Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Sergiu Mocanu: Lupta ne va aduce în Uniunea Europeană, nu AIE!

|versiune pentru tipar||
MPA / 13 februarie 2013
Mişcarea Populară Antimafie

Nu este foarte clar ce vrea Vlad Filat, cel puţin pentru mine care sunt liderul unei mişcări, care a luptat întotdeauna împotriva acestei Mafii. Nu m-a convins că el ar putea fi un bun aliat împotriva Mafiei pentru că noi, împreună cu societatea civilă, am luptat întotdeauna împotriva lui Plahotniuc şi atunci când Filat îşi făcea curaj prima dată să lupte împotriva lui Plahotniuc, dar şi atunci când ei s-au împăcat.

Pentru mine ar fi fost clar dacă Filat ar fi delimitat două lucruri: partea politică şi partea penală a lucrurilor. Pentru că Plahotniuc trebuie plasat spre Codul Penal. Dacă Filat ar fi venit astăzi şi ar fi spus: “Stimaţi concetăţeni, eu Vlad Filat, pledez pentru ca să aducem un procuror străin, să reformăm această procuratură şi eu ca şi cetăţean mă adresez unei procuraturi reformate sau unei procuraturi conduse de un procuror pe care-l aducem din afara RM” şi credeţi-mă că partenerii noştri europeni ne-ar pune la dispoziţie un procuror din ţările baltice, din Polonia, dintr-o altă ţară din fostul lagăr socialist, care cunosc problemele noastre. Deci, eu atunci aş fi înţeles ce vrea, pentru că nici la alegeri parlamentare nu poţi pleca acum când totul se află la mâna lui Plahotniuc. Vine Filat şi ne spune ce? Ne spune nouă lucrurile pe care le-am spus noi până acuma numai că cu voce mai stinsă şi mai speriată?

Cred că se teme. Eu am văzut un om speriat, un om care nu are niciun plan. Deci, dacă aţi observat, din discursul lui nu desprindem niciun plan. Filat ar fi putut să convingă pe cineva astăzi din societate că poate fi aliatul nostru, dacă ieşea şi spunea: “Oameni buni, am greşit când am dat mâna cu acest criminal. V-am trădat aşteptările dumneavoastră atunci când am spus că putem face guvernare cu acest criminal.” Ce ne-a spus în schimb? Ne-a spus: “Oameni buni, eu am fost un naiv, nu mai am nicio putere să fac ceva.” Şi acuma noi ce să facem?

Teama că revin comuniştii nu este justificată. Noi trebuie să întreprindem măsuri la ora actuală pentru a consolida cât de cât capacitatea instituţională a RM. Noi, Mişcarea Populară Antimafie, dacă n-a făcut-o astăzi Filat, vom veni cu o propunere, vom veni iarăşi cu un demers către Procuratura Generală. Demers pe care l-am făcut în 2010, demers prin care am spus toate crimele pe care le-a săvârşit Plahotniuc. Noi o să-l facem din nou. Era bine să-l facă Filat, pentru că este un cetăţean plasat mult mai bine decât noi în opoziţie.

Pe mine nu mă interesează PCRM-ul pentru că nu este o entitate politică. Acolo este Voronin care se îngrijeşte de crimele pe care le-a săvârşit el altădată şi se teme şi, totodată, există comuniştii mai tineri care au în spatele lor electoratul ăsta şi care sunt cetăţenii acestei ţări. Noi vom face un demers către Procuratura Generală dacă nu l-a făcut Filat, să se facă un concurs între procurorii ăştia, poate în sfîrşit evidenţiem un Procuror General din procurorii noştri care vrea să lupte, care intentează dosare penale.

Uitaţi că nu s-a putut începe lucrul acesta. Este nevoie de un lider în ţara asta, care să spună cu voce tare, altul decât Filat. Filat aţi văzut că a bâlbâit-o astăzi. Este nevoie de un lider care să dea curaj acestor instituţii, oamenilor din aceste instituţii că vor avea sprijin din partea societăţii dacă vor porni decriminalizarea RM. Or, decriminalizarea RM înseamnă înlăturarea unui om din politica RM şi deferirea lui justiţiei, mă refer la Plahotniuc, şi acuma într-adevăr există pericolul că instituţiile statului sunt acaparate de el, sunt captive unui singur om, este adevărat. Numai că Filat astăzi n-a pronunţat numele acestui om şi nu este o scăpare întâmplătoare. Filat s-a temut să-l treacă pe planul Codului Penal pentru că mâine un procuror abstract putea să-l invite pe Filat şi să-i spună: “Domnule cetăţean, Vlad Filat, ce mai aveţi de adăugat la faptul că l-aţi denunţat pe Plahotniuc?” Lucrurile trebuiesc delimitate. Plahotniuc trebuie plasat în domeniul codului penal, iar din punct de vedere politic trebuie să ne gândim cum facem ca instituţiile statului să capete capacitate instituţională ca să putem face alegeri anticipate.

Acuma s-a văzut ce înseamnă să nu avem preşedinte al RM, să nu avem un om care poate fi arbitru în această situaţie. Noi ce-am făcut prin alegerea lui Timofti decât am dat stabilitate crimelor lui Plahotniuc? Asta am făcut. Acuma se vede că avem o legumă în fruntea statului, iertaţi-mă de fraze tari, dar nu pot altfel decât să le spun pe nume şi oamenii văd lucrurile astea. Deci, avem un om care nu poate măcar arbitra nişte lucruri, un om căruia i se spune fă cutare, îmbolnăveşte-te, pleacă acasă. Este inadmisibil. Este o unealtă în mâna oricui dintre Filat, Plahotniuc, Ghimpu la ora actuală.

RM a şi produs ceva mai european decât AIE: declanşarea scandalului după crima săvârşită în Pădurea Domnească. Credeţi-mă vă rog pe cuvânt şi mă adresez şi cetăţenilor RM, nu AIE este garanţia mergerii noastre spre Europa, ci lupta pe care o dăm noi, cetăţenii din ţara asta, o să vedeţi că lupta ne va duce în Europa şi nu tragerea sub preş a crimelor pe care le săvârşeşte Mafia de la guvernare.

RM are mari şanse să semneze ceva pozitiv la Vilnius dacă vom lupta, dacă vom face tot posibilul să întărim capacitarea instituţională a RM pentru a întări capacitatea adiministrativă a statului. Nu prin păstrarea cu orice preţ a AIE, pentru că “cu orice preţ” sunt crimele lui Plahotniuc.

Mesajul meu este îndreptat înspre deputaţi, poate înţeleg într-o bună zi să nu mai asculte de liderii lor şi să nu le mai permită să facă interesele acestei ţări între ei, în reglări de conturi şi în împărţiri de averi în ţara asta. Deputaţii mai au un cuvânt de spus, inclusiv deputaţii comunişti — să nu mai stea la spatele lui Voronin care are interesul de a-şi apăra interesele familiei sale de Plahotniuc.

Sunt foarte optimist. RM va semna Acordul de Asociere şi va deveni în scurt timp un partener bun european, dar pentru asta trebuie să înlăturăm crima de la guvernare.

Concluzia este singură: luptă, luptă, luptă! Lupta ne va aduce în Europa. Nu AIE.

Sursa: www.antimafie.md

Republica Moldova are nevoie de un Institut al Martorului Plahotniuc — un om degenerat şi bolnav psihic