Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Comunicat de presă comun al fracţiunilor parlamentare ale PLDM şi PLR

|versiune pentru tipar||
PLDMPLR / 16 septembrie 2014

În spiritul angajamentelor faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi în tendinţa de a evita blocaje şi crize politice de viitor, fracţiunile parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidului Liberal Reformator anunţă că au depus astăzi, 16 septembrie 2014, la Curtea Constituţională pentru avizare şi controlul constituţionalităţii propunerea de iniţiere a unui Referendum republican pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a Preşedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetăţenilor. Propunerea este semnată de 37 de deputaţi în Parlament.

Ne exprimăm siguranţa că modificările propuse la art. 78, 85, 89, 91 şi 135 vor veni să asigure o guvernare eficientă a tarii care să corespundă năzuinţei poporului de garantare a drepturilor şi libertăţilor civile şi de respectare a intereselor legitime ale acestora în condiţii de democraţie, stabilitate politică şi socială.

Îndată după primirea avizului Curţii Constituţionale, fracţiunile parlamentare ale PLDM şi PLR vor propune spre examinare Legislativului proiectul de hotărâre privind stabilirea desfăşurării la 30 noiembrie 2014, concomitent cu alegerile parlamentare ordinare, a Referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.

Specificăm că propunerea vizată a fost discutată în cadrul Consiliului Coaliţiei Pro-Europene. Fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova a expus o opinie, în general, favorabilă iniţiativei, dar cu anumite viziuni diferite, de ordin tehnic, referitor la procedura de implementare a acesteia. Contăm pe susţinerea conştientă şi implicată din partea tuturor deputaţilor cu viziuni democratice şi pro-europene în procesul de adoptare a Hotărârii Parlamentului privind iniţierea Referendumului republican pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a Preşedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetăţenilor.

Sursa: www.pldm.md

Coaliţia Pro Europeană se consolidează la nivel local Partidele care susţin aderarea RM la Uniunea Vamală au constituit un bloc electoral