Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Declaraţiile lui Sergiu Mocanu, liderul MPA, făcute în cadrul conferinţei de presă “Ziua de 9 mai — discordie alimentată de forţe politice”

|versiune pentru tipar||
MPA / 7 mai 2014 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Forţe cu rădăcini adânci în serviciile secrete ruseşti şi politice de la Moscova influenţează acţiunile de destabilizare a situaţiei din RM şi de utilizare a acestei coloane a V-cea în RM în interesele expansioniste a Rusiei pe teritoriul RM. Constant în RM, toate Guvernările din 1991 în coace au oscilat între Occident şi Rusia — atât forţele declarate pro-moscovite, cât şi cele declarate pro-occidentale au acţionat întotdeauna la fel acoperindu-se cu faptul că în RM ar exista o situaţie destul de complicată din punct de vedere etnic, cum ar spune ei, şi din cauza că aici ar exista foarte mulţi oameni care ar avea puncte de vedere diferite. Clasa politică din RM nu s-a ocupat niciodată de educarea acestei populaţii, nu a făcut acţiuni de curaj care ar explica anumite situaţii geopolitice, motivul menţionat a fost doar o acoperire, pentru că autorităţile din RM, guvernările din RM constant au fost controlate de serviciile secrete ale Federaţiei Ruse. Din 1991, când dosarele secrete de la Chişinău au fost duse la Tiraspol, şi până la momentul în care Urecheanu a plecat din politică, politicienii erau şantajaţi pentru relaţiile lor cu serviciile secrete ale Rusiei, iar, actualmente, politicienii sunt şantajaţi pe două căi: una a dosarelor, dar mai puţin deja, pentru că ăştia sunt mai tineri, şi alta, principala, actele de corupţie pe care le săvârşesc ei. Astfel, Filat, Plahotniuc, deja, şi Leancă sunt şantajabili de Moscova pentru că actele lor de corupţie sunt cunoscute, mai mult decât atât, Plahotniuc a săvârşit acte de spălări mari de bani din Federaţia Rusă prin băncile din RM şi desigur că aceste lucruri îi face ezitanţi şi oscilanţi între a nu se certa cu ruşii pentru ca să nu le fie divulgată adevărata lor esenţă şi, pe de altă parte, pentru a nu se certa cu Occidentul, pentru că în situaţia în care ar schimba parcursul european al RM, să nu se pomenească cu conturile blocate prin băncile din Elveţia sau alte state unde şi-au dus ei banii furaţi din RM. Această stare a faptelor generează o situaţie periculoasă pentru cetăţenii RM.

Noi, Mişcarea Populară Antimafie, în această perioadă de când Rusia a declanşat un război deschis împotriva Ucrainei, din momentul în care Rusia a anexat un teritoriu străin — Crimeea, care aparţine de drept Ucrainei, din acel moment noi am avut atitudini, pe de o parte, foarte clare şi tranşante cu referire la conducerea RM, pe de altă parte, noi ne-am străduit ca forţă politică care avem în rândurile noastre oameni civili şi paşnici, să nu creăm situaţii de a provoca societatea în acţiuni de destabilizare a situaţiei în contextul integrării europene. Pentru noi, Mişcarea Populară Antimafie, valorile umane cum ar fi sănătatea şi viaţa omului, dar şi cursul de integrare europeană sunt primordiale şi, din această cauză, am acţionat într-o manieră de rezistenţă împotriva invaziei ruseşti şi, totodată, cu o anumită prudenţă ca să nu provocăm situaţia.

Autorităţile din RM care erau chemate ca să stea la straja stabilităţii şi ordinii în această societate, se comportă pueril, iresponsabil şi criminal. Atunci când le-am spus că prin Aeroportul Internaţional Chişinău trec militari ruşi în civil care se stabilesc la Tiraspol şi sunt un factor de destabilizare, au tras gunoiul relaţiilor dintre Rusia şi RM sub preşul spaimei lor de a nu fi divulgaţi asupra actelor lor de corupţie. Aceasta a adus ca la data de 1 mai curent, Partidul Comuniştilor, care constituie o parte din coloana a V-a a Rusiei în RM, să profaneze sediul Ambasadei Ucrainei. Autorităţile din RM, liderii politici care s-au afişat alături de liderii ucraineni pe EuroMaidan, care astăzi stau în rezistenţă împotriva armatei ruseşti, aceşti lideri au tăcut şi tac din gură până astăzi, iar, în ziua de 9 mai, am putea să ne pomenim cu alte provocări asupra Ambasadei Ucrainei, mă refer la acele panglici Sf. Gheorghe legate de gardul Ambasadei Ucrainei, panglică care la ora actuală este simbolul invaziei ruseşti pe teritoriul Ucrainei este o profanare a acestei Ambasade care va aduce prejudicii grave relaţiilor moldo-ucrainene care trebuie să fie ca niciodată relaţii extrem de bune pe parcursul nostru de integrare europeană. Acest act al comuniştilor este similar svasticilor fasciste desenate de naţional-socialiştii ruşi pe sinagogile din oraşele ruseşti — gestul este perfect acelaşi, iar autorităţile din RM au tăinuit acest lucru şi nu au avut nici o reacţie în legătură cu acest fapt.

În aceste condiţii, noi, Mişcarea Populară Antimafie, care nu am făcut niciun apel la actuala guvernare iresponsabilă şi mafiotă, ne adresăm în numele stabilităţii şi liniştii în această societate şi cerem următoarele:

  1. Autorităţile de la Chişinău să aducă scuze Ambasadei Ucrainei pentru actul de profanare a sediului acesteia şi să întreprindă toate măsurile ca să nu admită întreprinderea a asemenea acţiuni provocatoare şi jignitoare la adresa poporului ucrainean pe data de 9 mai;
  2. Să se adreseze Ministerului Justiţiei ca acesta să întreprindă acţiuni de zădărnicire a acţiunilor Partidului Comuniştilor de destabilizare a situaţiei şi de creare a tensiunilor dintre noi şi Ucraina, prin profanarea Ambasadei acestei ţări. Ministerul Justiţiei are mecanismele, dar şi este obligat să întreprindă măsuri de contracarare a acţiunilor extremiste a unui partid care aduc prejudicii relaţiilor dintre state.
  3. Să interzică utilizarea, în ziua de 9 mai şi în zilele ulterioare, panglicii Sf. Gheorghe pentru oficialii moldoveni, iar forţele coercitivă să izoleze grupurile organizate de provocatori de alte grupuri care vor ieşi să protesteze împotriva lor.
  4. Să zădărnicească vizita lui Rogozin la Chişinău, care, mai ales în aceste condiţii, este una sfidătoare, provocatoare şi care poate să aducă destabilizare. Rogozin este unul care a tras cu pistolul automat în noi, a adunat şi a organizat voluntari pro-ruşi în timpul conflictului de pe Nistru ca să lupte împotriva organelor legitime din RM şi spun acest lucru cu emoţii ca participant la luptele de pe Nistru. În condiţiile actuale, vizita lui Rogozin este nu numai una productivă, dar este un act de inamiciţie a Federaţiei Ruse în RM. De aceea, cerinţa noastră principală faţă de această conducere mafiotizată şi ezitantă din motivul că sunt şantajabili în faţa Moscovei, este să zădărnicească acţiunile Moscovei în zilele de sărbători în RM.

Mişcarea Populară Antimafie se va abţine de la orice acţiuni de protest în aceste zile care ar putea să aducă anumite provocări şi la incitarea unor spirite de revoltă mai ales în ziua de 9 mai. Suntem datori să întreprindem toate acţiunile prin care să rezistăm în faţa unei posibile invazii ruseşti, să nu zădărnicim cursul de integrare europeană, să sancţionăm acele forţe politice, în cazul acesta Partidul Comuniştilor care a profanat Ambasada Ucrainei.

Întrucât eu am mari îndoieli că aceştia vor întreprinde ceva, ca lider politic, ca preşedinte al uni partid în ascensiune în RM, ca cetăţean, aduc din partea mea scuze Ambasadei Ucrainei şi ucrainenilor pentru acţiunile nesăbuite şi criminale care le-au săvârşit în ziua de 1 mai membrii Partidului Comuniştilor care au sfidat cetăţenii ucraineni.

Sursa: www.antimafie.md

Declaraţiile lui Sergiu Mocanu, liderul MPA, din cadrul Conferinţei de Presă “Restanţele Guvernării versus Acordul de Asociere” Duminică, votăm Alexandru Leşco!