Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia deputatului Ion Neagu, vicepreşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană la şedinţa Parlamentului din 14 februarie 2008

|versiune pentru tipar||
MAE / 14 februarie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Onorata asistenţă

Anticipînd ultima întîlnire a lui V.Voronin cu preşedintele rus V. Putin, presa moscovită a expus condiţiile pe care le pune Kremlinul Republicii Moldova pentru reglementarea confilictului Transnistrian, una dintre care este neutralitatea permanentă a statului nostru şi consfiinţirea acesteea nu numai în Constituţie dar şi printr-un acord internaţional.

Între timp, liderul de la Kremlin s-a încumetat să-l primească în audienţă pe V.Voronin iar opinia publică a fost informată despre această întîlnire destul de sumar.

Au demarat apoi negocieri ruso-moldoveneşti care practic sunt duse in secret.

Şi iată că sîmbătă, 9 februarie curent, V.Voronin luînd cuvîntul în cadrul Conferinţei pentru politici de securitate de la Munchen anunţă toată lumea, în lmba rusă desigur, că dînsul consideră necesară “recunoaşterea internaţională a neutralităţii Republicii Moldova printr-un acord semnat de Rusia, Ukraina, SUA şi UE”.

În aşa mod o condiţie pusa de Rusia Republicii Moldova este prezentată lumii întregi ca o iniţiativă a statului nostru.

Deci Rusia, care timp de 14 ani a nesocotit şi a încălcat statutul nostru de ţară neutră şi îşi menţine în continuare trupele de ocupaţie pe teritoriul nostru, pe lîngă faptul că avem neutralitate declarată în constituţie şi pe care în anumite condiţii am putea s-o abandonăm, ne dictează să mai avem şi un acord internaţional în acest sens, mai direct vorbind să depindem de acum înainte pe veci de poftele imperiului de la Răsărit.

Suntem revoltaţi de comportamentul lui V.Voronin, care practic s-a transformat în promotorul fidel al intereselor imperiale ruseşti nu numai aici, în Republica Moldova dar, şi pe arena internaţională.

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că retorica sterilă prooccidentală a guvernării comuniste serveşte de fapt drept paravan pentru tradarea intereselor noastre naţionale şi urmăreşte readucerea Republicii Moldova în sfera de influenţă a Rusiei.

Mimarea reformelor economice, politice, tergiversarea îndeplinirii Planului de Acţiuni Uniunea Europeană — Republica Moldova, tratativele secrete duse cu Rusia, isteria românofobă şi antieuropeană declanşată atît împotriva opoziţiei cît şi împotriva României, ţară-membru a UE şi NATO, atacurile asupra Mitropoliei Basarabiei, derapajale antidemocratice, îngrădirea drepturilor fundamentale cetăţeneşti, strangularea mass-mediei, cenzura impusă la posturile publice de radio şi televiziune, transformarea Serviciului de Informaţie şi Securitate şi a Ministerului Afacerilor Interne în poliţie politică au adus la îndepărtarea perspectivelor de integrare europeană şi euro-atlantică a Republicii Moldova, la erodarea imaginii şi credibilităţii statului nostru în faţa partenerilor occidentali. În acelaşi timp, grupul de ţări din Balcani, împreună cu care se preconiza să adere şi Republica Moldova la UE, a încheiat deja acorduri de asociere cu Uniunea Europeană şi libera circulaţie a cetăţenilor acestor ţări în spaţiul Schengen.

Mişcarea Acţiunea Europeană apreciază actuala guvernare drept incapabilă de a promova cursul european al statului nostru şi consideră că doar o guvernare democratică care va rezulta în urma alegerilor parlamentare din 2009 va putea reaşeza Republica Moldova pe făgaşul integrării europene şi euro-atlantice. Numai aderarea la acest spaţiu economic, politic şi de securitate colectivă poate asigura Republicii Moldova o dezvoltare durabilă care să aducă cetăţenilor ei stabilitate şi prosperitate.

Dînd curs prevederilor sale de program şi răspunzînd aspitaţiilor tot mai pronunţate ale populaţiei de integrare în UE şi NATO, Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că Republica Moldova trebuie să abandoneze conceptul pretinsei neultralităţi în favoarea aderării la cea mai puternică alianţă politico-militară din lume, Alianţa Nord-Atlantică, să realizeze restructurarea Forţelor Armate, Serviciului de Informaţie şi Securitate, Poliţiei şi să recurgă la ajustarea lor la standardele Alianţei, urmînd să fie iniţiate neîntîrziat negocieri privind integrarea în NATO.

Se ştie că nici o ţară din fostul spaţiu comunist nu a reuşit să devină membru al UE înainte de a adera la NATO. Această regulă este valabilă şi pentru Republica Moldova.

Mişcarea Acţiunea Europeană cheamă partidele politice, societatea civilă, toţi cetăţenii Republicii Moldova să contribuie prin acţiuni concrete şi eforturi personale la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi aderarea la Organizaţia Tratatului Altanticului de Nord.

Serviciul de presă al MAE
Declaraţia Mişcării Acţiunea Europeană cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord — NATO Declaraţia Mişcării Acţiunea Europeană cu privire la atacurile guvernării comuniste asupra presei independente