Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea: Ameninţările la adresa suveranităţii naţionale

|versiune pentru tipar||
PAD / 16 ianuarie 2014 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Va mulţumesc pentru prezenţă.

Am convocat acest briefing pentru că, din toate datele care le deţinem, considerăm că, în situaţia în care se află Republica Moldova, orice ezitare, orice laşitate a conducerii Republicii Moldova poate fi dezastruoasă. Suntem în faţa unei noi tentative a Federaţiei Ruse de a destabiliza situaţia din ţara noastră şi în faţa unei noi încercări a Kremlinului de a deturna cursul european al Republicii Moldova.

Am fost martori în ultimele saptămâni la o agravare fără precedent a situaţiei şcolilor cu predare în limba română din Transnistria. Am observat, de asemenea, cum mai mulţi provocatori din Autonomia Găgăuză încearcă să şantajeze Chişinăul.

Este evidentă sincronizarea acestor provocări şi este evident că nu se vor opri aici.

Din pacate trebuie să constat ca aceste acţiuni erau de aşteptat, dată fiind lipsa de fermitate şi coerenţă a Guvernului de la Chişinău în cazul provocărilor anterioare.

Este cunoscut şi la Tiraspol şi Comrat şi la Kremlin cum va reacţiona de fiecare dată Guvernul de la Chişinău: va ascunde probleme sub preş, va mima relaţii bune şi amicale şi se va face că plouă atunci când cineva jigneşte demnitatea statului moldovean. Desigur trebuie remarcat că această practică este dedicată special impostorilor din Tiraspol, emisarilor aroganţi ai Rusiei şi provocatorilor din Găgăuzia.

În schimb am remarcat în ultimele săptămâni ca liderii de la guvernare arată un curaj remarcabil când au ocazia să critice declaraţiile oficialilor români.

Dincolo de această paranteză, situaţia este cât se poate de serioasă.

Statul Republica Moldova, ai cărui cetăţeni mândri suntem cu toţii, pe care il ştim de peste 20 de ani, încetează să existe.

În acesta parte a Europei nu mai este loc de haos şi de compromisuri cu legea, cu statul de drept, cu istoria, cu cu dreptul internaţional.

Fie dovedim că avem demnitatea, voinţa şi curajul de crea statul european Moldova, cu identitate, cu istorie, cu limba cu lege, fie acest stat va disparea.

Parafrazând un mare clasic român: Timpul nu mai răbdare cu noi.

Iată de ce facem un apel către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în calitatea sa de garant al statului de drept să se implice activ şi vizibil în acest proces. Dumnealui are la îndemână instrumente special destinate pentru a juca un rol decisiv, şi aici mă refer în special la consultările publice, consiliul de securitate şi la decretul prezidenţial. În acest sens, solicit public Preşedintelui Nicolae Timofti să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate pentru a dezbate şi decide asupra provocărilor orchestrate de Federaţia Rusă în stânga Nistrului şi în autonomia Găgăuză.

Domnului premier Leancă îi solicităm public să folosească toate canalele diplomatice de care dispune şi are deplina competenţă de a le folosi pentru a sesiza factori internaţionali asupra abuzurilor şi presiunilor săvârşite asupra cetăţenilor noştri. În acelşi timp îi recomandăm ca resursele de curaj şi fermitate să le folosească pentru a denunţa agresiunea Federaţiei Ruse şi a mercenarilor lor din Tiraspol, nu pentru a intra în polemici cu Preşedintele României.

Domnului Corman şi în tandem şi domnului Marian Lupu le solicităm să aleagă una din cele doua opţiuni fireşti: fie să se dezică public de grupul de deputaţi găgăuzi implicaţi direct în provocările politice de la Comrat, fie să îşi asume public consecinţele acţiunilor acestora. Politica înseamnă şi responsabilitate nu numai principii şi valori.

Solicit public domnului Preşedinte a Parlamentului Igor Corman să facă uz de drepul său regulamentar şi să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a discuta şi decide asupra apărării drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova din raioanele de est şi asupra contracarării oricăror încercări de atentare la suveranitatea naţională de către cercurile de provocatori din UTA Găgăuzia.

De asemenea, transmitem un apel public şi către Procurorul general al Republici Moldova, Corneliu Gurin pentru ca instituţia pe care o conduce să califice acţiunile impostorilor din stânga Nistrului ţinând cont de faptul că aceste acţiuni au loc pe teritoriul oficial al statului Republica Moldova. În acelaşi timp apreciem promptitudinea cu care s-au demarat acţiunile specifice la Comrat.

E timpul ca legea Republicii Moldova să treacă Nistrul!

Cât despre paşii de mai departe ai Partidului Acţiunea Democratică şi ai prietenilor noştri din ţara şi de peste hotare, planurile sunt clare şi au fost anunţate anterior public şi transparent.

Procesul de recunoaştere internaţională a ocupaţiei ruse în Transnistria continuă.

Pentru că Moldova trebuie să se maturizeze ca stat. Acolo unde controlează trebuie să garanteze statul de drept şi drepturile cetăţenilor, iar acolo unde controlul este deţinut de o forţă militară străină, trebuie spus clar şi luate masurile de rigoare.

Şi este esenţial să continuăm acest proces şi pentru că odată dispărut acest vid juridic în care există Transnistria, va dispărea şi fluxul imens de bani negri şi interesele obscure şi numai aşa vom putea oferi demnitate, liberate şi prosperitate şi cetăţenilor Republici Moldova din Transnistria.

Şi vreau să fac o precizare: aţi observat probabil că am tăcut în ultima vreme şi am lăsat acest proces să se retragă puţin din agenda publică.

Nu am dorit ca acest proces de importanţă naţională să bruieze cât de puţin alte procese esenţiale atât pentru Moldova, cât şi pentru regiune şi anume: procesul de parafare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb, resetările din Parteneriatului Estic şi setarea agendei comune cu Uniunea Europeana.

Această etapă a trecut. Desigur, urmează alte priorităţi pe agenda Europeană, alte evoluţii în cadrul Parteneriatului Estic, dar acum a venit momentul sa facem pasul înainte. Este chiar momentul ideal.

Spun asta şi pentru că între parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova trebuie să parcurgă un proces dificil: implementarea de facto a principiilor clar stipulate în Acord. Or, în acest context, Moldova nu mai poate şi nu mai are dreptul să îşi ignore cetăţenii de peste Nistru.

Moldova nu mai are voie sa confunde prudenţa cu laşitatea.

Vă vom ţine la curent cu acţiunile operative întreprinse mai departe.

Va mulţumesc.

Sursa: www.padm.md

Mihai GODEA: La mulţi ani! E timpul colindelor şi e timpul să ne schimbăm calendarele Mihai Godea: Boicotarea aşazisului referendum din UTA Găgăuzia, preconizat pentru 2 februarie 2014