Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Antimafie depune demers la Procuratură privind acţiunile guvernelor Leancă şi Gaburici

|versiune pentru tipar||
MPA / 26 iulie 2016
Mişcarea Populară Antimafie

Mişcarea populară “Antimafie” va depune un demers la Procuratura Generală prin care cere investigarea acţiunilor guvernelor conduse de Iurie Leancă şi Chiril Gaburici în ceea ce ţine de acordarea garanţiilor de stat care au dus la “furtul miliardului”.

“Am două veşti, una proastă şi una foarte proastă. Nicăieri în lume nu există vreo investigaţie asupra miliardului furat. Vestea şi mai proastă e că nici în Republica Moldova nu se investighează miliardul furat. Acesta a istovit instituţiile statului şi aşa firave şi a creat bugete exorbitante pentru mijlocele mass-media ale mafiei care sunt antrenate în distorsionarea opiniei publice în legătură cu miliardul furat. Spaţiul mediatic este plin de ştiri despre furtul miliardului, dar nu despre investigaţie”, a spus Sergiu Mocanu, într-o conferinţă de presă la IPN.

Politicianul a adăugat că, până la finele săptămânii, va depune la Procuratura Generală un demers prin care încearcă să aducă “ceva coerenţă în ceea ce ţine de investigaţia asupra banilor furaţi din buzunarele oamenilor”. “Miliardul furat a fost pus pe umerii cetăţenilor prin două acte, în noiembrie 2014, de către Guvernul Leancă şi ulterior, în martie 2015 — prin acţiunile Guvernului Gaburici”, a spus liderul Antimafie.

Mişcarea Antimafie îi va cere procurorului general interimar să iniţieze o anchetă privind complicitatea factorilor de decizie în anumite acţiuni care vizează furtul miliardului şi acordarea garanţiilor de stat. “Există semnalmente că s-a comis trafic de influenţă. Dacă ar exista o anchetă, s-ar afla cum li s-a cerut membrilor Guvernului să voteze, cât li s-a plătit”, a spus Sergiu Mocanu.

În demers se va cere ca Procuratura Generală să răspundă la două întrebări. Prima: dacă există elemente constitutive ale unei infracţiuni în acţiunile guvernelor Leancă şi Gaburi? Dacă nu există, să spună de ce. Şi a doua: dacă dacă s-a făcut trafic de influenţă în acest caz? “Atunci când mă voi adresa Procuraturii Generale am să mă adresez şi către Delegaţia UE şi Ambasada SUA la Chişinău”, a subliniat politicianul.

Potrivit liderului Antimafie, dacă ar exista un proiect mediatic sprijinit din afara ţării, atunci s-ar reuşi acordarea unui grad de coerenţă în ceea ce se întâmplă, deoarece, spune el, “presa din Moldova, conştient sau inconştient, este implicată acum în luptele dintre clanuri”.

Sergiu Mocanu a mai spus că va încerca să obţină prin acest demers, dar şi prin presiune din afară, ca Parlamentul să adopte un buget pentru un grup de procurori care să se ocupe de această investigaţie. Totodată, politicianul va încerca să atragă susţinere externă pentru crearea unui organ de informare în masă corect privind ceea ce se întâmplă în investigarea furtului miliardului.

Sursa: www.antimafie.md

Petiţie adresată reprezentanţilor societăţii civile, directorilor de opinie, personalităţilor de notorietate publică şi reputaţie ireproşabilă PSRM — scos în afara legii, Dodon — dosar penal şi iniţierea procedurii de demitere