Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea solicită SIS, MAI şi PG să recunoască juridic caracterul criminal al structurilor de la Tiraspol

|versiune pentru tipar||
PAD / 7 februarie 2014 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Mihai Godea solicită SIS, MAI şi Procuraturii Generale să ancheteze toate arestările efectuate de către forţele regimului de la Tiraspol în baza legislaţiei Republicii Moldova. Deputatul a expediat astăzi interpelări oficiale în acest sens şi a făcut publice acţiunile sale în cadrul unui briefing de presă organizat la Chişinău.

“Avem pe teritoriul Republicii Moldova o grupare paramilitară formată din mii de mercenari instruiţi militar şi dotaţi tehnic de către Federaţia Rusă. Membrii acestei grupări se pot mişca liber pe ambele maluri ale Nistrului, pot reţine persoane şi pun în pericol cetăţenii aflaţi pe întreg teritoriul Republicii Moldova” a avertizat Mihai Godea subliniind că autosesizarea Procuraturii Generale după reţinerea directorului Liceului Lucia Blaga de către forţele separatiste, este o reacţie necesară dar nu suficientă.

“Cazul Iovcev este exemplar în virtutea curajului acestui cetăţean dar trebuie să declanşeze o reacţie sistemică.”

Potrivit Preşedintelui PAD, acest demers face parte din strategia PAD de recunoaştere naţională şi internaţională a ocupaţiei militare ruse în Transnistria şi vine în contextul agravării provocărilor de pe Nistru. Principiul de bază al acestei strategii este dreptul constituţional ale cetăţenilor Republicii Moldova la viaţă, integritate fizică şi libertate.

Potrivit interpelărilor expediate, deputatul Mihai Godea solicită SIS, PG şi MAI:

Mihai Godea a subliniat că “organele de drept ale Republicii Moldova sunt obligate de lege să califice juridic situaţia de dincolo de Nistru. Pentru a ajuta organele de control vom face referinţă la articolul 164 şi 166 cod penal cu privire la lipsirea de liberate de către o grupare organizată.”

“În temniţele din Tiraspol sunt arestaţi şi infractori de drept comun care prezintă pericol public. În acest (…) caz aşa numiţii miliţieni transnistreni pot să îşi asume cel mult rolul de martori în dosarele penale iniţiate legal la Chişinău.” a precizat Mihai Godea.

“Avem parteneri internaţionali gata să ne sprijine dar tocmai suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova pe care o protejează parteneri noştri internaţionali, îi împiedică să recunoască în locul Chişinăului un adevăr simplu şi clar: statul Republica Moldova se află în plină agresiune iar raioanele de est sunt ocupate militar de către mercenarii plătiţi de Federaţia Rusă.” — Mihai Godea

Mihai Godea: Caracterul Criminal al Structurilor de la Tiraspol

Buna ziua, şi vă mulţumesc pentru reacţia operativă.

În cadrul strategiei PAD de recunoaştere naţională şi internaţională a ocupaţiei militare a în Transnistria;

În contextul agravării provocărilor de pe Nistru;

În baza drepturilor constituţionale ale cetăţenilor Republicii Moldova la viaţă, integritate fizică şi libertate;

Lansăm astăzi trei sesizări oficiale, şi anume către Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Aceste sesizări le voi adresa în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Am remarcat cu oarecare satisfacţie autosesizarea Procuraturii Generale după reţinerea domnului Ion Iovcev, directorul Liceului Lucia Blaga din Tiraspol, de către forţele separatiste.

Este o reacţie necesară dar nu suficientă.

Nu trebuie ca un caz să ajungă pe masa preşedinţilor din ţările europene şi în toată presa internaţională pentru ca organele de drept ale Republicii Moldova să se autosesiseze.

Cazul Iovcev este exemplar în virtutea curajului acestui cetăţean dar trebuie să declanşeze o reacţie sistemică.

Regimul de la Tiraspol prezintă un pericol constant pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

Iată de ce solicităm Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate:

Informaţiile complete de care dispun cu privire la numărul cetăţenilor reţinuţi de către forţele regimului de la Tiraspol.

Statutul legal al acestor persoane.

Numărul şi statutul legal al închisorilor şi izolatoarelor din Transnistria.

Calificarea legală a aşa numitelor arestări operate de către structurile regimului de la Tiraspol.

Când şi în ce măsură au colaborat organele drept ale Republicii Moldova cu forţele regimului de Tiraspol pentru anchetarea şi reţinerea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova.

Iniţiem aceste interpelări, pentru că organele de drept ale Republicii Moldova sunt obligate de lege să califice juridic situaţia de dincolo de Nistru.

Pentru a ajuta organele de control vom face referinţă la articolul 164 şi 166 cod penal cu privire la lipsirea de liberate de către o grupare organizată.

Vreau să fac şi o precizare. Suntem conştienţi că în temniţele din tiraspol sunt arestaţi ŞI infractori de drept comun care prezintă pericol public. În acest caz, dacă autorităţile regimului de la Tiraspol au pretenţia de fi reţinut infractori periculoşi, atunci pot foarte bine să îi predea către organele de drept constituţionale iar aşa numiţii miliţieni transnistreni pot să îşi asume cel mult rolul de martori în dosarele penale iniţiate legal la Chişinău.

Aşteptăm reacţia organelor de drept ale Republicii Moldova.

Din punctul nostru de vedere, la moment avem pe teritoriul Republcii Molova o grupare paramilitară formată din mii de mercenari instruiţi militar şi dotaţi tehnic de către Federaţia Rusă. Membrii acestei grupări se pot mişca liber pe ambele maluri ale Nistrului, pot reţine persoane şi pun în pericol cetăţenii aflaţi pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Autorităţile Republicii Moldova sunt obligate constituţional faţă de proprii cetăţeni să constate această situaţie şi să ia masurile de rigoare atât în plac local cât şi internaţional.

Aceste acţiuni pot fi iniţiate doar de către Chişinău.

Avem parteneri internaţionali gata să ne sprijine, capitalele occidentale nu odată şi-au reafirmat sprijinul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Dar tocmai suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova pe care o protejează parteneri noştri internaţionali, îi împiedică să recunoască în locul Chişinăului un adevăr simplu şi clar: statul Republica Moldova se află în plină agresiune iar raioanele de est sunt ocupate militar de către mercenarii plătiţi de Federaţia Rusă.

Autoamăgirea şi mimarea unor relaţii civilizate cu Tiraspolul şi Kremlinul nu doar că nu fac ca problema să dispară dar pun în pericol siguranţa tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Vă mulţumesc.

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea: Boicotarea aşazisului referendum din UTA Găgăuzia, preconizat pentru 2 februarie 2014 PAD susţine ratificarea şi implementarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniune Europeană