Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Propunerea MAE de creştere a pensiilor şi salariilor minime a fost respinsă de AIE

|versiune pentru tipar||
MAE / 17 septembrie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Preşedintele Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a propus astăzi, 17 septembrie 2010, în Parlament, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei a proiectului Legii “pensii şi salarii”. Proiectul de lege prevede majorarea salariilor şi pensiilor pentru acoperirea minimului de existenţă, iar în sprijinul său, MAE a colectat peste 200.000 de semnături de la cetăţeni. Veaceslav Untilă a prezentat listele cu semnături deputaţilor, pentru a-i convinge să înceapă dezbaterea proiectului de lege.

“Există 360 de mii de cetăţeni care trăiesc sub minimul de existenţă. Scopul nostru este de a majora salariile şi pensiile acestor cetăţeni”, a declarat Veaceslav Untilă în Parlament.

Majoritatea deputaţilor, formată din partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, a respins însă propunerea lui Veaceslav Untilă. În semn de protest, acesta a anunţat că deputaţii MAE nu vor mai vota proiectele de lege ale AIE.

“Noi vrem să-i sensibilizăm pe colegii noştri din Parlament pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat. Suntem obligaţi să asigurăm un trai decent cetăţenilor Republicii Moldova. Nu este un mare efort financiar, cu atât mai mult cu cât avem astăzi creştere economică. Din pacate, între priorităţile Parlamentului n-a intrat aceasta lege”, a mai declarat Veaceslav Untilă.

Proiectul se află în Parlament din luna mai, dar nu a fost introdus pe ordinea de zi de majoritatea parlamentară. Legea “pensii şi salarii” prevede ca toate salariile şi pensiile minime pe economie să crească până la nivelul minim de existenţă, astfel încât nicio pensie să nu fie mai mică de 1000 de lei şi niciun salariu să nu fie mai mic de 1200 de lei.

Serviciul de Presă al MAE

Comuniştii votează împotriva drapelului de stat Declaraţia MAE pe marginea proiectului de Lege privind majorarea pensiilor şi salariilor minime