Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Republica Moldova are nevoie de un Institut al Martorului

|versiune pentru tipar||
MPA / 6 februarie 2013
Mişcarea Populară Antimafie

Comisia de anchetă nu este nici act de justiţie şi nici act de dreptate. Singurul lucru pe care ar trebui să şi-l asume această comisie este să însuşească fiecare câte o lecţie. Eu, spre exemplu, la 6 ianuarie, am însuşit o lecţie spunându-mi mie că am fost prea cuminte cu această guvernare chiar dacă am strigat cât am putut, oricum, consider că nu am strigat suficient, dacă s-a ajuns la aşa ceva. Vreau să vă spun un lucru: atacurile teroriste din vremea de astăzi, nu ar avea efectul scontat de autori dacă nu ar exista televiziunea, teroriştii care au făcut atacurile din 11 septembrie 2001, alţi terorişti care au făcut acte teroriste în direct, le-au făcut tocmai pentru a înspăimânta lumea. Prezenţa lui Plahotniuc la această comisie a avut scopul de a crea acelaşi efect şi a scos în evidenţă câteva lucruri:

Acest om stă în faţa oglinzii şi se antrenează să vorbească cu procurorii. Dacă ascultaţi procurorii cum vorbesc în faţa unei comisii, o să vedeţi că răspund exact ca şi Plahotniuc. Răspunsurile erau pregătite din start şi el ştia că nu trebuie să lase niciun cârlig de care cineva să se poată agăţa — asta presupune antrenament. Omul este conştient de crimele pe care le face, el are coşmaruri că mai devreme sau mai târziu va ajunge în faţa anchetatorilor şi, ieri, pentru el a fost un antrenament, o repetiţie cum ar sta el în faţa anchetatorilor şi cum ar răspunde. Dar, pe de altă parte, nu contează ce întrebări i se pune, el ştia răspunsurile, pentru că va da acelaşi răspuns-şablon la orice întrebare care va veni.

Cred că comisia a fost foarte neinspirată atunci când i-a audiat pe criminalii principali în ultimele zile, pentru că, dacă cei care au fost audiaţi anterior au fost vinovaţi de săvârşirea crimei din 23 decembrie, atunci Filat, Plahotniuc, Lupu, într-o oarecare măsură Ghimpu, au fost cei care au tăinuit această crimă. Deci, criminalii au cunoscut din prima zi această crimă, au fost audiaţi în ultima zi, ori ei trebuiau audiaţi în prima zi ca să le tremure bărbia gândindu-se la ce vor spune ceilalţi şi toţi cei pe care i-au prelucrat ei.

La aceste audieri, Plahotniuc a avut un singur gând, o singură sarcină. Nu l-a interesat ce se va discuta prin studiouri, nu l-a interesat ce vor crede procurorii, nu l-a interesat ce vor crede cei care stau în comisii, el a avut un singur gând — să dea un semnal slugilor lui prin comportamentul său arătându-le: eu sunt, eu sunt tare, eu nu mă dau nimănui, eu răspund aşa cum cred eu şi aveţi încredere că eu voi ţine în continuare, cum se spune la noi româneşte, “krîşa”.

Una din problemele pe care trebuie să le abordeze această comisie este să vină cu iniţiative legislative, una din ele am pregătit-o şi le-am înaintat un cateva proiecte de Lege de modificare şi completare a Codului Civil şi a Legii Presei prin care ar da posibilitate jurnaliştilor să vorbească liber despre faptele de interes public, fără a avea frica că vor fi învinuiţi de defăimare şi lezare a oanoarei, atunci când subiectul ţine de activitatea funcţionarilor publici sau a persoanelor cu funcţie de demnitate şi este de interes public, ca să nu fie întrebaţi de fiecare dată “unde-s probele?” Eu când am ieşit împotriva numitului Volodea Plahotniuc, acum 2 ani de zile, aveam probe — zeci de martori.

În toată lumea, probele în judecată se probează în proporţie de 80% cu martori, nu cu expertize şi nici cu documente, ci cu martori. Ori la noi, institutul martorului este la pământ, martorii sunt ţinuţi de poliţie, sunt manipulaţi. Asta a făcut Plahotniuc, ieri. Plahotniuc a intimidat martorii şi nu numai pe cei din Pădurea Domnească, dar şi pe toţi cei din jurul lui care ar putea să scoată un cuvânt împotriva lui. În SUA, în anii 30, atunci când au distrus Mafia, Florida a fost locul unde s-au ascuns nu hoţii, ci martorii. Autorităţile i-au ascuns acolo, le-au schimbat identităţile numai ca să-i apere de criminali. Ţara asta are nevoie de un Institut al martorilor, de un Institut al oamenilor care ar ieşi să vorbească. Câţiva din martorii pe care i-am avut în primul proces public împotriva lui Plahotniuc, sunt deja condamnaţi, alţii au fost intimidaţi să nu deschidă gura.

Cea mai controversată relaţie pe care o are Plahotniuc nu sânt slugile lui, ci altă relaţie, care e un pic mai controversată, asta e relaţia Plahotniuc — sultan, RM — harem. În haremul ăsta sânt cadâne, iar cadânele sunt Filat, Lupu, Ghimpu şi toţi ceilalţi. Deci, repet, relaţia lui controversată este cu Filat, Lupu şi cu Ghimpu. Cu Voronin, la fel. În Parlament nu se poate pune problema demisiei lui, nu din cauza că nu vor deputaţii, ci pentru că nu vor liderii de partide. AIE astăzi nu este PLDM, PD, PL, ci este Plahotniuc, Filat şi Ghimpu. Voronin va tăcea întotdeauna, pentru că ori de câte ori noi vom vorbi despre hotelul Codru luat cu hapca de Plahotniuc, Voronin o să-şi amintească că pentru hotelul Codru, familia lui o primit cantina Parlamentului în dar de la Plahotniuc. Hotelul Codru privatizat cu 3 mln de euro, pe când 3 mln de Euro costă numai pământul de sub această clădire. Cum credeţi că omul ăsta o să meargă împotriva lui Plahotniuc? Cum credeţi că omul ăsta o să-i înghesuie pe ai lui din fracţiunea comuniştilor? Interviul lui Filat nu se deosebeşte la minciună prin nimic de interviul cu Plahotniuc. Unica deosebire este că Filat a afişat un fel de plictiseală, un fel de oboseală de noi toţi. Filat în principiu nu se deosebeşte cu nimic de Plahotniuc: şi unul minţea şi altul minţea, doar că modalitatea de a minţi a lui Filat e un pic sforăitoare şi laşă, dar e exact mănuşă modul în care minte Plahotniuc şi cum minte Filat, asta pentru că ştiu că nu vor fi pedepsiţi în actuala conjuntură pentru minciuna pe care o spun. Filat şi Plahotniuc sunt fraţi siamezi.

Sâmbătă, săptămâna trecută, au bătut palma. Nu s-au întâlnit Plahotniuc cu Filat, ci s-au întâlnit Lupu, Diacov şi Filat cu scopul muşamalizării până la urmă a cazului. Gata, deja în ceea ce ţine de liderii alianţei situaţia e deja consumată. Toată treaba e aranjată, tranzacţia între dânşii e făcută şi slavă Domnului, pentru că or să se ducă la pachet toţi odată, legaţi de gâtul lui Plahotniuc, pentru că au avut o şansă şi nu numai una să se desprindă de criminalul ăsta şi n-au făcut-o. Ei sunt gaşcă. Ei sunt grup criminal organizat, care ascultă de vocea stăpânului.

Până nu vom aduce un Institut al Antimafiei, pînă nu-i vom aduce în faţa oamenilor să răspundă nu numai pentru minciuni, ci şi pentru fărădelegi, nu se va schimba nimic în ţara asta.

Sursa: www.antimafie.md

Comunicat de presă cu privire la înaintarea unor iniţiative legislative privind Codul Civil şi Legea Presei a Republicii Moldova Sergiu Mocanu: Lupta ne va aduce în Uniunea Europeană, nu AIE!