Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Daniela Bodrug: Comisariatul de la Ciocana tăinuieşte o crimă

|versiune pentru tipar||
MPA / 7 august 2012 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Subiectul pe care vreau să-l tratez în pe pagina mea ţine de activitatea Ministerului de Interne, Procuraturii şi a Ministerului Sănătăţii, precum şi a instituţiilor subordonate acestora şi anume Comisariatul de Poliţie sector Ciocana, Procuratuta sector Ciocana, Spitalul de Urgenţă şi Centrul de Medicină Legală. În acest sens, vreau să aduc în atenţia dvs. un caz care a fost mediatizat la posturile de televiziune din ţară la sfârşitul lui decembrie 2011. Este vorba despre moartea unei tinere de 22 ani din Străşeni pe nume Valentina Sârbu, care a fost găsită încă în viaţă lângă un bloc locativ din sectorul Ciocana în dimineaţa zilei de 23 decembrie anul trecut. Fata a decedat trei ore mai târziu la Spitalul de Urgenţă. Mama Valentinei, dna Galina Sârbu, s-a adresat către noi, Mişcarea Anitmafie, cu rugămintea s-o ajutăm în elucidarea acestui caz pentru că eforturile ei de a afla adevărul despre circumstanţele morţii fiicei sale se ciocnesc de indiferenţa acerbă a organelor de anchetă ceea ce o face să presupună că poliţia a luat mită pentru a muşamaliza cazul.

Valentina Sârbu, studentă în anul patru la ULIM, în seara zilei de 22 decembrie s-a dus cu prietena ei, Daniela Gadârcă, la o petrecere în sectorul Ciocana, de unde, mai târziu, au plecat împreună cu trei cteăţeni — Mârzac Gheorghe, Bantâş Nicolai şi Sergiu Sârbu, la apartamentul acestuia din urmă tot din sectorul Ciocana, unde s-au aflat toată noaptea, iar dimineaţa la apelul vecinilor care au observat fata jos langă bloc, a venit echipa de salvare în jurul orei 7:00.

În aceeaşi zi, pe 23 decembrie, Comisariatul de poliţie sector Ciocana a intentat un proces penal conform art 150 al 1 CP al RM — determinare la sinucidere, bănuit fiind Mârzac Gheorghe, unul din tinerii care erau împreună cu Valentina în apartamentul respectiv — important de menţionat că nici unul dintre aceştia nu a fost reţinut preventiv.

Abia peste mai bine de 2 luni, a fost întocmit Raportul de expertiză medico-legală, conform căruia “moartea Valentinei Sârbu a survenit în rezultatul hemoragiei masive în muşchii şi ţesuturile moi ale spatelui în urma traumei asociate suportate. Leziunile corporale indicate au fost produse la acţiunea traumatică a unui corp contondent dur sau unor corpuri contondente dure, posibil în timpul şi circumstanţele indicate” (care sunt acestea nu se specifică).

În acest răstimp, s-au efectuat cercetările de urmărire penală, iar pe data de 22 martie, ofiţerul de urmărire penală de la Comisariatul de Poliţie Ciocana, Sorin Cobâleanschi, întocmeşte un Raport prin care propune de a înainta învinuirea şi de a trimite în judecată cauza penală în privinţa lui Mârzac Gheorghe în baza art. 27, 171 lit e) CP al RM — tentativă de viol care a provocat din imprudenţă decesul victimei. În pofida acestui Raport, imediat a doua zi, Procurorul de la procuratura Ciocana, pe nume Aurel Ciocan, prin Ordonanţă cere încetarea urmăririi penale în privinţa lui Gheorghe Mârzac.

Pe 26 aprilie, mama Valentinei, Galina Sârbu, depune o cerere la procuratura Ciocana prin care solicită anularea Ordonanţei de încetare a urmăririi penale. Imediat a doua zi, procurorul Leonid Demidov, respinge plângerea d-nei Sârbu considerând-o neîntemeiată. La fel, i-a fost refuzată şi efectuarea unei expertize suplimentare.

Examinând actele şi lucrările dosarului, la rugămintea dnei Galina Sârbu, care este sfâşiată de durere şi în disperare că nu va mai putea afla ce s-a i întâmplat cu adevărat fiicei, am constatat următoarele:

  1. Organele de urmărire penală au dat dovadă de superficialitate în instrumentarea acestui dosar, s-au mărginit la analiza doar a câtorva elemente de cercetare omiţându-le pe cele care ar putea contribui la elucidarea adevărului;
  2. Raportul medico-legal efectuat de Ion Spătaru, expert judiciar medico-legal de categoria II de la Centrul de Medicină Legală, nu elucidează forma morţii Valentinei Sârbu, mai mult decât atât, medicul legist a făcut abstracţie de prezenţa leziunilor cu caracter de apărare de pe antebraţele victimei, vechimea cărora are o importanţă enormă în stabilirea felului morţii — dacă ea a fost violentă sau nonviolentă.
  3. Un alt element important, deşi Raportul trebuia să fie prezentat în câteva zile, aşa cum s-a declarat şi presei, acesta a fost finisat abia peste mai bine de două luni, ceea ce ne face să presupunem că a avut loc o colaborare dintre poliţie şi medic pentru a formula varianta finală a Raportului în funcţie de modul de croire a anchetei de către poliţie astfel încât să fie posibilă muşamalizarea cazului;
  4. Dnei Sârbu i se refuză neîntemeiat numirea unei expertize suplimentare şi contraexpertiza, deşi concluziile expertului nu sunt întemeiate, incomplete şi deşi există îndoieli în privinţa lor. Mai mult decât atât, însăşi medicul recunoaşte indirect despre lacunele expertizei în momentul în care, în Raport menţionează doar efectul loviturilor unui obeict contondent asupra vătămării corpului (acesta putea fi şi piciorul bănuitului sau alt obiect folosit de acesta, nu doar solul), iar în cadrul unei audieri menţionate în raportul de urmărire penală, medicul spune că leziunile ar fi putut fi provocate de precipitare (adică cădere de la înălţime). Procesul verbal de audiere a medicului e lipsă la dosar.
  5. În momentul când mama victimei a mers să ridice cadavrul fiicei, în prezenţa a încă patru persoane, medicul legist şi-a expus concluzia total diferită de cea descrisă în Raport: medicul s-a mirat că se spune că tânăra a căzut de la etajul opt, că a rămas în viaţă, că craniul, scheletul şi organele interne sunt intacte, cu excepţia a trei coaste rupte, căci de la căderea de la o aşa înălţime craniul, cel puţin, precum şi organele interne nu puteau rămâne intacte.
  6. Sunt divergenţe dintre declaraţiile bănuitului şi ale martorilor. S-a făcut abstracţie de faptul că martorii spun că auzeau cum Valentina striga cu glas aproape de plâns către Mârzac Gheorghe “Lasă-mă în pace, nu vreau, ia mâna de pe mine!” şi că aceştia l-au văzut dezbrăcat în odia în care se afla cu victima.
  7. Bănuitul şi un martor spun că au chemat salvarea la ora 04:30, iar descifrările apelurilor telefonice indică ora 06:37, oră la care au sunat la Urgenţă vecinii. Ce s-a întâmplat de la ora 04:30 până la ora 06:30, organele de anchetă nu au stabilit. Vecinii spun că pe la ora 5:00 în apartamentul respectiv se auzea gălăgie, ceartă, vorbe necenzurate, mers prin apartament până spre ora 6:00.
  8. Versiunea precum că Valentina a fost lovită, bătută şi apoi lăsată jos lângă clădire, nu a fost verificată deloc, deşi acest fapt este sugerat de leziunile corporale, de neconcordanţa între timpul posibilei căderi de la ora 04:30 indicat de bănuit şi un martor şi apelul înregistrat de salvare la 06:37, de ciorapii murdari ai fetei (dacă cădea de la înălţime de unde se lua murdăria de pe ciorapi?), de pantalonii, la fel, murdari de parcă ar fi fost târâtă (dacă murdăria de pe pantaloni era de la impactul cu solul, atunci de ce bazinul şi membrele inferioare au rămas intacte, nici măcar vânătăi nu erau, iar coastele rupte?), sub balcon se afla un copac, care ar fi atenuat căderea corpului astfel crengile fiind rupte (din înregistrarea de la ştiri şi fotografiile făcute de anchetatori se vede că copacul era întreg şi a fost ulterior tăiat, de ce?).
  9. De a semenea, nici unul din cele patru persoane care s-au aflat în acea noapte în apartamentul respectiv nu a fost reţinută, nu li s-a efectuat investigaţii toxicologice. Se crează impresia că făptaşii au apelat de urgenţă la poliţie şi au colaborat cu aceştia pentru a ascunde adevărul. Unul dintre martori, proprietarul apartamentului, a fost văzut în dimineaţa respectivă, foarte devreme, cum venea de undeva spre casă, deşi acesta spune în mărturii că nu ştie nimic pentru că a dormit până la ora 11:00.
  10. Bănuitului ar fi trebuit să i se încrimineze şi tentativă de omor, nu numai tentativă de viol care a fost exclusă, deşi sunt mărturii şi fapte elocvente în susţinerea acesteia, sau determinare la sinucidere, sau cauzare a leziunilor corporale în rezultatul cărora victima a decedat. Nimic din acestea, nicio versiune nu a fost examinată, decât cea privind sinuciderea;
  11. De asemenea, nu a fost verificată nici versiunea că moartea ar fi putut surveni din neglijenţa sau incompetenţa medicilor, deoarece tânăra s-a aflat la spital în viaţă timp de trei ore de la ora 7:00–10:00, iar presa a fost anunţată că tânăra s-a stins la spital peste aproximativ jumătate de oră. De ce?

Astfel, avem tot temeiul să presupunem că în noaptea de 22 spre 23 decembrie 2011, a fost săvârşită o crimă pe care organele de anchetă o tăinuiesc în colaborare cu medicii şi făptaşii care, presupunem că au mituit poliţiştii.

Am decis să fac cunoscut publicului larg felul în care a decurs ancheta pe acest caz, din următoarele considerente:

În primul şi primul rând, pentru că toate fiinţele umane, inclusiv şi cele din RM, se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Dna Galina Sârbu, mama victimei, chiar dacă nu este cumătră, fină sau naşa lui Vladimir Filat sau Mihai Ghimpu, sau Vladimir Plahotniuc, ci o femeie simplă de la Străşeni, are dreptul să cunoască adevărul despre circumstanţele morţii fiicei sale, drept pe care organele de urmărire penală nu i l-au asigurat, ba dimpotrivă avem motive temeinice să credem că organele au colaborat cu infractorii şi cu medicii pentru a ascunde crima şi făptaşul acesteia.

Voi face toate demersurile către organele competente şi în acest sens mă adresez Ministrului de Interne, Ministrului Sănătăţii, Procuraturii să convoace o Comisie de anchetă la cel mai înalt nivel, să fie înlăturaţi poliţiştii, procurorii şi medicii nominalizaţi de la elucidarea acestui caz şi să se iniţieze o anchetă de serviciu asupra acestora, să se numească o nouă expertiză în comisie, cu invitarea unui expert străin şi să se aducă lumină asupra acestui caz.

Noul Ministru de Interne, dl Dorin Recean, la numirea sa în funcţie, a declarat că “va restabili încrederea societăţii în poliţie şi că doar cei care respectă legea vor putea activa mai departe” — îi cerem să treacă de la vorbe la fapte! Şi înainte de a se lupta pentru salarii mai bune pentru poliţişti, aşa cum o face preşedintele Timofti pentru judecători, mai întâi de toate să cureţe instituţiile din subordinea sa de elemente criminale. Pentru că de altfel, criminalii vor avea salarii mari din banii contribuabililor care suferă de pe urma acestora şi vom plăti mai scump pentru nedreptăţile şi suferinţele care ni se fac zi de zi!

Mişcarea Populară Antimafie va urmări până la capăt acest caz şi va face publice toate acţiunile ulterioare ale responsabililor, pentru ca cetăţenii să vadă ce fac oficialităţile moldoveneşti în realitate, nu numai ceea ce declară. Cu această ocazie, mă adresez reprezentanţilor mass-media să ne susţină în aceastăacţiune pentru a putea aduce la cunoştinţa publicului larg cum va fi soluţionat acest caz şi să vină la conferinţele ulterioare în care vom informa cetăţenii despre evoluţiile în examinarea acestui caz.

Procurorii şi poliţiştii de la Ciocana au avut nenorocul, asemnea lui Plahotniuc în cazul atacului raider asupra Agroindbank, când a dat peste acţionari europeni la bancă, să dea peste femeia simplă de la ţară, Galina Sârbu, care să fie o luptătoare şi să meargă până la capăt şi o vom susţine!

Înafară de Lista Neagră a Judecătorilor, Mişcarea Antimafie face liste ale Procurorilor, Poliţiştilor şi Funcţionarilor publici care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului. Numele persoanelor pe care le-aţi auzit astăzi: Procurorii de Ciocana Leonid Demidov şi Aurel Ciocan, ofiţerul de urmărire penală Sorin Cobâleanschi, Locotenent-colonel de poliţie Sergiu Sârbu, medicul legist Ion Spătaru sunt deja în această Listă şi dacă organele competente actuale nu îşi vor îndeplini obligaţiunile de a verifica legalitatea acţiunilor acestora, atunci acest lucru se va întâmpla odată cu venirea Mişcării Antimafie la guvernare — niciun criminal, niciun complice din instituţiile de stat la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului nu va rămâne nepedepsit, iar pedeapsa acestora va readuce siguranţa cetăţenilor în statul de drept şi va schimba la faţă Republica Moldova în calea sa de devenire a unui stat european.

Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în drepturi! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.antimafie.md

În spatele atacului raider asupra Unimedia stă Vladimir Plahotniuc Sergiu Mocanu: Parcursul european al Republicii Moldova — de la “Welcome” la “Auf Wiedersehen”