Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE propune amânarea alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi locale pentru 2011

|versiune pentru tipar||
MAE / 27 mai 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană se declară parţial mulţumită că PLDM a acceptat ideea, lansată de către preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă, în urmă cu două luni de zile, de comasare a alegerilor într-un singur scrutin electoral. MAE susţine, totuşi, că toate tipurile de alegeri — parlamentare, prezidenţiale şi locale — ar trebui să se desfăşoare simultan, în cursul anului 2011.

MAE atrage atenţia clasei politice că scrutinul electoral prevăzut pentru toamna acestui an ar trebui amânat câteva luni, astfel încât să coincidă cu alegerile desfăşurate la nivel local. “Argumentele noastre sunt solide şi de bun simţ. Organizarea unui referendum care să permită construirea cadrului legal pentru alegerea democratică, prin vot direct, a preşedintelui ţării, reprezintă un efort — financiar şi organizatoric — suficient de mare pentru acest an. Republica Moldova are nevoie de un cadru politic stabil şi de legi funcţionale, nu de certuri electorale”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă.

Pentru susţinerea poziţiei MAE, Veaceslav Untilă a adus argumentul creşterii economice din acest an şi care, din cauza crizei politice, nu se resimte şi în viaţa de zi cu zi a moldovenilor. “Suntem politicieni. Şi suntem responsabili să luăm deciziile corecte, de pe urma cărora să beneficieze în primul rând cetăţenii. Organizarea, simultan, de alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale, în primăvara anului viitor — ar fi varianta democratică cea mai puţin costisitoare pentru populaţia Republicii Moldova”, a completat deputatul MAE.

MAE propune inclusiv adoptarea de urgenţă, de către Parlament, a unui plan cu etape clare, care să fie respectat până la viitoarele alegeri de către toţi actorii politici. Acesta ar trebui să prevadă data organizării referendumului şi data la care va avea loc scrutinul pentru cele trei tipuri de alegeri.

Serviciul de presă al MAE

MAE acordă termen de 30 de zile Parlamentului pentru adoptarea legii “Pensii şi salarii” MAE îndeamnă parlamentarii să voteze pentru responsabilizarea actului de justiţie