Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţie în cadrul audierilor parlamentare pe marginea înstrăinării frauduloase a Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău

|versiune pentru tipar||
PAD / 4 octombrie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Domnilor deputaţi,

Vă felicit pentru prestaţia de calitate de astăzi. Faceţi teatru ieftin pentru şefiivoştri de partid şi vă iese bine.

Cu excepţia câtorva oameni din aceasta sală, pe care ii respect şi care ştiu asta, restul sunteţi complici la jefuirea statutului. Unii prin întrebările ajutătoare pentru demnitarii invitaţi astăzi, alţii prin tăcere complice.

Îmi permiteţi vă rog să fac un scurt rezumat pentru cetăţenii de acasă.

Factologic lucrurile sunt foarte clare: Banca de Economiii a fost furată constant în ultimii ani, atât de către comunişti cât şi de către aşa zisa administrare democratică.

Iar dincolo de acest teatru făcut pentru ochii cetăţenilor, toate aceste hoţii din ultimii ani sunt îngropate de comun acord.

Partenerii internaţionali abilitaţi, adică FMI şi Banca Mondială au recomandat expres recapitalizarea solidă a Băncii de Economii de catre stat şi privatizarea transparentă.

Guvernul aşa numit proeuropean al Republicii Moldova, impreună cu Banca Naţională face exact invers: accepta recapitalizarea parţială a BEM de către acţionari minoritari apăruţi şi aşa în mod dubios şi acceptă de facto privatizarea BEM într-un mod total ocult.

La urma vin comuniştii şi ingroapă totul în scandal, circ şi isterie, ameninţa cu revoluţia lor, iar eroica coaliţie proeuropeană rezistă în faţa acestui atac pentru binele poporului şi integrarea europeană.

Praf în ochii cetăţenilor.

Rămân însă nişte întrebări de bun simţ:

Unde este lista creditelor neperformante, lista clienţilor preferenţiali şi lista transferurilor dubioase executate prin intermediul acestei bănci? Şi nu mă refer doar la informaţiile din 2009–2013 dar şi la informaţiile din 2005 până în 2009.

De ce actuala guvernare care pretinde că a moştenit un sistem financiar corupt, nu a efectuat un audit al BEM cu participarea experţilor internaţionali? De ce nu a fost în interesul actualei guvernări să arate cum a furat fosta guvernare comunistă?

De ce ministerul finanţelor, sub conducerea lui Veaceslav Negruţă, a insistat pentru capitalizarea BEM de către stat iar odată cu numirea lui Anatol Arapu, acelaşi ministerul finanţelor a devenit avocatul acestei privatizari pe sub masă a Băncii de Economii?

NU vom primi răspunsuri la întrebările acestea în mandatul actualei guvernări. Pentru ca aceasta guvernare, furând dupa schemele comuniştilor, s-a făcut volens nolens, complice la furturile care au loc în ţară asta de 20 de ani.

Cat despre concesionarea singurului Aeroport Internaţional al ţării, pentru jumătate de secol, către o companie rusă condusă de un membru al securităţii ruse, iată acesta este exemplul cel mai elocvent de integrare europeană pe care o promite actuala guvernare.

Oferim pe tavă obiectivele noastre strategice companiilor conduse de Kremlin, iar Uniunii Europene îi solicităm fonduri şi îi dedicăm discursuri frumoase.

Daca aşa înţelege domnul Lazăr şi asociaţii să ne integreze în Europa, atunci vom ajunge mai devreme la Vadivostock decât la Brusseles.

Dragi colegi,

Nu uitaţi imaginea de ansamblu.

Republica Moldova se află sub presiunea agresivă a Federaţiei Ruse şi este în miezul unui conflict geopolitic de proporţii. Iar în asemenea situaţii complicitatea la hoţie, mai ales când aceasta se face în favoarea agenţilor de influenţă ruşi, se numeşte şi trădare iar mai devreme sau mai târziu veţi plăti.

Puneţi mâna şi mai citiţi istorie, priviţi ştirile din România şi din alte state din regiune şi înţelegeţi. Lumea nu se termină odată cu mandatul vostru. Ţara nu se lichidează odată cu mandatul vostru. Dar imunitatea voastră parlamentară sau de altă natură va expira mai devereme sau mai tărziu. Iar dosarele jafurilor din aceşti ani vor fi aduse în faţa unei justiţii libere şi independente. Şi nu a mai ramas mult timp.

Vă mulţumesc!

Sursa: www.padm.md

Declaraţia lui Mihai Godea în cadrul şedinţei Parlamentului din 26.09.2013 Mihai Godea: Guvernanţii nu au curajul să oprească la Nistru infractorii şi mercenarii ruşi de la Tiraspol