Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Peste 50 de mii de cetăţeni au participat la mitingul contra actualei guvernări oligarhice, organizat de PSRM şi “Partidul Nostru”

|versiune pentru tipar||
PSRMPN / 27 septembrie 2015 | 

Astăzi, în capitala Republicii Moldova s-a desfăşurat una dintre cele mai mari acţiuni de protest la nivel naţional desfăşurată împotriva actualei guvernări în cadrul căreia au participat peste 50 de mii de cetăţeni. Mitingul de amploare a fost organizat de Partidul Socialiştilor din RM în comun cu “Partidul Nostru” fără lozinci şi steaguri de partid.

Coloanele de protestatari au mărşăluit de la Memorialul Eternitate, Academia de Ştiinţe, Circul de Stat spre scuarul din faţa Parlamentului, unde se desfăşoară un miting non-stop faţă de acţiunile actualei guvernări.

Liderul Partidului Socialiştilor a declarat că astăzi este începutul sfîrşitului actualei guvernări: “Astăzi suntem aici zeci de mii de oameni, de cetăţeni liberi care se mîndresc că sunt cetăţeni ai RM. Eu vreau să vă felicit cu această mare sărbătoare. Astăzi este începutul sfîrşitului oligarhilor de la guvernare!”, a subliniat politicianul.

Totodată liderul PSRM a precizat că în decurs la ultimii 6 ani oligarhii de la guvernare şi-au bătut joc de bătrîni, studenţi, elevi, de tinerii care pleacă din această ţară, şi de agricultorii care umblă cu mîna întinsă după subvenţii. “Ei vor să ne distrugă valorile noastre creştine ei au atacat biserica noastră, noi împreună trebuie să salvăm ţara noastră de aceşti oligarhi care distrug Republica Moldova. Sarcina noastră este una foarte nobilă, noi împreună cu d-stră trebuie să obţinem desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, scopul nostru este: Jos Timofti! Jos guvernul!”, a mai adăugat socialistul.

Dodon a subliniat că pentru a atinge aceste obiective trebuie demişi totodată şi şefii tuturor instituţiilor de stat (CEC, CNA, Procuratura Generală, SIS) care sunt subordonate oligarhilor de la guvernare.

În cadrul mitingului din scuarul Parlamentului, au fost lansate mai multe baloane pe care erau imprimate fotografiile guvernanţilor moldoveni — Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu şi a unor conducători ai instituţiilor publice.

În cadrul demonstraţiei cetăţenii au votat o rezoluţie care presupune trei paşi principali pentru eliberarea Moldovei de guvernarea oligarhică.

Rezoluţia mitingului din 27 septembrie

Actualul regim criminal-oligarhic din Moldova a trecut limitele posibile şi imposibile, se arată într-o rezoluţie a mitingului de duminică din centrul capitalei. În urma celor 6 ani de guvernare incompetentă, economia şi sfera socială a ţării sînt complet distruse. Regimul a pierdut încrederea tuturor partenerilor externi ai Moldovei — atît din Vest, cît şi din Est, care declară în unanimitate că Moldova este un stat capturat. În Moldova, puterea de stat este uzurpată de o haită de escroci şi aventurişti.

Furtul fără de precedent a zeci de miliarde de lei, care au fost sustraşi din sectorul financiar-bancar, precum şi din creditele şi granturile externe, rămîne pînă în prezent o fraudă nedescoperită. Investigarea acestui furt al secolului s- a transformat într-o farsă. Persoanele implicate în această escrocherie grandioasă continuă să se afle în posturi de conducere, să se plimbe prin incinta Parlamentului şi să zîmbească în faţa camerelor video.

Regimul lui Plahotniuc, Filat, Ghimpu şi complicele lor — Voronin — a trecut la represiuni deschise faţă de cei cu viziuni disidente, care protestează împotriva samovolniciei ce domină în ţară. La 6 septembrie, în cadrul unei acţiuni de protest paşnice lîngă sediul Procuraturii Generale, au fost arestaţi şase activişti politici şi civili, inclusiv fostul conducător al delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Grigore Petrenco.

În paralel, pe parcursul ultimilor şase ani, autorităţile ţării îşi bat joc în mod intenţionat de istoria ţării, de demnitatea naţională a poporului moldovenesc şi a altor popoare ale Moldovei. Ele provoacă discordie interetnică, încălcînd drepturilor mai multor etnii. Ele refuză să recunoască dreptul poporului moldovenesc la propria limbă şi istorie, încalcă drepturile mai multor etnii. Unii reprezentanţi ai guvernării promovează în mod deschis idea unionistă, care este o crimă împotriva independenţei Republicii Moldova.

Moldova se află în pragul unui colaps total şi definitiv. Niciodată, în ultimii 24 de ani de independenţă, statalitatea Moldovei n-a fost supusă unui pericol atît de mare, cum se întîmplă acum. Scopul final al actualilor guvernatori ai ţării constă în recunoaşterea Moldovei drept un stat falit cu introducerea ulterioară a regimului de administrare din exterior şi transmiterea teritoriului ţării unui alt stat.

Acţiunile criminale ale autorităţilor au umplut cu vîrf cupa răbdării poporului. Noi, reprezentanţii celor mai diferite forţe politice, am ieşit la un miting civil naţional pentru a exprima neîncredere actualului regim criminal-oligarhic.

Noi am acordat aşa-zisei guvernări termen pînă la 22 septembrie. Regimul a ignorat cererile poporului. Perioada compromisurilor s-a terminat. Astăzi noi înaintăm Programul Social “Trei etape ale salvării naţionale”, pe care o vom realiza consecvent în următoarele luni.

La prima etapă noi cerem:

  1. Demisia Procurorului General al Republicii Moldova, directorului Serviciului Informaţie şi Securitate, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, directorului Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintelui Curţii de Conturi, preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate, preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, directorului postului de televiziune public “Moldova 1”. Numirea în toate posturile-cheie se va face în baza unor concursuri deschise, care vor fi organizate şi desfăşurate de o comisie specială cu participarea opoziţiei şi a societăţii civile.
  2. Ridicarea imunităţii parlamentare şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi în delapidările din sistemul financiar-bancar şi alte crime împotriva poporului.
  3. Eliberarea tuturor deţinuţilor politici, arestaţi în timpul acţiunii de protest paşnice din 6 septembrie, 2015.

La cea de-a doua etapă noi cerem:

  1. Demisia cît mai urgentă a preşedintelui ţării, Nicolae Timofti.
  2. Exprimarea votului de neîncredere Guvernului Valeriu Streleţ cu demisia lui ulterioară.
  3. Modificarea articolului 78 al Constituţiei Republicii Moldova şi revenirea la alegerile directe ale Preşedintelui ţării, prin votare în Parlament sau prin referendum naţional.

La cea de-a treia etapă noi vom revendica declararea, în cel mai scurt timp, a alegerilor parlamentare anticipate pentru Parlamentul Moldovei, dar nu mai tîrziu de primăvara anului 2016.

Declarăm că acţiunea noastră de protest nu se va încheia pînă nu vor fi îndeplinite toate scopurile enunţate. Noi vom folosi toate mijloacele legale, paşnice şi democratice accesibile pentru realizarea integrală a tuturor punctelor programului nostru.

Stăm pînă la Victorie!

Sursa: socialistii.md

Dodon: Cetăţenii RM au şansa istorică de a se debarasa de guvernarea oligarhică Declaraţie de reconfirmare a angajamentelor asumate de Alianţa pentru Integrare Europeană 3 în faţa cetăţenilor Republicii Moldova