Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea a prezentat la Krynica modelul unui motor economic al statelor Parteneriatului Estic

|versiune pentru tipar||
PAD / 6 septembrie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Dragi prieteni,

Permiteti-mi sa va propun o privire catre un posibil viitor.

Statele din parteneriatul estic au posibilitatea istorica de a dezvolta un motor economic unic, care nu numai ca poate accelera integrarea europeana, dar poate genera prosperitate si stabilitate in viitorul apropiat, aducand intreaga regiune intr-un nou context economic si politic.

Dar inainte de dezvolta avest plan, este util sa privim succint situatia curenta:

Avand in vedere parteneriatul actual si potential intre UE si tarile din regiunea caspica, eu as separa subiectul dat in cateva elemente.

În primul rand, fireste, este vorba de cooperarea economica. Regiunea caspica, impreuna cu Statele din Golful Persic, reprezinta unul din principalele surse de hidrocarburi , in primul rand pentru Europa, avand in vedere pozitionarea geografica, precum si modalitatile deja existente, dar si potentiale de livrare de petrol si gaze din regiune în Europa.

Mai mult, rezervele de hidrocarburi din regiune permit sa se mizeze pe capaciatatea de a slabi dependenta multor tari europene de alimentarea, in primul rand, cu gaz din Rusia.

Nu este vorba in acest caz despre limitarea in vreun fel a posibilitatilor Rusiei de a-si exporta gazul (sau petrolul), ci despre crearea unor conditii pentru o concurenta loiala, normala, iar la randul sau, acest lucru trebuie sa serveasca drept stimul pentru dezvoltarea economiei — atat ale tarilor europene, cat si a Regiunii Caspice.

Partea cealalta a cooperarii economice intre tarile europene si Statele Regiunii Caspice este inadmisibilitatea de a percepe regiunea doar ca pe o sursa de resurse energetice.

Este necesar sa fie contruite relatii in baza unui parteneriat egal si reciproc avantajos, este necesar sa fie luata in consideratie interesul tarilor Regiunii Caspice in proiecte investitionale pe termen lung (nu doar in domeniul productiei si transportarii resurselor energetice, dar si in alte domenii economice si de infrastructura). Nu trebuie sa uitam ca atrile din regiune au un potential enorm in agricultura, precum si in industria chimica si de prelucrare. Iar un parteneriat strategic de durata reciproc avantajos este posibil numai in cazul dezvoltarii economice armonioase a tarilor din regiune.

De asemenea, un element fundamental este stabilitatea sociala in regiune, iar acest lucru poate fi garantat doar in conditiile dezvolatrii progressive a tuturor sectoarelor economiei, asigurandu-se astfel interesele populatiei care traieste in tarile Marii Caspice.

Tema discutiei de astazi este actuala mai ales in lumina evenimentelor care se intampla in jurul Siriei. Nu este un secret ca majoritatea tarilor regiunii Caspice sunt supuse unui potential risc de tulburari sociale, influenta grupurilor si mişcarilor religioase fundamentaliste, ciocniri interetnice, precum si o serie de dispute teritoriale.

Si in acest sens, noi trebuie, sa constientizam in intregime potentialul imens al problemelor care pot sa apara in cazul unei atitudini ignorante sau neatente. Astfel, este necesar sa avem o atitudine foarte atenta fata de conflictele inghetate, sau potentiale, din regiune, mai ales ca exista multe forte gata sa declanseze provocari iresponsabile, in speranta obtinerii anumitor beneficii.

In acest caz, tarile UE sunt de-a dreptul obligate sa urmareasca foarte atent cum evolueaza evenimentele in regiune, avand in vedere ca o colaboarre de durata si reciproc avantajoasa este posibila doar in conditiile pacii si stabilitatii in tarile Marii Caspice.

Ceea ce vreau sa subliniez este, insa, un aspect mai putin vizibil.

O data cu exploatarea si exportul resuselor energetice din regiunea Caspica, in regiune , in sens invers, intra fluxuri financiare foarte consistente. Coporatii globale majore activeaza in aceasta regiune si aduc cu ele o putere financiara dramatica, precum si un management solid. Annual, se acumuleaza resurse financiare serioase in regiunea DCaspica, atat la nivel de stat, cat si in mediul privat. Simpla acumulare de capital nu poate garanta, nici stabilitatea regiunii, nici prosperitatea pe termen lung, iar colegii din regiune cred ca o sa imi dea dreptate.

In sincron cu acest proces, Uniune Europeana depune eforturi financiare si politice majore pentru a facilita adaptarea statelor parteneriatului estic la mediul economic competitiv european. Fiecare stat din parteneriatul estic prezinta avataje specifice pentru investitii, fie datorita resurselor naturale, fie datorita pozitiei geografice, sau a nodurilor comerciale pe care le-ar putea administra.

Combinand aceste mecanisme deja existente, regiunea poate crea un motor economic performant, prin generarea proiectelor investitionale multinationale, cu finante din regiunea Caspica, cu know-how si monitorizare europeana si suportul logistic, politic si fiscal al statelor din parteneriat care au frontiera comuna cu Uniunea Europeana.

In contextul acordurilor de liber schimb, si deci de deschidere a pietei Uniunii Europene pentru statele partenriatului estic, aceste investitii comune pot deveni piloni economici si politici ai regiunii.

Proiectele investitionale multinationale ale Parteneriatului Estic vor fi nu doar investitii rentabile economic, dar si investitii in stabilitatea regiunii si in prosperitatea pe termen lung al tuturor statelor implicate.

Vorbeam mai devreme despre riscurile de securitate din regiune. Consider cu tarie ca cel mai bun antidot impotriva oricaror tentive de a inflama situatia din regiune, este crearea unui complex de proiecte comune mutual avantajoase.

Imi voi permite sa repet un gand transmis si colegilor turci intr-o dezbatere anterioara: Drumul catre o Europa Unita poate fi lung, cu primejdii si deseori cu multe frustari. Iata de ce este esential sa ai prieteni buni si de incredere la drum.

Va multumesc.

Mihai Godea: Turcia poate fi aliatul strategic al Parteneriatului Estic

Dragi prieteni,

Prezenta Uniunii Europene, din ce in ce mai consolidata in regiune, este o veste buna pentru oricare stat care isi doreste o dezvoltare durabila, bazata pe principiul legii si pe respectarea cetateanului.

Fie ca vorbim despre Parteneriatul Estic, fie ca vorbim despre relatiile bilaterale cu statele europene, scopul ramane a fi acelasi: consolidarea unui viitor unde nu va mai fi loc pentru razboi, pentru abuzuri, pentru blocaje economice sau politice.

Pe acest drum, noi, in Republica Moldova speram ca, intr-un timp cat mai apropiat sa ne putem alatura Uniunii Europene ca stat mebru cu drepturi depline.

Pe acest drum intelegem importanta aliatilor de nadejde. Credem ca unul din acesti aliati poate si trebuie sa fie Turcia.

In contextul Integrarii Europene a Republicii Moldova, axa Chisinau — Instambul nu numai ca nu este in rivaltate cu axa Chisinau Brusseles, ci din contra, suntem convinsi ca Turcia poate fi unul din cei mai importanti si mai activi aliati ai integrarii europene pentru toate statele din parteneriatul estic si nu numai.

Rolul pe care noi il vedem si ne dorim sa il discutam si in alte ocazii cu colegii turci, se poate defini pe trei axe:

Parcursul european nu presupune doar standarde economice si juridice, ci si o atmosfera de incredere si securitate in regiune. La acest capitol, Turcia, in calitatea sa de membru al NATO precum si in calitatea sa de exportator de securitate, poate juca un rol remarcabil.

Neutralitatea Republicii Moldova in spiritul constituional inseamna ca nu vom fi parte a unei aliante impotriva altui stat, a altui popor. Dar nu trebuie sa impiedice statul Republica Moldova sa lupte fara ezitare impotriva amenintarilor atipice precum terorismul, fie el religios, etnic sau de stat, precum separatismul si retelele criminale internationale. Pe acest front perfect legitim, Turcia poate fi un aliat de incredere care stie, vrea si poate sa joace acest rol in regiune.

Integrarea Europeana presupune si securitate energetica, si economica. In acest context, va reamintesc ca orice proiect energetic care nu este controlat de monopolul Federatiei Ruse, trece inevitabil prin Turcia. Va reamintesc ca pietele estice care nu sunt controlate de Kremlin, sunt piete catre care Turcia poate deschide o poarta larg deschisa.

Nu in ultimul rand, integrarea europeana inseamna poduri diplomatice si culturale. Republica Moldova va deveni un membru valoros al Uniunii Europene daca va deschide la randul ei poduri catre alte state, contribuind la randul sau la construirea unui viitor mai sigur si mai prosper.

Prin pozitia sa geografica, dar si prin traditia seculara, Turcia poate fi partenereul ideal in construirea acestor legaturi. Stimatul nostru coleg prezent aici, Yasar Yakis, cred ca poate confirma aceasta afirmatie.

Iata de ce, vorbind in numele meu ca deputat al Republicii Moldova, in numele partidului pe care il reprezint si al prietenilor nostri din Moldova si din alte state din regiune, suntem gata sa contribuim la consolidarea legaturilor cu statul Turc, in spiritul valorilor europene pe care cu totii le impartasim. Legaturile politice, culturale, economice si civice intre Turcia si statele parteneriatului estic nu pot decat sa aduca beneficii majore tuturor statelor implicate si, implicit, si Uniunii Europene.

Am convingerea ca eforturile financiare si umane depuse de catre statele UE pentru a facilita integrarea europeana a statelor din regiune trebuie dublate prin eforturi individuale si bilaterale, astfel incat sa construim legaturi solide economice, politice si culturale intre statele noastre.

Nu stim cand Republica Moldova va deveni membru al UE, nu stim rolul pe care istoria il va rezerva Turciei in noua constructie europeana, dar stim cu siguranta ca misiunea noastra este de a pregati acest drum.

Drumul catre o Europa Unita poate fi lung, cu primejdii si deseori cu multe frustari. Iata de ce este esential sa ai prieteni buni si de incredere la drum.

Cu permisiunea colegilor turci, voi aminti o maxima a regretatului Mustafa Kemal Ataturk, cel care a lasat mostenire Turciei moderne aceasta misiune nobila de a fi pod intre civilizatii:

“Pace acasa, pace in lume”

Sursa: www.padm.md

Discursul lui Viorel Chivriga la Forumul Economic din Krynica PAD comemorează victimele atacului terorist din 11 septembrie 2011 din SUA