Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Comuniştii şi neocomuniştii se feresc să recunoască adevărul istoric

|versiune pentru tipar||
MAE / 25 iunie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană salută adoptarea actului prezidenţial prin care ziua de 28 iunie este declarată zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940. Totodată, MAE a criticat reacţiile comuniştilor şi neocomuniştilor, care “se feresc să recunoască adevărul istoric, orbiţi fiind de interesul electoral al partidelor pe care le reprezintă”.

Potrivit MAE, decretul prezidenţial este primul act oficial prin care sunt comemorate victimele regimului totalitar comunist şi trebuie privit ca un gest de solidaritate, fiind mai presus de interesele electorale ale iniţiatorului (preşedintele interimar Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal — n.n.). “Întotdeauna se vor găsi politicieni care spun că nu este momentul. Dar pentru adevăr şi pentru dreptate nu există un moment anume: adevărul este unul, mă miră faptul că unele forţe politice neagă un lucru evident demonstrat de istorie”, a declarat vicepreşedintele MAE, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 25 iunie.

MAE a atras atenţia că societatea se află într-un moment important, care este mai presus de răfuielile electorale ale unor partide politice. “Sigur că există orgolii şi jocuri de putere în cadrul Alianţei de guvernare, pe cere le putem intui şi care s-au manifestat şi public. Sigur că PCRM şi neocomuniştii — retraşi după alegerile din aprilie anul trecut la alte partide — se grăbesc să trimită în derizoriu acest act. Ne întrebăm doar de ce domnilor Voronin şi Lupu le este teamă de adevăr? Până la urmă, ei trebuie să fie solidari cu această decizie, care este una corectă şi logică”, a declarat prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu.

La conferinţa de presă a MAE au fost prezenţi şi Feodosia Cosmin şi Nicolae Baltag, victime ale deportărilor comuniste. “Amintirea acelor zile va rămâne vie mereu, nu trebuie să uităm de trecutul nostru şi să îl acceptăm aşa cum este”, a spus Feodosia Cosmin, care la 7 ani a fost exilată în Siberia împreună cu mama şi fraţii săi.

MAE a precizat că întreaga clasă politică este datoare să comemoreze victimele regimului totalitar comunist.

Serviciul de presă al MAE

Atitudinea MAE faţă de decretul prezidenţial, prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată “Ziua ocupaţiei sovietice” în Republica Moldova Monumentul “28 iunie” poate fi construit prin colectă publică