Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Declaraţia Biroului Permanent Naţional al PAS cu privire la boicotarea aşa-numitor dezbateri pe marginea sistemului electoral uninominal

|versiune pentru tipar||
PAS / 31 martie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Partidul Democrat, incapabil să guverneze ţara în interesul cetăţenilor, nu poate depăşi nivelul de încredere cetăţenească de 4% şi este conştient că nu va intra în următorul Parlament. De aceea, vrea să schimbe regulile jocului pentru a se menţine la putere cu orice preţ.

Schimbarea sistemului electoral reprezintă o capcană întinsă societăţii, prin care se induce în eroare populaţia precum că actualul sistem electoral este cauza stării deplorabile în care ne aflăm cu toţii. Şi asta în condiţiile în care anume Partidul Democrat şi conducătorul său au discreditat actualul sistem proporţional, încropind prin corupţie politică, şantaj şi cu ajutorul instituţiilor statului aflate în captivitate oligarhică, o majoritate parlamentară falsă şi ilegitimă, prin distrugerea partidelor şi cooptarea membrilor acestora la majoritatea constituită în jurul Partidului Democrat.

Adevărul e că nu sistemul electoral, ci anume aceşti politicieni corupţi şi incompetenţi sunt cauza acestei situaţii grave. Şi tot ei caută mijloace de a rămâne în continuare la guvernare.

Aşa-numitele dezbateri sunt un spectacol de prost-gust, deoarece PD nu îşi doreşte să caute cel mai potrivit sistem electoral pentru Republica Moldova, ci doar să impună “votul uninominal” care avantajează exclusiv Partidul Democrat, bifând, totodată, şi îndeplinirea uneia dintre condiţiile Comisiei de la Veneţia. De altfel, Comisia de la Veneţia, pe lângă cerinţa formală vizând modificarea sistemului electoral cel târziu cu un an înainte de alegeri, statuează că stabilitatea legislaţiei electorale presupune inclusiv inadmisibilitatea vreunei aparenţe de manipulare în interesul partidului de guvernare.

Partidul Acţiune şi Solidaritate a declarat că nu va participa la jocul organizat de PD şi Vlad Plahotniuc pentru mimarea unor dezbateri publice, care nu au nimic în comun cu identificarea unui sistem electoral benefic pentru cetăţeni.

PAS îşi manifestă disponibilitatea de a participa la dezbateri pe marginea identificării unui nou sistem electoral doar pentru alegerile din 2022, iar, în afară de modelul elaborat de Partidul Democrat, propunem pentru discuţii implementarea sistemului proporţional cu liste deschise intr-o singură circumscripţie electorală, după exemplul Olandei din 2017. Pentru alegerile din 2018, suntem dispuşi să discutăm şi să contribuim la îmbunătăţirea sistemului electoral actual, în baza problemelor identificate în ultima campanie prezidenţială şi în conformitate cu constatările Curţii Constituţionale şi ale instituţiilor internaţionale.

Sursa: unpaspentru.md

Discursul Maiei Sandu în plenul Congresului PPE Declaraţia Biroului Permanent Naţional al PAS în sprijinul solicitărilor angajaţilor din sistemul educaţional