Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

PSRM — scos în afara legii, Dodon — dosar penal şi iniţierea procedurii de demitere

|versiune pentru tipar||
MPA / 6 iulie 2017
Mişcarea Populară Antimafie

Pe 1 iulie curent, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, înregistrat la Ministerul Justiţiei al RM, a organizat o festivitate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea PSRM. La eveniment au fost invitate şi au participat delegaţii din câteva state, printre care şi o delegaţie din Coreea de Nord condusă de vicepreşedintele Partidului Muncii din Coreea de Nord, Ri Su Yong, deci a doua persoană de importanţă politică dintr-un stat cu dictatură absolută, izolat de comunitatea internaţională pentru perpetuarea unui regim autoritar feroce, înarmare nucleară şi testări cu rachete balistice, ţinta principală fiind Statele Unite ale Americii, încălcând astfel rezoluţiile Consiliului pentru Securitate al ONU. Partidul Politic Mişcarea Populară Antimafie, condamnă cu vehemenţă acţiunile PSRM de a invita în RM o delegaţie a unui stat cu un regim dictatorial crud, izolat la nivel internaţional şi semnarea unui Acord de colaborare cu partidul acestuia, şi consideră că sunt toate motivele legale pentru ca PSRM să fie scos în afara legii.

Demers către Ministerul Justiţiei

Partidul Antimafie cere Ministerului Justiţiei să întreprindă acţiuni, în temeiul spiritului Legii cu privire la partidele politice şi anume Articolului 3 alin. 1 şi 2, să ceară Curţii de Apel Chişinău să examineze acţiunile Partidului Socialiştilor din RM de a invita o delegaţie oficială din statul dictatorial Coreea de Nord şi încheierea unui Acord de colaborare cu partidul de la conducerea statului respectiv, în vederea dizolvării partidului PSRM prin hotărâre definitivă a Curţii de Apel.

Demers către Comisia de securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului

  1. Să solicite organizarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Consiliului Suprem de Securitate la care să fie examinat pericolul faptelor PSRM, descrise mai sus, la adresa securităţii RM;
  2. Să ia măsuri pentru subminarea pericolelor la adresa securităţii naţionale a RM declanşate de acţiunile PSRM;
  3. Să instituie o comisie specială de examinare psihiatrică a preşedintelui Igor Dodon;
  4. Să înainteze propunerea de a iniţia procedura de demisie a preşedintelui Dodon.

Demers către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Având în vedere obligaţiunile şi angajamentele Guvernului Republicii Moldova de a respecta şi de a promova valorile democraţiei, asumate în cadrul acordurilor internaţionale şi bilaterale cu statele partenere Occidentale, partidul Mişcarea Populară Antimafie cere Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM să dea lămurire în ce circumstanţe şi în spiritul căror valori şi norme a fost aprobată viza de intrare pe teritoriul Republicii Moldova a delegaţiei din Republica Populară Democrată Coreeană, condusă de vicepreşedintele Partidului Muncii din Coreea de Nord, Ri Su Yong.

Demers către Procuratura Generală

Să iniţieze procedura de urmărire penală pe numele cetăţeanului Igor DODON, tot el preşedinte al RM, în vederea elucidării surselor de venit ale acestuia prin confruntarea Declaraţiei de venituri şi a cheltuielilor de facto făcute de DODON. Totodată, având în vedere deplasările private ale lui Igor DODON, acţiunile Partidului Socialiştilor din Republica Moldova de colaborare cu Coreea de Nord, precum şi iniţiativele preşedintelui DODON de a face reparaţii considerabile la câteva obiecte de stat, avem bănuieli rezonabile să presupunem că Igor DODON beneficiază de finanţări nedeclarate, ilicite şi de provenienţă criminală la nivel internaţional.

În consecinţă, cerem Procuraturii Generale să verifice sursa exactă a finanţărilor pentru reparaţiile la Vila de la Condriţa a Preşedintelui RM, a clădirii Preşedinţiei şi a altor cheltuieli netransparente care ar putea fi depistate pe parcursul urmăririi penale.

Sursa: www.antimafie.md

Antimafie depune demers la Procuratură privind acţiunile guvernelor Leancă şi Gaburici