului şi nicidecum în serviciul partidului pe listele cărora au fost aleşi.

Vă mulţumesc.

Gheroghe Susarenco,
deputat, membru al Fracţiunii AMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Declaraţie a Fracţiunii AMN pe marginea proiectului de Hotărâre a Parlamentului pentru numirea a doi membri noi în CCA