Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Preşedintele MAE Veaceslav Untilă propune un protocol pentru Alianţă

|versiune pentru tipar||
MAE / 24 septembrie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Preluarea guvernării şi realizarea unei majorităţi parlamentare de către partidele democratice a reprezentat, în 2009, un prim pas în redeschiderea graniţelor Republicii Moldova către un viitor mai bun pentru cetăţenii acestei ţări.

Acest pas a însemnat, totodată, reluarea unui dialog civilizat cu statele dezvoltate din întreaga lume. Occidentul s-a reîntors către noi şi este gata să ne sprijine.

Am început reforme importante pentru a redobândi Republicii Moldova statutul de democraţie. Avem posibilitatea de a relansa Republica Moldova din punct de vedere economic, social şi politic. Avem şansa de a ne dezvolta ca un stat puternic.

Însă aceste deziderate nu se pot realiza decât cu un semnal de unitate dat de formaţiunile democratice şi cu eliminarea oricărui pericol de revenire la dictatura comunistă, care a ţinut pe loc ţara noastră atâţia ani.

Toate acestea vor fi posibile dacă împreună, partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, vom reuşi să promovăm cu adevărat reformele democratice în Republica Moldova.

De aceea, este cu atât mai important ca partidele democratice să se unească, încă o dată, în jurul unor principii comune, pentru a realiza un proiect de modernizare a ţării. Este nevoie ca în preajma unor momente atât de însemnate pentru viitorul Republicii Moldova să devenim o singură voce puternică.

Experienţa ultimelor luni a arătat că exerciţiul democratic este uneori dificil şi că multitudinea opiniilor e de multe ori greu de armonizat. Dar tocmai în aceasta constă adevărata valoare a democraţiei! Putem avea păreri diferite câtă vreme urmărim împlinirea aceloraşi idealuri.

Avem un scop comun, anume reformarea statului, modernizarea şi democratizarea ţării noastre şi aşezarea ei reală pe făgaşul integrării europene.

În lumina acestor considerente, partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să accepte un protocol politic de colaborare, un document principial pe care să îl adoptăm în cadrul AIE.

În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate şi a constituirii unei noi majorităţi care să continue politica reformelor începute de Alianţa pentru Integrare Europeană, semnatarii acestui protocol se angajează să adopte următoarele atitudini ferme pentru consolidarea democraţiei în Republica Moldova, creşterea nivelului de trai al populaţiei şi asigurarea altor condiţii necesare aderării la Uniunea Europeană:

  1. Partidele semnatare vor respecta un acord de conduită care să nu permită componentelor Alianţei să treacă de la competiţie, la duşmănie.
  2. Partidele semnatare se angajează să susţină şi să ducă la îndeplinire acţiunile asumate în calendarul comun al Alianţei pentru Integrare Europeană, din prezent şi până la validarea rezultatelor alegerilor locale din 2011.
  3. Partidele semnatare se vor implica activ şi vor susţine un mesaj general comun în campaniile electorale ce vor urma.
  4. Partidele semnatare se angajează să promoveze public şi prin vot toate deciziile asumate în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.
  5. Partidele semnatare vor refuza să poarte negocieri pentru funcţii, beneficii materiale sau alte interese, cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova sau intermediari ai acestuia.
  6. Partidele semnatare vor promova cu prioritate proiecte care răspund în primul rând interesului cetăţenilor şi vor sprijini acele măsuri capabile să reformeze statul şi să îmbunătăţească nivelul de trai, indiferent de culoarea politică a iniţiatorului.

În democraţie este productiv ca actorii politici să vină cu idei diferite, atâta timp cât ele se subsumează unui ideal comun. Teoretic, aşa se întâmplă şi în AIE. Practic, mai avem totuşi nevoie de un set de reguli, care să ne ofere garanţia că ideile bune, indiferent care este partidul ce le propune, sunt implementate cu succes şi nu se irosesc în negocieri.

Acest set de reguli, cu obligaţii şi responsabilităţi, urmează a fi respectat de toate partidele membre AIE. Pentru a nu se mai repeta anumite greşeli pe care le-am simţit de la înfiinţarea Alianţei şi până în prezent, când ne pregătim iar de alegeri parlamentare anticipate. Greşeli pe care, din păcate, le-au resimţit şi alegătorii noştri.

Scopul acestui protocol este de a asigura unitatea forţelor democratice în continuare. Este un contract care ne obligă să acţionăm politic unitar, pentru a evita eventuale derapaje, cum au fost cele din campania pentru Referendum.

Acest protocol va constitui o dovadă în plus că Alianţa există, funcţionează şi are viitor. Va fi un semnal de unitate, de coerenţă şi de maturitate politică din partea noastră. Va fi un semnal că am învăţat să ne respectăm alegătorii.

Veaceslav Untilă,
Preşedinte al MAE
Declaraţia MAE pe marginea proiectului de Lege privind majorarea pensiilor şi salariilor minime MAE va merge în alegeri cu listă proprie de candidaţi