Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Guvernul plagiază iniţiativele legislative ale deputatului MAE Veaceslav Untilă

|versiune pentru tipar||
MAE / 1 iulie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană se declară profund revoltată de comportamentul unor reprezentanţi ai Guvernului, care au preluat de la precedenta guvernare comunistă şi aplică în activitatea de zi cu zi un procedeu murdar, care se numeşte plagiatul legislativ. Pentru a doua oară în ultimele luni, preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă, a fost supus acestui procedeu de către reprezentanţii Guvernului.

Acum câteva săptămâni, Guvernul a avizat negativ iniţiativa legislativă a deputatului Veaceslav Untilă, care prevedea instituirea unui mecanism eficient de sancţionare a judecătorilor vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Făcând abstracţie de gravitatea problemei, Guvernul a respins această iniţiativă. Câteva zile mai târziu însă, acelaşi Guvern, prin viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a venit în Parlament cu o iniţiativă similară, care a şi fost votată de deputaţi. Astfel, s-a recurs a doua oară în doar câteva luni la un furt intelectual.

În luna februarie, Guvernul a neglijat faptul că Veaceslav Untilă înaintase de trei ani o iniţiativă legislativă privind comemorarea zilei de 2 martie, când au început ostilităţile de pe Nistru, şi a venit cu un proiect propriu, asemănător. Astfel, Guvernul şi-a însuşit o iniţiativă care nu-i aparţinea şi doar prin eforturi considerabile s-a reuşit în Parlament restabilirea parţială a echităţii, ambele iniţiative fiind examinate împreună.

MAE salută faptul că ideile preşedintelui Veaceslav Untilă ajung să fie implementate în practică, dar dezaprobă categoric modul ruşinos în care acţionează reprezentanţii Guvernului. Un atare comportament demonstrează că, la acest capitol, actualul Guvern nu se deosebeşte cu nimic de precedentul, care aplica frecvent plagiatul legislativ.

Serviciul de presă al MAE

Comunismul trebuie condamnat explicit şi categoric Procuratura va demara o anchetă, după ce convorbirile telefonice ale deputatului V. Untilă au fost ascultate ilegal