Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Partidul Conservator consideră că PCRM şi poliţia sunt responsabile de tulburările din 7 aprilie

|versiune pentru tipar||
PC / 21 aprilie 2009
Partidul Conservator

Partidul Conservator (PC) consideră că întreaga responsabilitate pentru degenerarea în acte de vandalism a protestelor din 7 aprilie îi revine Partidului Comuniştilor (PCRM), care se află la guvernare, şi nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne. “Ministrul de interne şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate ar trebuie să-şi dea demisia, dar nu aşteptăm că aceşti ofiţeri sunt în stare de astfel de acte nobile”, a declarat liderul PC, Natalia Nirca, marţi, 21 aprilie, la o conferinţă de presă în incinta agenţiei Info-Prim Neo.

“Partidul Conservator condamnă acţiunile ilegale ale conducerii Partidului Comuniştilor şi ne pronunţăm pentru tragerea la răspundere penală a tuturor celor vinovaţi de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, ca dreptul la întrunire, dreptul la liberă exprimare, dreptul la libera circulaţie, dreptul la securitatea personală”, a spus Natalia Nirca.

Vicepreşedintele PC, Zinovia Zorina, care este profesor universitar, a condamnat acuzaţiile de coruptibilitate aduse, după proteste, de către Preşedintele Vladimir Voronin în adresa cadrelor didactice. Ea a insistat că generaţia tânără a crescut anume în perioada de guvernare a PCRM, când sute mii de părinţi au trebuit “să-şi lase copiii fără căldură sufletească şi să caute de lucru peste hotare”.

Referindu-se la evoluţiile de mai departe a evenimentelor politice, liderul PC a spus că este puţin probabil să se anunţe alegeri repetate din cauza fraudării alegerilor, pentru că aceasta ar însemna că PCRM, care este la guvernare şi responsabil de organizarea alegerilor, să nu participe în campanie, “ceea ce este puţin probabil”. Nirca aşteaptă de la partidele de opoziţie care au intrat în parlament să boicoteze alegerea preşedintelui, pentru care comuniştilor nu le ajunge un mandat, şi astfel să provoace alegeri anticipate.

Preşedintele Partidului Conservator îşi leagă speranţe de vizita apropiată la Chişinău a premierului ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. “Sperăm că UE va condamna acţiunile de violenţă şi va cere tragerea la răspundere a celor responsabili de aceste acţiuni fără precedent”, a spus Natalia Nirca, având în vedere presupusa aplicare a torturii şi tratamentului inuman de către forţele de ordine.

Comentând arestarea omului de afaceri Gabriel Stati, acuzat de autorităţi de tentativă de lovitură de stat, Natalia Nirca a spus că poliţia va găsi şi probe, şi mărturii, pentru а-l pune sub acuzare. “Toţi ştim cum se fac aceste lucruri la noi în ţară”, a spus ea.

Partidul Conservator nu recunoaşte rezultatele alegerilor Partidul Conservator cere partidelor de centru-dreapta, care au intrat în Parlament, să boicoteze alegerea şefului statului