Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţie a CC al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la apropiatele alegeri din Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 octombrie 2006
Partidul Comuniştilor din Republica MoldovaPe 3 decembrie, în Găgăuzia vor avea loc alegeri pentru funcţia de guvernator al autonomiei. Acestea nu vor fi doar o încercare serioasă pentru sistemul democratic din Gagauz Yeri. Acestea constituie încă un examen şi pentru întregul nostru stat pentru dreptul de a fi o ţară a standardelor cu adevărat europene de exprimare a voinţei poporului. O ţară în care se realizează consecvent principiile democraţiei, ale toleranţei şi armoniei interetnice.

Din ziua creării autonomiei, comuniştii din R. Moldova contribuie sincer şi ferm la dezvoltarea temeliilor acesteia, la progresul economic, social şi cultural al Gagauz Yeri. Nu este întîmplător faptul că, deja de mai bine de opt ani, PCRM rămîne a fi singurul partid care include în rîndul deputaţilor reprezentanţi ai autonomiei găgăuze. Nu este întîmplător că anume propunerile legislative ale fracţiunii parlamentare a PCRM au extins substanţial drepturile constituţionale ale Găgăuziei prin acordarea către autonomie a dreptului de iniţiativă legislativă în Parlamentul naţional. Şi, în sfîrşit, principalul: anume cu participarea nemijlocită a Partidului Comuniştilor, în ultimii patru ani, autonomia a reuşit să înregistreze rezultate impresionante în renaşterea şi modernizarea economiei regiunii, în ridicarea nivelului de trai al populaţiei, în impulsionarea construcţiei social-culturale. S-a reuşit să se consolideze cooperarea fructuoasă a autorităţilor Găgăuziei cu conducerea ţării, spre binele comun. Toate acestea luate împreună au contribuit la sporirea evidentă a autorităţii administraţiei regionale, la întărirea încrederii din partea populaţiei Găgăuziei.

Este absolut limpede că tot ce a fost pozitiv în ultimii ani trebuie continuat şi dezvoltat intens. Este nevoie să continue şi, mai mult decît atît, să fie accelerat procesul de modernizare economică şi socială în continuare a autonomiei, de sporire a potenţialului ei cultural, de păstrare şi dezvoltare a valorilor tradiţionale ale poporului. Iar toate acestea, la rîndul lor, vor depinde, în mare parte, de faptul cui îi vor încredinţa alegătorii din Găgăuzia funcţia de başcan pentru următorii patru ani, în ce măsură va fi acest om la locul său, competent şi responsabil. Comuniştii găgăuzi, activul de partid local şi adepţii noştri văd un astfel de om în actualul başcan, Gheorghe Tabunşcic, capabil să continue şi să sporească realizările obţinute cu greu în ultimii ani. Ţinînd seama de această opinie, precum şi pornind de la situaţia social-politică din autonomie, Comitetul Central al PCRM a luat decizia să-i acorde un sprijin consolidat candidatului independent la funcţia de guvernator al Găgăuziei, Gheorghe Tabunşcic.

CC al PCRM îşi exprimă speranţa că această decizie politică de răspundere va servi drept un factor ce va contribui la victoria în apropiatele alegeri a ideii de consolidare a societăţii găgăuze, de continuare a cursului spre bunăstarea şi prosperarea Găgăuziei în componenţa Republicii Moldova.

Moldpres
Strategia făuririi. Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir VORONIN, la întîlnirea festivă cu activul PCRM Declaratia Comitetului Politic Executiv al CC al Partidului Comunistilor din Republica Moldova