Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea: Aceste momente ne cer să răspundem prin solidaritate şi demnitate

|versiune pentru tipar||
PAD / 13 septembrie 2013 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică a lansat astăzi un îndemn la solidaritate naţională şi demnitate, ca răspuns la presiunile agresive exercitate de Federaţia Rusă asupra Republicii Moldova. Mesajul a fost lansat în cadrul unui briefing de presă, de la care au participat preşedintele PAD Mihai Godea şi vicepreşedintele PAD, Viorel Chivriga.

“Salutăm iniţiativa ex-premierului, Vladimir Filat şi chemarea sa la consolidarea societăţii în faţa presiunilor externe. Salutăm, de asemenea, şi contestarea depusă de către liberalii reformatori, în urma căreia Curtea Constituţională a blocat privatizarea dubioasă a Aeroportului Internaţional Chişinău. De asemenea, amintim că baza juridică a acestei contestaţii a fost pusă de către Mihai Ghipu în primăvara acestui an, în urma sesizării căruia, Curtea Constituţională a abrogat împuternicirile suplimentare oferite Guvernului interimar, care a demarat această privatizare. Trebuie remarcat faptul că asemenea momente politice ne aduc pe toţi împreună. Iar aceste momente ne cer să răspundem prin solidaritate şi demnitate”, a declarat Mihai Godea.

De asemenea, Mihai Godea şi-a exprimat speranţa că apelul la consolidarea, lansat de Vlad Filat este sincer şi, în spiritul acestui, apel l-a îndemnat să contribuie împreună cu Vlad Plahotniuc la compensarea pierderilor economice produse de embargoul rus şi să ofere clarificări publice cu privire la pierderea activelor deţinute de stat la BEM şi privatizarea dubioasă a Aeroportului Internaţional Chişinău.

În context, conducerea PAD s-a arătat disponibilă să vină în ajutorul structurilor guvernamentale şi, în acest sens, a transmis public o sumă de propuneri constructive elaborate de către Viorel Chivriga, expert economic, vicepreşdintele PAD, care ar contribui la securizarea economiei naţionale.

Lista propunerilor include crearea unui comitet de salvgardare a economiei naţionale, crearea unui fond pentru compensare şi atenuare a efectelor interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă, negocierea accesului produselor moldoveneşti pe piaţa europeană şi blocarea oricăror privatizări a obiectivelor strategice, până la eliminarea presiunilor impuse de Federaţia Rusă.

În acest context, liderii PAD au îndemnat partidele de guvernare să renunţe la orgolii şi să solicite suportul larg al experţilor independenţi din afara arcului guvernamental, unde numirile au loc pe criterii politice.

În altă ordine de idei, Preşedintele PAD a subliniat că procesul de recuperare a independenţei Republicii Moldova va fi accelerat prin Strategia de recunoaştere naţională şi internaţională a Transnistriei, ca teritoriu ocupat militar.

“Este obiectivul nostru strategic pentru a putea rupe sforile care o ţin legată de oficialii de la Kremlin şi interesele obscure ale acestora. Este momentul oportun şi, probabil, unic când Republica Moldova se poate rupe definitiv de sub influenţa colonială a Federaţiei Ruse şi poate intra în randul statelor europene, cu adevarat independente şi suverane.

Prin solidaritate şi demnitate vom reuşi!”, a concluzionat Mihai Godea.

Mihai Godea: Mesajul nostru poate fi rezumat in doua cuvinte: Solidaritate si demnitate

Mesajul nostru, rezumat, poate fi rezumat in doua cuvinte:
Solidaritate si demnitate.

Liderii de la Kremlin, in alianta cu subordonatii lor din Republica Moldova, incearca in mod agresiv sa intimideze poporul Republicii Moldova.

Blocajele economice, amenintarile fatise cu destabilizarea situatiei in Transnistria, amenintarile fatise cu oprirea gazului, arata adevarata fata a administratiei lui Putin.

In acelasi timp, manverele extrem de dubioase dela Banca de Economii si de la Aeroportul Chisinau se inscriu evident in acelasi scenariu de subminare a securitatii economice a statului nostru.

In aceste zile, este clar ca umilintele la care ne-au supus guvernantii dela Chisinauanul acesta, pe 9 mai, pe 2 septembrie, pe 7 septembrie, au fost nu numai inutile, dar au incurajat conducerea primitiva a Federatiei Ruse sa actioneze cu mai multa aroganta si agresivitate. Dupa cum am avertizat in repetate randuri, politica strutului cu capul in nisip nu functioneaza.

Federatia Rusa a demonstrat clar in ultimele zile ca este gata sa puna in joc toate parghiile de care dispune pentru destabiliza Republica Moldova pentru a o forta sa renuntela Parteneriatul Esticsi, respectiv, la Integrarea Europeana. Orice compromis, orice umilinta acceptata de Chisinau va spori doar curajul si aroganta liderilor de la Kremlin. Daca Rusiei ii va reusi acest act de agresiune, este evident ca urmatoul pas va fi integrarea Moldovei cu forta in Uniunea Vamala.

In aceste momente de importanta majora pentru statul Republica Moldova vreau sa subliniez :

Noi credem in capacitatea societatii moldovenesti de a rezista solidar si demn impotriva presiunilor Federatiei Ruse.

Admiram loilaitatea si eficienta aliatilor nostri europeni si apreciem solidaritatea de care au dat dovada in aceste zile.

Avem convingerea ca partenerii nostri europeni, intre care un loc special il ocupa Statul Roman, vor avea si vointa politica, si capacitatea economica de a sprijini Republica Moldova.

Spuneam la inceputul acestui briefing ca mesajul nostru este solidaritate si demnitate. Iata de ce, salutam initiativa expremierului, Vladimir Filat si chemarea sa la consolidarea societatii in fata presiunilor externe.

Salutam, de asemenea, si contestarea depusa de catre liberalii reformatori in urma careia Curtea Constitutionala a blocat privatizarea dubioasa a Aeroportului International Chisinau. De asemenea, amintim ca baza juridica a acestei contestatii a fost pusa de catre Mihai Ghipu in primavara acestui an, in urma sesizarii caruia Curtea Constitutionala a abrogat imputernicirile suplimentare oferite Guvernului interimar care a demarat aceasta privatizare.

Trebuie remarcat faptul ca asemenea momente politice ne aduc pe toti impreuna. Iar aceste momente ne cer sa raspundem prin solidaritate si demnitate.

Iata de ce, facem un apel catre liderii politici de la guvernare sa lase deoparte orice orgoliu si interes politic marunt. Cunoastem cu totii algoritmul numirilor in Guvern pe principii politice. In aceste momente, aceste principii pot fi depasite. Nu atentam nici la functiile lor politice, nici la salariile lor generoase.

In afara arcului guvernamental, exista experti independenti, membri ai societatii civile, confirmati national si international care pot si trebuie sa contribuie la acest proces de salvgardare a economiei nationale.

Acceptarea, si chiar mai mult, solicitarea sfatului si contribuitiei acestor experti de catre guvern este o actiune fireasca si absolut necesara. Majoritatea acestor oameni nu vor cere nici bani, nici onoruri in schimbul consultantei oferite.

In acelasi context, si in spiritul solidaritatii nationale de care trebuie sa dam dovada, colegul meu, vicepresedintele Partidului Actiunea Democratica, Viorel Chivriga a pregatit un set de propuneri utile pentru Guvern, care speram ca vor fi auzite si urmate.

As vrea doar sa fac o ultima constatare:

Moscova nu crede in lacrimi si nici in linguseli. Sper ca toti liderii politici de la guvernare au inteles aceasta lectie.

Ne punem depline sperante in sinceritatea expremierului Filat. In spiritul acestei solidaritati, propunem, la modul foarte serios, ca pierderile suferite de catre exportatori si de catre companiile vinicole, in urma blocajeor initiate de autoritatile ruse, sa fie acoperite dintr-un fond comun la care ar putea contribui atat domnul Vladimir Filat cat si bunul sau partener de guvernare, Vlad Plahotniuc, impreuna cu alti oameni de afaceri foarte prosperi care fac parte din Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat.

De asemenea, in aceste zile de maxima presiune asupra securitatii economice a Republicii Moldova, asteptam tot de la domnul Vlad Filat clarificari cu privire la modul in care statul a pierdut pachetul majoritar dela Bancade Economii si cum s-a intamplat ca pachetul majoritar sa se afle acum in posesia unei companii inregistrate in Rusia. De asemenea, am fi foarte recunoscatori daca dumnealui va explica cum, Aeroportul International, obiectiv strategic, a ajuns sa fie privatizat cu usile inchise, si inca se afla sub pericolul de a ajunge sub controlul unei companii din Federatia Rusa.

Avem, in acelasi context, si un avertisment: In aceste vremuri tulburi, orice tentativa de devalizare a bunurilor statului, orice privatizare incorecta, orice abuz de putere a inaltilor demnitari depaseste cadrul juridic al infractiunilor economice sau de coruptie. Aceste acte se incadreaza in sabotarea securitatii economice, iar persoanele vinovate se incadreaza in randul tradatorilor de patrie. Nu vor fi uitati si nici iertati!

In loc de concluzie, vreau sa mai fac o precizare importanta:

Saptamana viitoare, Strategia de recunoastere nationala si internationala a Transnistriei, ca teritoriu ocupat militar, va intra intr-o noua etapa, publica, de dezbateri si coalizare a suportului public si politic. Este obiectivul nostru strategic pentru a putea rupe sforile care o tin legata de oficialii dela Kremlinsi interesele obscure ale acestora.

Este momentul oportun si, probabil, unic, cand Republica Moldova se poate rupe definitiv de sub influenta coloniala a Federatiei Ruse si poate intra in randul statelor europene cu adevarat independente si suverane.

Prin solidaritate si demnitate vom reusi.

Va multumim

Viorel Chivriga: Constatări şi Propuneri pentru liderii politici ai RM

Stoparea exporturilor de vinuri şi divinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă

Partidul Acţiunea Democratică consideră că stoparea exporturilor de vinuri şi divinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă este o decizie politică, neprietenoasă Moldovei, a autorităţilor din Federaţia Rusă, transpusă în aplicare prin intermediul instituţiei ruseşti Rospotrebnadzor. Ţinta acestei acţiuni, dar şi altora, care au fost vizibile în ultima perioadă, este Summitul de la Vilnius şi drumul european al Moldovei. Pe de altă parte, admitem şi interesul sporit al părţii ruse faţă de proprietăţile Moldovei incluse în lista întreprinderilor pasibile privatizării. Pentru Republica Moldova trebuie să fie foarte clar că o deraiere de la drumul european ar fi o catastrofă pentru ţară.

Motive plauzibile pentru sistarea exporturilor moldoveneşti de produse alcoolice nu au existat şi nu există. Însăşi instituţia rusă Rospotrenadzor a confirmat de nenumărate ori, până în luna august a anului curent, că produsele moldoveneşti corespund cerinţelor de calitate şi inofensivitate.

Ca exemplu, conform comunicatului Rospotrebnadzor, pe toata perioada anului 2012 au fost vămuite 844 loturi de băuturi alcoolice (682 loturi de vin, 135 loturi de vin brut, şi 70 de loturi de divin), cu un volum total de 6957609 litri. În această perioadă nu au fost identificate loturi de băuturi alcoolice care să nu corespundă rigorilor de calitate. La 23.07.2013, aceeaşi instituţie informa că pe parcursul anului 2013 au fost importate din Republica Moldova 2466 loturi de vin, 240 loturi de divin, 304 loturi de material vinicol brut, cu un volum total de 19658088,8 litri, care au corespuns normelor de calitate. Şi numai la data de 03.09.2013, instituţia rusă a comunicat, că a identificat 4 loturi de produse alcoolice cu un volum de 28432,5 litri din cantitatea totală de 24840044,8 litri de băuturi alcoolice (3844 litri) importată în anul 2013, care nu corespund cerinţelor de inofensivitate.

La fel, Partidul Acţiunea Democratică consideră inadmisibilă şi foarte periculoasă situaţia creată la exportul produselor de origine vegetală în Federaţia Rusă, la care a contribuit decisiv şi atipic Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Instituţia de stat nominalizată, prin inacţiunile şi acţiunile sale a favorizat apariţia mai multor probleme, precum comunicarea defectuoasă cu instituţiile cu prerogative similare din statele în care, tradiţional, Republica Moldova deţine o pondere mai mare la exportul producţiei agricole, monopolizarea exporturilor de produse agroalimentare şi controlul ineficient a produselor agroalimentare la export.

Situaţia la Banca de Economii şi concesionarea Aeroportului Chişinău.

Partidul Acţiunea Democratică califică cedarea recentă a controlului asupra Băncii de Economii, drept rezultat logic al gestionării iresponsabile a guvernării actuale a proprietăţilor publice. PAD solicită finalizarea urgentă a investigării cauzelor care au dus la decapitalizarea Băncii de Economii a Moldovei, cedarea controlului de către stat asupra acestei instituţii bancare.

La fel, Partidul Acţiunea Democratică solicită investigarea concesionării Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” în condiţii neconforme principiilor de bază ale deetatizării proprietăţii publice, precum eficienţa, legalitatea şi transparenţa şi, în mod special, atragerea unui număr cât mai mare de participanţi la privatizare, acordarea acestora a drepturilor egale şi asigurarea concurenţei loiale între participanţi. În aceste condiţii, PAD salută suspendarea de către Curtea Constituţională a acţiunii Hotărârii Guvernului nr. 321 din 30 mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a condiţiilor concesionării acestora.

Propuneri:

  1. Crearea unui comitet de salvgardare a economiei naţionale cu participarea factorilor de decizie politică de la guvernare şi opoziţie, experţilor din societatea civilă, a reprezentanţilor comunităţii de afaceri şi a partenerilor internaţionali.
  2. Crearea unui fond pentru compensarea şi atenuarea consecinţelor interdicţiilor instituite de Federaţia Rusă la exporturile moldoveneşti de produse alimentare şi agroalimentare.
  3. Demararea unor negocieri cu structurile europene în privinţa creşterii contingentelor tarifare la exportul bunurilor moldoveneşti, exportul cărora este sistat în Federaţia Rusă.
  4. Finalizarea urgentă a investigării cauzelor care au dus la decapitalizarea Băncii de Economii a Moldovei şi a concesionării Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” în condiţii neconforme principiilor de bază ale deetatizării proprietăţii publice, precum eficienţa, legalitatea şi transparenţa şi, în mod special, atragerea unui număr cât mai mare de participanţi la privatizare, acordarea drepturilor egale şi asigurarea concurenţei loiale între participanţi.
  5. Impunerea unui moratoriu asupra privatizării întreprinderilor strategice pasibile privatizării până la eliminarea presiunilor din partea Federaţiei Ruse.

Sursa: www.padm.md

PAD comemorează victimele atacului terorist din 11 septembrie 2011 din SUA Declaraţia lui Mihai Godea în cadrul şedinţei Parlamentului din 26.09.2013