Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Partidul Acţiunea Democratică NU va susţine Guvernul Leancă

|versiune pentru tipar||
PAD / 30 mai 2013 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Stimaţi jurnalişti, vă mulţumesc pentru prezenţă.

Anunţul Partidului Acţiunea Democratică este scurt, clar şi cuprinzător:

NU!

Nu vom vota pentru Guvernul Leancă şi nu vom vota pentru numirea preşedintelui Parlamentului, indiferent în ce ordine vor fi propuse aceste două candidaturi.

Nu ştim încă numele noii alianţe, nu ştim nici măcar ce personaje vor propune în noul cabinet, dar, cu siguranţă, ştim că acest Cabinet de miniştri a fost negociat pe ascuns, după vechile obiceiuri şi este produsul împărţirii statului între două grupuri de interes.

Ce anume ni se propune să votăm?

Şantajurile politice anunţate şi executate public, reîmpărţirea banilor care urmează încă să fie furaţi, negocierea intereselor de grup oligarhic, acoperirea dosarelor de corupţie şi negocierea făţişă a controlului asupra instituţiilor de drept?

Toate aceste valori politice ne sunt străine, nu ne interesează şi nu vom susţine un Guvern, la temelia căruia stau aceste mizerii.

Moldova NU are nevoie de un Guvern-marionetă, care să se ascundă după sloganele europene şi să acopere furturile, corupţia şi sărăcirea oamenilor.

Moldova NU are nevoie de o turmă de deputaţi care să voteze un cabinet de miniştri fantomă. La ora care vă spun acest lucru, sunt convins că nici măcar Iurie Leancă nu ştie componenţa finală a Guvernului pentru care vrea astăzi să ceară Parlamentului votul de învestitură.

Ceea ce noi credem că este necesar cu adevărat, este o forţă politică de opoziţie democratică, pro-europeană, gata să îşi asume rolul de concurent real al pretinsei alianţe pro-europene de la guvernare. Noi construim această forţă politică şi încurajăm cetăţeanul să decidă prin vot.

Indiferent când vor avea următoarele alegeri, peste 3 luni, peste un an, sau peste doi, vom fi în aceeaşi mizerie dacă nu facem astăzi decis pasul înainte.

Cetăţenii Republicii Moldova şi prietenii sinceri din Europa, care doresc integrarea europeană a acestui stat, nu trebuie să mai permită şantajul acestor escroci politici care, de fiecare dată când sunt prinşi la furat, ne ameninţă cu venirea comuniştilor la putere. Cu schimbarea vectorului.

Gata! S-a terminat cu susţinerile necondiţionate. Creditul de încredere acordat partidelor de la putere s-a epuizat şi cred cu tărie că toţi cetăeţenii de bună-credinţă simt la fel.

Nu direcţia este greşită, ci conducătorii sunt ticăloşi şi trebuie schimbaţi.

Voi parafraza un cunoscut lider politic de la Chişinău şi voi confirma şi eu că susţinerea politică nu trebuie personalizată. Acest vot nu are nimic în comun cu domnul Iurie Leancă.

Ne cunoaştem de mulţi ani şi sunt convins că ştie respectul personal pe care îl port.

Dar bunul său nume nu poate curăţa mizeria pe care s-a construit acest nou Cabinet de miniştri.

Unde este transparenţa promisă? Nici măcar deputaţii care urmează să voteze acest Guvern nu au văzut acordul politic de constituire al noii alianţe de guvernare.

Unde sunt schimbările majore, unde sunt profesioniştii din Guvern?

Pentru ce ar merita politicienii din această nouă alianţă de guvernare votul nostru de încredere? O nouă şansă pentru ce?

Pentru că au reuşit să compromită ideea de integrare europeană prin corupţie, contrabandă şi scandaluri?

Pentru că întreg eşichierul politic de dreapta este devastat?

Pentru că ne propun acum un nou Guvern negociat pe sub masă, cu un program de guvernare copiat pe genunchi după programul scris în 2009?

Pentru că, sub aceleaşi partide, Banca de Economii e aproape de faliment cu un miliard jumătate de lei furaţi?

Pentru că sub “politica paşilor mărunţi” administraţia separatistă a făcut paşi uriaşi către consolidare şi, mai au puţin, şi vin la Chişinău să ne înveţe ei şi prietenii lor de la Kremlin democraţia, istoria şi limba?

NU, nu vom susţine o asemenea escrocherie. Ar însemna să justificăm cu votul nostru toate hoţiile care s-au făcut până acum şi care urmează să fie continuate.

Nu doar că nu voi susţine acest Guvern, dar îi transmit public domnului Leancă un sfat prietenesc de a renunţa demn şi la timp la această cârdăşie politică din care unii îşi vor înmulţi milioanele, iar el îşi va compromite cariera politică.

Cum spuneam, nu vom vota nici Preşedintele Parlamentului, pentru că această funcţie s-a împărţit în cadrul aceloraşi negocieri ascunse, în schimbul altor funcţii şi a altor pârghii de control.

Nu vrem să subscriem la noile cârdăşii politice, pentru că noi credem că această formulă este expirată şi nu face decât să paraziteze pe bunele intenţii ale europenilor şi pe disperarea cetăţenilor.

Eu personal, ca om politic, am fost printre cei care au pus temelia Alianţei pentru Integrare Europeană, iar atunci când am constatat că actul de guvernare devine hoţie şi colaborare cu sistemul corupt construit de Vornin, am plecat.

Noi, Partidul Acţiunea Democratică, am susţinut cu bună-credinţă votarea preşedintelui Timofti şi am avut încredere să ne oferim votul pentru 10 angajamente care, practic, garantau realizarea principalelor promisiuni electorale care i-au adus pe liderii AIE la putere. Am fost minţiţi cu neruşinare şi chiar la o săptămână de la votarea preşedintelui şi-au călcat cuvântul.

Noi am demarat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filat şi am votat moţiunea propusă de PCRM cu un mesaj clar pentru foştii colegi din AIE 2: Timpul voturilor pe încredere a trecut. Ori se negociază transparent şi credibil un Guvern curat şi eficient, ori plecaţi în anticipate.

Rămânem decişi: nu votăm şi nu susţinem noua alianţă de guvernare şi nici Guvernul Leancă propus de aceştia.

Suntem opoziţia de centru-dreapta, naţională, pro-europeană şi singurul nostru obiectiv este de a proteja cetăţenii în faţa acestor escroci politici.

Ştim că partenrii europeni şi-au trimis emisarii să încurjaeze păstrarea vectorului european. Ştim că domnul Štefan Füle a îndemnat partidele din fosta alianţă să găsească un compromis pentru binele Moldovei.

Dar mai ştim că aceeaşi oameni de bine din Europa i-au îndemnat de 3 ani încoace să renunţaţe la interesele personale de business, să facă reforme şi, mai ales, să nu compromită ideea de integrare europeană.

Nu partenerii europeni i-au spus să negocieze pe ascuns împărţirea funcţiilor şi a locurilor de furat. Nu partenerii europeni i-au sfătuit să mimeze reformele europene, în timp ce, de fapt, îşi pun prietenii în funcţii şi îşi cresc afacerile personale. Cu siguranţă, nu partenerii europeni i-au îndemnat ca după toată criza politică să se ascundă în spatele uşilor închise şi să iasă acum cu un Guvern pretins pro-european, care să le garanteze aceleaşi privilegii şi imunităţi, ca să poată fura mai departe.

Acum, când, la fel ca în telenovele, vechii inamici se împacă, când se bate palma pentru o nouă guvernare, ne rămâne o întrebare esenţială:

Unde sunt, domnilor, contrabandiştii, unde sunt demnitarii din Guvern care protejează corupţia, adică persoanele dubioase care au compromis Guvernul precedent? Unde este mafia cu care se luptau atât de îndârjit celaltă componentă a fostei şi actualei alianţe? Unde sunt cei care au acoperit crima dela Pădurea Domnească? Unde sunt cei care au furat aproape un miliard jumătate de la Banca de Economii? Unde sunt persoanele oculte care controlează sau protejează monopolurile, de plătim pentru mâncare şi pentru medicamnete mai scump ca în Europa?

Vă spun eu unde sunt, unde s-au ascuns peste noapte, de nu-i mai văd nici deputaţii din PLDM, nici cei din PD, nici măcar cei din grupul reformatorilor PL. S-au ascuns în spatele noului Guvern!

Noi nu putem fi decât în opoziţie faţă de o astfel de guvernare!

Vă mulţumesc.

Sursa: www.padm.md

Reacţia PAD faţă de decizia Curţii Constituţionale PAD comemorează victimele primului val al deportărilor din 13 iunie 1941