Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia PPR şi MFN

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) • MFN / 7 iulie 2011

Partidul Popular Republican din Moldova şi Mişcarea social-politică “Forţa Nouă” au identificat în campaniile electorale, în comparaţie cu actualele partide din care se constituie guvernarea, alte modalităţi pentru a-şi realiza proiectele şi angajamentele faţă de alegători. Cu toate acestea, formaţiunile noastre au salutat şi au susţinut crearea Alianţei pentru Integrarea Europeană. Speram şi ne-am exprimat încrederea că asta ar fi o şansă să nu mai revină comuniştii la putere. Credeam că AIE-2 se va pătrunde în mod corespunzător de responsabilitatăţi şi nu va mai repeta greşelile din perioada alianţei precedente.

Spre regret, în interiorul Alianţei domină neînţelegerile, iar cele 3 partide nu confirmă că au suficientă voinţă politică pentru a realiza programul de guvernare anunţat. Deocamdată, nu avem probe convingătoare că au început, prin acţiuni concrete, reformele în justiţie, în învăţământ, în economie ş.a.m.d.

Acum, când au trecut peste 2 ani, în loc să opereze cu dări de samă, guvernanţii se dedau la acţiuni preponderent populiste. Destabilizează şi mai mult situaţia socială-politică, şi aşa precară, din societate.

Calificăm pe deplin populistă iniţiativa Premierului Vladimir Filat de a consulta societatea civilă, inclusiv partidele extraparlamentare. Chiar dacă parte dintre subiectele abordate sunt stringente, este necesar, este şi corect ca ele să fie discutate în cadrul AIE-2, întru a-şi asuma obligaţiuni şi pentru a identifica în comun mecanismele prin care să fie soluţionată cutare sau cutare problemă. Această iniţiativă e, de fapt, o încercare de a antrena o parte a societăţii în scopuri personale şi nu în interesele statului.

Discuţiile şi consultările, din punctul nostru de vedere, pot fi acceptate, dar neapărat cu toate componentele Alianţei. Noi nu facem partizanat, nu admitem să fim un paravan pentru cineva. În cazul concret, pentru Premierul Filat.

Membri ai formaţiunilor noastre au participat la guvernare. Au acumulat şi o anumită experientă. Au votat Independeţa Republicii Molodva. Au contribuit nemijlocit la elaborarea setului de documente cu privire la reforma administrativ-teritorială, în 1999, la reforma legislativă, în 1994, la elaborarea setului de coduri noi, în 1998–1999, codurile din 2004, civil si penal, reforma militară.

În baza acestei experienţe, i-am propus Premierului Valdimir Filat, cu luni în urmă, să iniţiem un proces de consultări. Dânsul a respins oferta noastră, fără a motiva măcar cumva. Suntem şi în prezent disponibili pentru eventuale discuţii. Cu o condiţie — să participe şi celelate două partide, componente ale Alianţei.

În situaţia creată, însă, de a se consulta doar D-l Filat cu societatea civilă, cu partidele extraparlamentare iniţiativa nu are sorţi de izbândă. Din aceste considerente, Partidul Popular Republican din Moldova şi Mişcarea social-politică “Forţa Nouă” declară că nu încurajează o aemenea iniţiativă, nu participă la consultări. Nu se lasă antrenate în jocuri politice, care vin în detrimentul societăţii, ale statului. Astăzi Republica Moldova are nevoie, poate mai mult ca oricând, de stabilitate politică.

Nicolae Andronic, Preşedintele Partidului Popular Republican
Valeriu Pleşca, Preşedintele Mişcării social-politice “Forţa Nouă”
Declaraţia Alianţei pentru Integrarea Europeană privind responsabilitatea Partidului Comuniştilor pentru aprofundarea crizei politice şi social-economice din Republica Moldova Declaraţia Alianţei pentru Integrare Europeană cu privire la căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice