Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţia Partidului Acţiunea Democratică privind libertatea presei şi a exprimării

|versiune pentru tipar||
PAD / 4 mai 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Libertatea de exprimare este unul din drepturile noastre cele mai preţioase, pentru că ea stă la baza altor libertăţi şi este fundamentul demnităţii umane. Iar mass-media liberă, pluralistă şi independentă este esenţială pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare.

Se afirmă că avem o presă liberă şi că dreptul la liberă exprimare este garantat, rapoartele externe ne spun că avem anumite progrese, dar presa în Republica Moldova este în continuare doar “parţial liberă”, iar dreptul la libera exprimare, pe lîngă faptul că este garantat, mai trebuie şi asigurat.

Ieri, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei am auzit de la cele mai înalte tribune felicitări şi mulţumiri la adresa mass-mediei, dar nu am auzit ce rămîne după aceste felicitări şi ce a fost pînă la ele. Iar ceea ce a fost — nu arată deloc bine şi vom reaminti doar cîteva lucruri:

Partidul Acţiunea Democratică a promovat întotdeauna libertatea de exprimare şi a acţionat atunci cînd a văzut că autorităţile tac ori nu se implică. Noi credem sincer că fiecare trebuie să lupte pentru libertatea de exprimare, nu doar a sa, dar în primul rînd pentru drepturile mass-mediei independente. Dar avem de luptat şi pentru a avea mass-media cu adevărat independentă.

Iar pentru aceasta trebuie să fie pus în aplicare reală Programul de guvernare, care prevede: şi reforma Companiei “Teleradio-Moldova”, şi asigurarea autonomiei şi eficienţei Consiliului Coordonator al Audiovizualului, reprezentant şi garant al interesului public, şi asigurarea transparenţei proprietăţii în mass-media şi limitarea concentrării proprietăţii mass-media, şi implementarea televiziunii digitale, şi crearea oportunităţilor de informare din mai multe surse TV şi radio la nivel naţional, regional şi local.

Înţelegem că se doreşte a păstra în continuare controlul asupra presei, înţelegem frica de adevăr, dar s-a demonstrat de atîtea ori, că adevărul nu poate fi ascuns, el iese la iveală şi încercările de a nu vedea intenţionat starea de lucruri, de a ascunde părţile negative ori de a le ignora nu duce la nimic bun. Ştim cu toţii cîtă încredere au în prezent oamenii în instituţiile statului, mai jos de atît nu se poate de coborît.

Partidul Acţiunea Democratică subscrie Memoriului lansate ieri de instituţiile din domeniul media şi solicită autorităţilor statului:

Pentru a impulsiona acţiunile necesare, Partidul Acţiunea Democratică va insista în continuare la promovarea modificărilor în legislaţia penală cu scopul de a sancţiona dur cenzura şi intimidarea mass-media, va elabora propuneri legislative pentru asigurarea transparenţei proprietăţii în domeniul mass-media şi va propune politici publice de susţinere a dezvoltării economice a presei independente, în special la nivel local.

Sursa: www.padm.md

Luare de cuvânt a deputatului Mihai Godea în cadrul dezbaterii raportului CCA pentru anul 2011 Partidul Acţiunea Democratică a comemorat la 9 Mai TOŢI eroii căzuţi în apărarea patriei