Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Alocuţiunea deputatului Mihai Godea, rostită la 16 februarie 2012, în cadrul deschiderii sesiunii de primăvară a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PAD / 16 februarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Dragi colegi, onorată asistenţă,

Ne regăsim într-o nouă sesiune parlamentară. Poate chiar ultima din mandatul acestui Parlament. În orice caz, aceasta este sesiunea hotărâtoare care vă va decide cariera politica de mai departe. Nu exagerez deloc şi sunt sigur că înţelegeţi.

Urmează săptămâni sau chiar poate luni dificile în care, fie se va alege Preşedintele în mod legitim şi constituţional, fie societatea va fi împinsă iarăşi în alegeri anticipate. Este firesc să fie aşa şi orice tertip pentru o a treia cale nu va face decât să vă compromită şi mai mult.

În ultima jumătate de an am asitat la războie totale în care distrugerea şi autodostrugerea au fost noţiunile definitorii. În ultima jumătate de an am văzut atâta falsă îndârjire şi atâta cinism, încât oamenii raţionali se întrebau dacă nu cumva clasa politică este atinsă de alienare.

Se pare că cetăţenii şi timpul nu mai au răbdare cu noi. Se pare, că elitele diriguitoare sunt pe cale să-şi piardă până şi ultima fărâmă de legitimitate. Şi asta dintr-o sete nebunească de putere şi control absolut asupra proceselor şi fenomenilor din societate. Din păcate regimul Voronin nu a fost trecut în istorie. El fascinează şi astăzi unii demnitari, care visează ziua în care vor putea decide întocmai ca liderul comunist timp de 8 ani negri şi apăsători pe care ne-a fost dat să-i trăim şi din care, se pare, actuala clasă politică nu a scos nicio concluzie. Cea mai mare eroare în care a căzut unii politicieni de dreapta în această jumătate de an a fost reabilitarea morală a comuniştilor şi a lui Vladimir Voronin. Prin acţiunile lor au făcut ca societatea să nu mai perceapă comunismul ca pe un rău absolut, ca pe o plagă malignă ce ne împiedică mersul nostru către civilizaţie. Îndemnul meu este ca cei care au condiţionat aceste lucruri să şi le asume, de rând cu dezastrul consecinţelor ce poate interveni într-un viitor previzibil.

Cât priveşte principala responsabilitate a corpului legiuitor al ţării ţin să vă reamintesc că avem obligaţia să asigurăm bunăstarea cetăţenilor şi să garantăm funcţionarea istituţiilor democratice şi a statului de drept. Ceea ce au văzut cetăţenii în ultima jumătate de ani trebuie să ne facă să ne fie ruşine.

Stimaţi colegi,

Criza politică prelungită a făcut din ţara noastră o poveste a deznădejdii şi o poate lipsi de viitor. Vă îndemn să nu mai vorbiţi despre integrare europeană ci să acţionaţi, pentru că altfel vă ridicaţi glasul din nou în minciună. Nu apelaţi la practicile foştilor, pentru că asta vă deligitimează. Înţeleg, ca mulţi dintre dumneavoastră că preşedintele trebuie ales. Dar, şi aici vreau să insist, … nu orice fel de preşedinte. Criza politica nu se va incheia dacă veţi pune pur şi simplu un om în acesta funcţie, ci numai dacă veţi pune omul potrivit. Un preşedinte slab, un preşedinte compromis, un preşedinte incompetent vă va compromite pe toţi cei care îl veţi vota.

Am mai spus şi vă voi reaminti: NU exista soluţii uşoare în acesta situaţie. Nu aşteptaţi miracole şi nici aşi din mâneca cuiva. Nu vă daţi votul şi mandatul de deputat pe mâna cuiva, cu ochii inchişi. Problema aceasta nu poate fi soluţionată peste noapte, iar cine vine cu soluţii peste noapte, încearcă să amagească şi Parlamentul şi societatea. Vi se cere maxim de responsabilitate pentru a nu vă lăsa atraşi în alte scene penibile cum am văzut până nu demult, ultima oară pe 16 decembrie.

In aceeaşi ordine de idei vom susţine şi vom vota un candidat la preşedinţie care poate să rezolve criza politică, dar vom insista constant ca în acest proces să primeze transparenţa, legalitatea şi buna credinţă.

Dar alegerea Preşedintelui însă nu trebuie să ne oprească din activitatea parlamentară firească. Parlamentul are restanţe multe.

Proiectele de reformă aşteaptă deja de prea mult timp. Faptul că avem preşedinte interimar nu trebuie însă să ne oprească din procesele de reformă, din munca noastră firească de zi cu zi pe care ne-am asumat-o, fie în plen, fie în comisii.

Cetăţenii pe care îi reprezentăm nu se opresc din muncă să aştepte alegerea preşedintelui, contribuabilii care ne plătesc salariile continuă să achite taxele chiar dacă preşedintele nu a fost ales. Noi nu avem dreptul moral să lăsăm acest proces să împiedice activitatea firească a Parlamentului.

Mesajul meu este atât pentru deputaţii Alianţei care par să fi fost în ultimile luni în continuă aşteptare, cât şi pentru cei din opoziţie, din PCRM, care au absentat mai mult de jumătate din mandat. Indiferent de partidul din care facem parte, cetăţenii aşteaptă rezultate din partea noastra. Şi la încheierea acestui mandat va trebui să răspundem în faţa celor care ne-au ales.

Cât priveşte sprijinul politic pentru actuala guvernare, Poziţia Partidului Acţiunea Democratică şi a mea personală este următoarea:

Vom fi un aliat loial al Alianţei pentru Integrare Europeană în orice proiect de reformă care contribuie la integrarea europeană şi care contribuie sincer la rezolvarea problemelor cetăţenilor.

Vom fi un adversar înverşunat al Aliantei ori de câte ori va deraia de la reformă şi de la interesul cetăţeanului.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.padm.md

PAD: Agricultorii trebuie ajutaţi urgent! Propunerile PAD Pentru Alegerea Legală a Preşedintelui vor fi examinate de Comisia Juridică a Parlamentului