Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Partidul Conservator nu recunoaşte rezultatele alegerilor

|versiune pentru tipar||
PC / 9 aprilie 2009
Partidul Conservator

Partidul Conservator (PC) nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi consideră necesară verificarea listelor alegătorilor şi renumărarea voturilor. Partidul şi-a făcut publică poziţia joi, 9 aprilie, într-o conferinţă la Info-Prim Neo.

“Au fost utilizate fraudulos resursele publice, partidul de guvernământ a fost favorizat de către posturile publice de radio şi TV, şi de alte posturi cu acoperire naţională, precum EU TV, NIT, Antena C şi N4”, a declarat Natalia Nirca, preşedintele PC.

“Au fost exercitate presiuni asupra alegătorilor şi concurenţilor electorali. Partidul Conservator a fost supus unor presiuni greu de imaginat în campania electorală, când în primele zile de la înregistrarea partidului în cursa electorală, a fost arestat un membru al formaţiunii pentru trafic de droguri”, a mai spus Nirca.

Printre alte exemple de fraudă, aduse de PC au fost neasigurarea dreptului la vot a cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană, insuficienţa numărului de secţii de votare pentru cetăţenii de peste hotare, participarea la scrutin a bolnavilor de la dispensarul psihoneurologic din comuna Cocieri care, potrivit Nataliei Nircă, au fost aduşi la secţia de votare cu salvarea şi impuşi de medic să voteze pentru Partidul Comuniştilor.

Referindu-se la protestele din 6 şi 7 aprilie din centrul capitalei, Natalia Nirca a declarat că “regretă degenerarea reacţiei fireşti a tinerilor faţă de rezultatele alegerilor în acte de vandalism”. “Sigur că aceste acţiuni au fost dirijate foarte abil de către serviciile speciale cu un singur scop: de a distrage atenţia de la faptul că alegerile au fost falsificate şi de a instiga populaţia contra statului vecin, România, şi contra UE”, a menţionat preşedintele PC.

În contextul formării noii guvernări, liderul PC a declarat că “cea mai corectă decizie ar fi ca formaţiunile politice de opoziţie, care au trecut pragul electoral, să nu-şi ridice mandatele, pentru a provoca desfăşurarea alegerilor parlamentare repetate”.

“Până la moment partidele din opoziţie cu acces în Parlament nu şi-au enunţat clar poziţia. Din păcate, liderii acestor partide afişează un comportament arogant şi o nedorinţă de a colabora cu alte formaţiuni politice. Există o mare suspiciune că îşi vor ridica frumos mandatele, vor intra în Parlament şi astfel se va găsi al 61-lea vot pentru a vota un preşedinte comunist”, a spus ea.

“Atunci vom vedea cine sunt «opozanţii» şi comuniştii”, a adăugat vie-preşedintele PC, Oleg Nirca.

Declaraţie cu privire la strategia electorală abordată de Partidul Conservator pentru viitoarele alegeri locale Partidul Conservator consideră că PCRM şi poliţia sunt responsabile de tulburările din 7 aprilie