Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Sergiu Mocanu: Deputatul Furdui conduce o reţea criminală de estorcare a agenţilor economici

|versiune pentru tipar||
MPA / 3 decembrie 2013 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Deputatul Simion Furdui, Membru al Biroului Permanent, tot el membru al Biroului PLDM, este, de mai mulţi ani, capul unei reţele criminale de estorcare a agenţilor economici.

Cu trei săptămâni înainte de Summit-ul de la Vilnius, mai multe firme, printre care marca Pierre Cardin comercializată de firma Plasbin SRL, magazinele Vizita, Angels SRL, NL Collections, Lavela, Oslan, Nevela au fost supuse unor controale inopinate din partea Ministerului de Interne şi a Procuraturii prin echipe mixte de procurori şi poliţişti.

În urma descinderilor, magazinele au fost închise, au fost ridicate toate documentele, apoi, magazinele au fost redeschise şi nimic nu a mai urmat — Inspectoratul Fiscal nu a fost informat asupra controlului sau asupra eventualelor evaziuni fiscale, care au fost depistate în cadrul controlului, iar de la aceşti agenţi economici s-au estorcat sume băneşti în valoare de peste 70 mii — 100 mii Euro drept mită. Au fost alte zeci de firme supuse acestor atacuri raider de la care s-au luat sume mai mici de 50 mii Euro.

În spatele acestor atacuri stă deputatul multimilionar Furdui, care alimentează financiar PLDM. Executori direcţi ai lui Furdui sunt: un oarecare Viorel Solomca, fost lucrător vamal, Gheorghe Cavcaliuc, Şeful Direcţiei Misiuni Speciale a Ministerului de Interne şi Moşneaga Vladimir, procuror, şef-adjunct al Secţiei Exercitare a Urmăririi Penale pentru Cauze Excepţionale a Procuraturii Generale.

Eu, ca cetăţean al RM, mă simt parte a Acordului de Asociere dintre RM şi UE, şi conform Articolului 16, din Acord, privind Prevenirea şi combaterea crimei organizate, corupţiei şi altor activităţi ilegale, părţile, RM şi UE, trebuie să coopereze la prevenirea şi combaterea tuturor formelor de activităţi ilegale, inclusiv cele cu caracter transnaţional: a). trafic de fiinţe umane; b). contrabandă de mărfuri; c). activităţi ilegale în domeniul economic şi financiar aşa ca contrafacere (fals), fraudă fiscală şi fraudă în achiziţionare publică; d). fraudă în cadrul proiectelor finanţate de donatori străini; e). corupţie activă şi pasivă, atât în sectorul privat, cât şi cel public, inclusiv abuz de funcţii şi influenţă; f) documente şi declaraţii false ş.a. De aceea, mă voi adresa cu un Memorandum către Reprezentanţa UE la Chişinău, Ambasada Germaniei şi Ambasada SUA prin care voi pune la dispoziţia partenerilor noştri informaţia completă privind aceste fraude, precum şi numărul dosarului intentat împotriva lui Simion Furdui în anul 2011, după ce la 24 iunie al acelui an, Vlad Filat l-a atacat pe Plahotniuc numindu-l Mafiot — atunci lui Simion Furdui i-a fost deschis un dosar penal la Centrul Naţional Anticorupţie.

Astfel, voi pune la dispoziţia partenerilor noştri străini întreg tabloul acestei conduceri mafiote, care pe de o parte, încheie Acorduri cu UE, iar pe de altă parte, în ajunul Summitului de le Vilnius, prin metode de rachet şi fraudă îşi strânge fonduri electorale.

Trebuie să menţionez că aceşti agenţi economici într-adevăr au făcut fraude, pentru că firmele importatoare, la vamă, diminuează preţul de devamare a mărfii sub controlul, iarăşi, al lui Furdui şi, parţial, al vămii. Marfa care ajunge la vânzători trebuie ori să treacă prin mai multe firme fantomă pentru ca să-i ridice preţul ei de cost, ori să fie trecută pe lângă casă. Atunci când poliţiştii şi procurorii au mers la aceste firme, ei ştiau foarte exact câtă marfă este în depozite şi câtă marfă a fost scutită de taxe vamale — deci, a trecut prin contrabandă.

Majoritatea mărfurilor care ajung în RM din direcţia China, Turcia, Dubai şi Odesa sunt trecute prin contrabandă, iar transportatorii de mărfuri plătesc sute de mii de Euro în buzunarul acestei reţele criminale organizată la nivel de stat. Vlad Filat ştia despre aceste ilegalităţi de la începutul guvernării, pentru că parte din aceste scheme, creată de familia Voronin, i-a revenit lui Filat, iar altă parte lui Plahotniuc. Filat a fost informat şi de ofiţeri din MAI şi SIS asupra acestei scheme frauduloase, la fel, a fost informat şi Leancă în iunie curent, şi aceşti oameni au avut numai de suferit pentru faptul că au infirmat prim-ministrul.

Aceste fraude sunt în proporţii deosebit de mari şi aduc daune grave Bugetului RM.

Sursa: www.antimafie.md

Conferinţă de presă MPA cu tema “Un om de afaceri condamnat la 12 ani închisoare printr-o schemă protejată de Poalelungi, Filat şi Bumacov” Sergiu Mocanu: Consumul excesiv de onoruri este mai dăunător decât zahărul, sarea sau grăsimile