Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

La iniţiativa MAE, cinci partide extraparlamentare au decis să coopereze

|versiune pentru tipar||
MAE / 11 martie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Preşedinţii Partidului Naţional Român, Partidului Naţional Liberal, Partidului Umanist şi Partidului Popular Republican au răspuns miercuri, 10 martie 2010, invitaţiei Mişcării Acţiunea Europeană de a participa la o masă rotundă cu tema “Priorităţi comune ale partidelor extraparlamentare”.

Deputatul Veaceslav Untilă, preşedintele MAE, le-a vorbit participanţilor despre necesitatea constituirii unui pol extraparlamentar. “Ceea ce vă propun astăzi este un prim pas către împlinirea unui deziderat exprimat în repetate rânduri de electorat: coagularea forţelor democrate. Îi acuzăm de multe ori pe cei din partidele parlamentare că nu sunt capabili să se unească şi să propună o singură listă. Ei bine, se pare că nici noi nu putem face acest lucru”, a declarat Veaceslav Untilă. Liderul MAE consideră că partidele extraparlamentare au în acest moment trei opţiuni: să continue pe cont propriu, fără şanse de a trece pragul electoral, să se contopească într-unul din partidele consacrate, pierzându-şi complet identitatea, sau să se unească cu alte partide extraparlamentare şi să devină alternativa democrată la actualele partide aflate în Parlament.

La rândul său, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, consideră necesară o cooperare a partidelor extraparlamentare. “Consider că este bună orice discuţie dacă aceasta ar duce la clarificări. Nu există persoană aici care să spună că nu avem mult de lucrat. Suntem co-interesaţi de modul de cooperare. Pe zi ce trece, situaţia din teritoriu e şi mai deranjantă, oamenii suferă. Pledez pentru o cooperare în mai multe domenii: mass-media, legislaţie, evitarea abuzurilor ş.a.”, a afirmat Vitalia Pavlicenco.

“Cred că am putea discuta şi să găsim lucrurile care ne unesc. Ar fi bine să semnăm un document şi să arătăm poziţia noastră faţă de guvernare”, a afirmat Nicolae Andronic, preşedintele Partidului Popular Republican.

Preşedintele PNR Constantin Mitache a salutat decizia MAE de a coopera şi de a pune la aceeaşi masă partidele extraparlamentare. “Sunt lucruri bune ale actualei guvernări, dar sunt şi rele. Sunt o mulţime de probleme, trebuie să ne manifestăm”, a spus Constantin Mitache.

Potrivit preşedintelui Partidului Umanist, Ion Mereuţă, iniţiativa MAE este salutabilă. “Ar trebui să ne mai întâlnim la câteva mese rotunde pentru a elabora un regulament cu privire la cooperarea partidelor noastre”, a declarat liderul Partidului Umanist din Moldova.

La finalul dezbaterii, participanţii au stabilit ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, cel puţin o dată pe lună, pentru a formula poziţii comune privind probleme importante ale societăţii şi ale scenei politice din Republica Moldova.

Serviciul de presă al MAE

Tinerii MAE solicită plata stagiilor practice obligatorii ale studenţilor Noi reprezentanţi de frunte ai societăţii civile au aderat la MAE