Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Sistemul electoral actual trebuie îmbunătăţit, nu schimbat. Politicienii corupţi trebuie să plece

|versiune pentru tipar||
PAS / 20 aprilie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Partidul Acţiune şi Solidaritate se declară împotriva schimbării sistemului electoral actual, schimbare promovată de PD şi PSRM doar cu scopul de a-şi întări puterea şi de a-şi consolida controlul asupra instituţiilor statului.

Politicienii actuali nu vor şi nu pot să realizeze acţiuni care ar soluţiona problemele reale cu care se confruntă oamenii şi recurg la diverse şmecherii pentru a devia atenţia cetăţenilor şi pentru a încerca să se menţină cu orice preţ la putere. Dodon susţine acest joc al lui Plahotniuc, cu riscuri grave pentru societate, în baza unei înţelegeri dintre cei doi de a-şi proteja interesele şi de a împărţi sferele puterii între ei. Ei se tem de actualul sistem electoral, deoarece permite schimbarea clasei politice care a dezamăgit cetăţenii.

Partidul Acţiune şi Solidaritate consideră că problemele depistate în alegerile prezidenţiale din 2016 pot fi şi trebuie rezolvate prin îmbunătăţirea cadrului legal actual, în baza recomandărilor organizaţiilor internaţionale şi a constatărilor Curţii Constituţionale din 13 decembrie 2016. Numeroasele situaţii regretabile de obstrucţionare a votului, de fraudare şi denaturare a opţiunii cetăţenilor trebuie împiedicate pe viitor. În acest sens, PAS vine cu propuneri concrete de îmbunătăţire a Codului electoral actual pentru a asigura pe viitor un proces electoral corect, liber şi democratic.

Avem convingerea că proiectul de lege prezentat astăzi conţine modificări importante în beneficiul cetăţenilor şi că vor exista deputaţi responsabili care vor prelua acest proiect pentru a-l propune ca iniţiativă legislativă în Parlament.

Cetăţenii din diasporă au o contribuţie majoră la dezvoltarea Republicii Moldova şi trebuie să li se asigure un rol important în procesul politic, inclusiv oportunitatea de a vota. Astfel, PAS insistă pe facilitarea votului în diasporă, propunând următoarele:

 1. Mărirea limitei de buletine repartizate secţiilor de votare peste hotare de la 3000 la 8000 de buletine.
 2. Votarea diasporei să se permită timp de 2 zile, sâmbătă şi duminică, astfel încât cetăţenii aflaţi la distanţe mari de secţia de votare să reuşească să-şi exprime opţiunea de vot.
 3. Criteriul de bază pentru constituirea secţiilor de votare din străinătate trebuie sa fie numărul de alegători prezenţi la secţiile de votare la ultimele alegeri, cu accent sporit pe secţiile/localităţile unde nu 2 au ajuns buletine de vot.
  Totodată, Comisiei Electorale Centrale i se oferă dreptul ca, pe lângă criteriul de mai sus, să dispună de dreptul de a deschide şi alte secţii de votare pe baza înregistrării prealabile.
 4. Conferirea dreptului de a decide numărul secţiilor de votare în exclusivitate Comisiei Electorale Centrale, rolul Ministerului de Externe fiind unul strict organizaţional (de exemplu, obţinerea acordului statului gazdă, asigurarea secţiilor cu personalul necesar etc.).

De asemenea, de modul în care se finanţează partidele politice depinde modul în care politicienii vor guverna ţara. Premisa obligatorie pentru o guvernare în interesul oamenilor este transparentizarea finanţării partidelor politice. Astfel, proiectul de lege propune:

 1. Finanţarea partidelor trebuie să se realizeze şi în funcţie de rezultatele alegerilor prezidenţiale. Or, ca şi în cazul alegerilor locale sau parlamentare, în cadrul scrutinului prezidenţial cetăţenii ţării şi-au exprimat susţinerea pentru anumite formaţiuni politice şi candidaţii delegaţi de acestea. Astăzi o mare parte din cele 40 de milioane de lei de la bugetul de stat se alocă partidelor care nu se bucură de sprijinul cetăţenilor.
 2. Micşorarea cuantumului donaţiei maxime care poate fi acceptată de către partidele politice din partea persoanelor fizice de la 200 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (1 060 000 lei) la 6 salarii medii pe economie (31 800 lei); micşorarea cuantumului donaţiei maxime care poate fi acceptată de către partidele politice din partea persoanelor juridice de la 400 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (2 120 000 lei) la 12 salarii medii pe economie (63 600 lei). Păstrarea în continuare a limitelor existente nu face altceva decât să faciliteze finanţarea partidelor politice de către o singură persoană, care ulterior, când partidul va fi la guvernare, îşi va promova şi proteja interesele personale.
 3. Permiterea cetăţenilor din afara ţării să facă donaţii către partide până la 3 salarii medii pe economie (adică 15 900 lei).
 4. Interdicţia ca angajaţii din cadrul instituţiilor de la stat să poată face donaţii în mărimi mai mari decât 10% din venitul anual.
 5. Interzicerea finanţării partidelor de către companiile private ce au încheiat sau urmează să încheie contracte de achiziţii publice (din fonduri publice).

Deputaţii pot fi responsabilizaţi în faţa cetăţenilor şi apropiaţi de raioane şi acest lucru poate fi realizat prin îmbunătăţirea cadrului legal actual, fără schimbarea sistemului electoral. PAS propune ca o formaţiune politică să arondeze câte un candidat la o unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea, iar numărul total de unităţi administrativ-teritoriale de nivelul al doilea acoperite în lista prezentată de partidul politic să nu fie mai mic de 2/3 din numărul lor total. În acest fel, în egală măsură, fiecare deputat va fi responsabil de un raion concret, dar şi fiecare alegător va putea să-şi acorde votul, luând în consideraţie numele candidatului care reprezintă unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea în care locuieşte. Al patrulea bloc de recomandări se referă la obligarea partidelor politice ca, la întocmirea listei de candidaţi pentru alegerile parlamentare, să ia decizii conform unor proceduri transparente de selectare, inclusiv cu posibilitatea acordării dreptului de contestare a deciziilor de includere sau nu în listele respective la forurile corespunzătoare ale partidelor politice. În acest fel, se va diminua fenomenul întâlnit până în prezent la partidele care au participat la scrutinele anterioare, prin care liderul partidului decidea în mod netransparent locul fiecărei persoane în liste.

O altă propunere importantă vizează transparentizarea şi asigurarea corectitudinii scrutinului electoral, prin instalarea camerelor video în secţiile de votare, astfel încât să se asigure o vizibilitate reală a procesului de votare şi de numărare a voturilor în vederea prevenirii, constatării sau sancţionării fraudelor electorale.

PAS consideră că Republica Moldova se confruntă cu probleme grave, iar schimbarea sistemului electoral nu contribuie nicidecum la soluţionarea acestora. Dimpotrivă, schimbarea sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, în condiţiile unui stat capturat, sporeşte riscul fraudării alegerilor. Le solicităm politicienilor de la guvernare să vină cu acţiuni în beneficiul cetăţenilor şi să renunţe la spectacolele politice. Îmbunătăţirile propuse astăzi de PAS contribuie la asigurarea unui scrutin electoral echidistant, liber şi corect, realizând şi solicitările cetăţenilor cu privire la modul de desfăşurare a alegerilor, fără a schimba sistemul electoral.

Sursa: unpaspentru.md

Declaraţia Biroului Permanent Naţional al PAS în sprijinul solicitărilor angajaţilor din sistemul educaţional Când tu protestezi, lor le este frică