Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Deputatul Mihai Godea, preşedintele PAD: Avertisment public în contextul vizitei lui Dmitri Rogozin la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PAD / 2 septembrie 2013 | 
Partidul Acţiunea Democratică

După cum ştiţi, domnul Dmitri Rogozin s-a auto-invitat în Republica Moldova şi urmează să sosească astăzi.

Prezenţa lui Rogozin la Tiraspol în ziua în care separatiştii îşi celebrează aşa-zisa independenţă, nu face decât să confirme ocupaţia militară rusă în raioanele de est ale Republicii Moldova. Amintim că acest personaj gălăgios a luptat împotriva Republicii Moldova, cu arma în mână, în 1992, în timpul războiului de pe Nistru.

Laşitatea cu care autorităţile Republicii Moldova au acceptat această vizită umileşte cetăţenii Republicii Moldova. Este, de asemenea, umilitor modul în care oficialii de la Chişinău s-au inclus cu insistenţă în agenda de întâlniri a lui Rogozin, pentru a pretinde, vezi Doamne, că Rogozin vine să discute cu ei, înainte de a merge la Tiraspol.

Toată lumea înţelege că Rogozin vine pentru a conduce sărbătoarea de la Tiraspol, iar autorităţile de la Chişinău, pur şi simplu, nu au avut curajul să îl refuze.

Eforturile Guvernului Republicii Moldova de mima o vizită oficială nu fac decât să legitimeze prezenţa lui Dmitri Rogozin la Tiraspol, iar autorităţile de la Chişinău devin complici morali ai provocărilor pe care le va lansa acest personaj.

Nu ne vom limita, însă, doar la constatări.

Aici ajungem la subiectul de bază al acestui briefing de presă: dorim să lansăm un mesaj public de avertisment. Codul Penal al Republicii Moldova, chiar şi în forma actuală, sancţionează încercările de a submina integritatea teritorială şi, atenţie, complicitatea la aceste iniţiative.

Voi da citire la 3 articole din Codul Penal, care fac referinţă la acţiuni cu caracter antinaţional.

Articolul 337. Trădarea de Patrie

(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova,
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Articolul 340. Rebeliunea armată

Organizarea sau conducerea unei rebeliuni armate, precum şi participarea la ea, în scopul răsturnării sau schimbării prin violenţă a orînduirii constituţionale, ori în scopul violării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Articolul 341. Chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova

(1) Chemările publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale ori la violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi difuzarea prin diferite forme, în acest scop, de materiale cu asemenea chemări,
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 600 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

(2) Aceleaşi acţiuni săvîrşite:
b) de două sau mai multe persoane
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 300 la 1.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 4 ani.

(3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvîrşite din însărcinarea unei organizaţii străine sau a reprezentanţilor ei, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Mai precizăm că toate persoanele care au săvârşit infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova urmează a fi trase la răspundere penală în conformitate cu prezentul cod.

(2) Cetăţenii Republicii Moldova şi apatrizii cu domiciliul permanent pe teritoriul Republicii Moldova care au săvîrşit infracţiuni în afara teritoriului ţării sînt pasibili de răspundere penală, în conformitate cu prezentul cod.

(3) Cetăţenii străini şi apatrizii care nu domiciliază permanent pe teritoriul Republicii Moldova şi au săvîrşit infracţiuni în afara teritoriului ţării poartă răspundere penală în conformitate cu prezentul cod şi sînt traşi la răspundere penală pe teritoriul Republicii Moldova dacă infracţiunile săvîrşite sînt îndreptate împotriva intereselor Republicii Moldova, împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului Republicii Moldova, împotriva păcii şi securităţii omenirii sau constituie infracţiuni de război, precum şi pentru infracţiunile prevăzute de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, dacă aceştia nu au fost condamnaţi în statul străin.

Repet, acesta este un avertisment public îndreptat, mai ales, către persoanele care s-ar putea lăsa antrenate în acţiuni anticonstituţionale în aceste zile de profundă lipsă de demnitate naţională.

Republica Moldova este un stat de drept şi vom face eforturi susţinute pentru a aduce în faţa instanţei pe oricine va oferi suport acestor ocupanţi, indiferent de funcţia pe care aceste persoane le ocupă temporar la Chişinău, sau în altă parte.

Vreau să subliniez în acest context că, în lipsa imunităţii diplomatice, Dmitri Rogozin nu ar fi decât un infractor de drept comun, iar dacă autorităţile de la Chişinău ar fi avut un minim de demnitate naţională, l-ar fi expediat demult înapoi la Kremlin cu mesajul de “persona non grata”.

Şi aici vreau să mai fac o precizare. Desigur, la moment este dificil să implementezi instrumente juridice eficiente pentru a sancţiona sepratismul şi sprijinul deschis pentru agresorul armat. Este cu atât mai greu, atunci când constaţi că la foarte mulţi demnitari moldoveni le lipseşte coloana vertebrală.

Dar noi mergem înainte, cu planuri foarte concrete şi foarte realiste.

Procesul de recunoaştere naţională şi internaţională a ocupaţiei militare ruse în Transnistria continuă.

Se lucrează intensiv, au loc consultări cu experţi locali şi internaţionali, cu factori de decizie regionali, iar de la jumătatea lunii septembrie vom demara dezbaterile publice împreună cu societatea civilă, autorităţile de stat şi alţi actori politici, pentru a demara acţiunile politice şi jurdice necesare.

Acestea fiind spuse, vă mulţumesc pentru atenţie şi vă anunţ că peste câteva ore voi porni spre Krynica, la Forumul Economic Central European, unde, între altele, am şi o agendă distinctă de consultări cu experţi în securitate naţională, inclusiv pe problema recunoaşterii internaţionale a ocupaţiei militare ruse a regiunii de Est a Republicii Moldova.

Cât despre demnitarii care rămân la Chişinău să discute cu Rogozin şi se prefac că întreţin relaţii diplomatice normale, nu am decât o constatare: Când struţul se ascunde cu capul în nisip, fundul îi rămâne afară.

Va mulţumesc.

Sursa: www.padm.md

PAD sărbătoreşte astăzi Ziua Limbii Române Discursul lui Viorel Chivriga la Forumul Economic din Krynica