Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Declaraţia MPA privind ultimele evenimente politice: Nimic nu mai poate salva această Alianţă pentru Integrare Europeană de la o catastrofă iminentă

|versiune pentru tipar||
MPA / 14 mai 2013 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Actuala guvernare, dacă îi putem spune guvernare, a ajuns la o catastrofă iminentă nu din cauza comuniştilor sau din cauza acţiunii Mişcării Populare Antimafie, care la 6 ianuarie a descoperit crima din Pădurea Domnească, după care au derulat evenimentele pe care le avem astăzi la astă dată, ci din cauza că această guvernare din start a pornit-o cu piciorul stâng şi a fost creată din corupţie şi din dorinţa de a pune mâna pe resursele statului.

Ziua de 9 mai a fost doar o confirmare a faptului că această guvernare nu mai are o şansă, pentru că umilinţa pe care au trăit-o moldovenii în ziua de 9 mai în legătură cu acel eveniment care s-a desfăşurat, este doar încununarea acestei politici greşite.

Republica Moldova va pierde şi a pierdut întotdeauna luptele geopolitice din cauza corupţiei existente aici. Un singur exemplu în acest sens. Ilan Shor, care de mai mulţi ani de zile face în Republica Moldova spectacole şi “tusofci” ruseşti în Chişinău la Palatul Republicii, care nu a fost dat altor ceremonii în Republica Moldova. Totodată, Ilan Shor este deţinător de paşaport diplomatic. Paşaportul diplomatic lui Ilan Shor i-a fost eliberat de către ministrul de externe şi integrării europene, Iurie Leancă, în vara lui 2011. Ar fi de prisos, la ora actuală, să mă adresez cuiva din conducerea Republicii să investigheze acest caz, pentru că este imposibil să găseşti pe cineva, în aceste condiţii, care ar mai putea investiga matrapazlâcurile pe care le-a făcut actuala guvernare.

Aşadar, Ilan Shor este deţinător de paşaport diplomatic, sponsorul de 9 mai, deţinătorul magazinelor duty free, un fel de off shore-uri în Republica Moldova (unul în centrul oraşului prin care sunt trecute lunar mii de sticle de spirtoase drept acoperire pentru evaziunea fiscală şi, culmea, un magazin duty free la intrarea în aeroportul din Chişinău). Tot Ilan Shor este cel care a beneficiat de cele mai mari şi mai multe credite la Banca de Economii. Ilan Shor este cel care a cedat lui Filat avionul personal pe care l-a cumpărat altă dată, un Learget 60, de la Plahotniuc. Filat, la ora actuală, circulă prin toată lumea într-un avion privat. Ilan Shor este cel care a sponsorizat şi a participat la această umilinţă a noastră în ziua de 9 mai în Piaţa Marei Adunări Naţionale.

Ceea ce s-a produs în Piaţa Marei Adunări Naţionale este o sfidare a drumului nostru european şi acesta este, în primul rând, eşecul pe care l-a suportat această ţară în demersul de integrare europeană. Eu vin astăzi să-mi declar bucuria pentru concetăţenii noştri care nu au mers în PMNA să suporte acea umilinţă alături de Voronin, care triumfa victoria lui asupra drumului nostru european alături de Rogozin, care a adunat voluntari în ‘92 şi i-a adus în Transnistria şi care recunoaşte că a luptat cu Kalaşnikov în mână împotriva independenţei Republicii Moldova.

Acest Rogozin a venit în PMAN pe care, vă rog să fiţi atenţi, i-a eliberat-o generos Dorin Chirtoacă. Eu nu mă i-au de Dorin Chirtoacă pentru că l-aş fi prins pe picior greşit, dar e bine să vă întrebaţi şi dumneavoastră de ce Dorin Chirtoacă acum jumătate de an luptând cu aşa-zisele construcţii nelegale în Chişinău, pe 26 noiembrie 2012, îi zvâcneşte nervul şi spune că nu va îndeplini o hotărâre judecătorească într-un caz de construcţie ilegală, iar în 9 mai, acelaşi Dorin Chirtoacă spune că nu poate merge împotriva legislaţiei Republicii Moldova să nu permită un concert? Acea prevedere legală este una interpretativă şi nu cred că Dorin Chirtoacă ar fi încălcat legea, dacă nu ar fi permis acel concert sfidător în PMAN. Însă a găsit justificare şi lumea a rămas părăsită. Au rămas părăsiţi şi cei care au votat pentru PLDM şi cei care au votat pentru Partidul Liberal, crezând că liberalii sunt cei care au un proiect românesc de integrare europeană. Au rămas cu buza umflată acei oameni, care l-au văzut pe Filat altădată mai rezonabil sau pe Iurie Leancă, unul dintre cei care a fost o speranţă de integrare europeană. Pe 9 mai, oamenii care i-au crezut, au strâns dinţii trăind umilinţa.

Nimic, aşa cum vă spuneam de la început, nu mai poate salva această Alianţă pentru Integrare Europeană de la o catastrofă iminentă care se va produce în cel mai scurt timp, pentru că tot ce s-a putut întâmpla cu ei déjà s-a întâmplat. Mă refer acum la hoţiile pe care le-au făcut, lucruri pentru care vor trebui să răspundă, mă refer acum la preluarea resurselor statului, la tot ceea pentru ce chiar trebuie să răspundă în faţa legii. Déjà totul s-a întâmplat. Încercările lor de a se salva, în ultimul moment, de la o catastrofă iminentă sunt doar ridicole.

Noi, Mişcarea Populară Antimafie, şi tocmai din această cauză am venit astăzi în cadrul acestei Conferinţe de presă, avem o agendă proprie de la care nu ne-am abătut în aceşti trei ani de zile nici cu un milimetru. Această agendă proprie presupune să încercăm să le redăm oamenilor, care şi-au pierdut încrederea în cei care le-au promis acum patru ani integrarea europeană pe pâine, o şansă la viitoarele alegeri să aibă pentru cine vota.

Noi, Mişcarea Populară Antimafie am pornit cursul spre aceste alegeri anticipate pe care nu le-am dorit noi, pe care nu le-am provocat noi, deşi de fiecare dată, am spus că Plahotniuc şi Filat sunt piatra de la gâtul acestei ţări care ne vor duce la fund. Cu toate astea, noi am dat speranţă şi i-am lăsat pe oameni să spere cumva pentru un viitor European. Noi, avem la ora actuală, semnale foarte bune că oamenii au început să-şi dea seama că Alianţa pentru Integrare Europeană nu este o alternativă nici democratică, nici europeană. Alianţa pentru Integrare Europeană îşi dă obştescul sfârşit şi va rămâne în istoria Republicii Moldova ca o mare ruşine care a distrus speranţa mai multor oameni nevoiţi să ia drumul pribegiei şi, acum, să ajungă să le fie ruşine că s-au născut în ţara asta şi ca să mai revină aici după ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Ca să închei motivul acestei conferinţe de presă, vreau să fie înţeles foarte clar, în ziua de 9 mai, nu s-a sărbătorit aşa-zisa victorie asupra Germaniei fasciste, s-a sărbătorit o invazie rusească pe pământul Republicii Moldova, o revanşă rusească asupra cursului nostru European.

Sursa: www.antimafie.md

Mişcarea Antimafie condamnă declaraţiile lui Ghimpu cu privire la Presă Mişcarea Populară Antimafie nu va permite ca o nouă coaliţie monstruoasă să decidă soarta Republicii Moldova