Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea pentru presa bucureşteană: AIE şantajează atât cetăţenii Republicii Moldova, cât şi oficialii europeni

|versiune pentru tipar||
PAD / 22 martie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

“Moldova avea nevoie şi poate beneficia de pe urma moţiunii de cenzură, iar demiterea Guvernului Filat era necesară pentru primenirea clasei politice si reînceperea reformelor”.

Declaraţia aparţine lui Mihai Godea, liderul Partidului Acţiunea Democratică, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru portalul românesc Ziare.com.

“Indiferent de finalitate, în primul rând s-a obţinut descurajarea corupţiei la nivel înalt. După demiterea acestui guvern, după criza profundă prin care s-a trecut, vor cădea câteva capete importante. Niciun alt funcţionar angajat nu va risca în aceeaşi măsură să facă jocurile murdare ale liderului de partid”, declară Mihai Godea în interviu.

De asemenea, liderul PAD a subliniat importanţa consolidării unei forţe politice pro-europene de opoziţie care să preseze pentru reforme autentice şi care să poată prelua guvernarea în cazul unui eşec al actualului format de alianţă.

“Esenţial pentru a păstra direcţia pro-europeană şi refomatoare în Moldova nu este păstrarea cu orice preţ a Alianţei pentru Integrare Europeană, ci consolidarea unei opoziţii pro-europene, o opoziţie care să propună şi să facă presiuni pentru un ritm mai accelerat de integrare europeană, pentru o demonopolizare autentică a economiei şi pentru reforme adevărate”, a specificat Godea.

În acest fel, chiar dacă actuala guvernare eşuează, o altă guvernare mai bună îi poate lua locul.

Potrivit lui, în lipsa unei opoziţii pro-europene consolidate, fiecare greşeală a actualei Guvernări, dar chiar şi fiecare reformă mai puţin populară, dar necesară, va fi o victorie gratuită pentru Kremlin şi va încuraja forţele politice anti-europene, fie PCRM fie alt partid.

În context, liderul PAD insistă asupra faptului că AIE, fără să aibă concurenţă politică pro-europeană, devine pur şi simplu un cartel politic care monopolizează tot suportul pro-european. “Fiind siguri că doar ei pot ţine PCRM departe de guvenare şi doar ei pot folosi suportul generos al Uniunii Europene şi al României, sunt foarte tentaţi să recurgă la şantaj. Cum? Mereu în vremuri de criză auzim din gura guvernanţilor aceeaşi formulă: ori AIE aşa cum e, ori PCRM şi integrarea euroasiatică. Iar şantajul ăsta nu e doar pentru cetăţenii noştri, ci şi pentru oficialii europeni.

Privind din acest unghi, întelegeţi cât de necesar era acest duş rece pentru ei?”, atenţionează preşedintele PAD, referindu-se la moţiunea de cenzură şi consecinţele acesteia.

În altă ordine de idei, Mihai Godea sugerează că evoluţiile negative din ultimele trei luni din Moldova au servit direct intereselor Kremlinului, blocajul politic survenind chiar în ajunul procedurii de negociere a Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, Mihai Godea este de părere că anumite partide din AIE mizau şi încă mizează pe o alianţă cu PCRM. Potrivit lui, este suspicios faptul că PCRM nu a înaintat nicio moţiune de cenzură guvernării, iar timp de 3 ani niciun fost oficial comunist nu a fost anchetat, “după 8 ani de regim autoritar şi corupt”.

În context, Mihai Godea subliniază şi importanţa României ca exportator de securitate şi ordine publică la graniţa estică a Uniunii Europene: “Proximitatea României poate contribui şi la nivel de consolidare a statului de drept. Nu este niciun secret că o parte a clasei politice şi de business de la Chisinău este direct interesată în procesele de contrabandă şi alte afaceri dubioase transfrontaliere. România, prin cunoaşterea mai profundă a realităţilor din Republica Moldova, poate evidenţia în raport cu oficialii UE şi părţile bune, dar şi părţile care trebuie corectate.”

Liderul PAD a mai subliniat că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că Uniunea Europeană este un loc mai bun şi mai just, şi că abuzurile care se întâmplă acum sunt împotriva normelor europene, că oficialii de la Chişinau care protejează corupţia, NU beneficiază de simpatie necondiţionată din partea autorităţilor europene.

“Mesajul din vest trebuie să fie că normele europene înseamnă ordine şi onestitate, pentru că de asta duce lipsă Republica Moldova. Numai aşa vom asigura un vector european stabil şi o alianţă unică ireversibilă între cetăţenii Republicii Moldova şi Uniunea Europeană, indiferent de partidele care acced la guvernare”, concluzionează Mihai Godea.

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea cere un calendar clar din partea Preşedintelui Timofti şi negocieri transparente pentru AIE3 Şcoala Tinerilor Şefi şi Raideri şi-a lansat programul de studiu