Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 iunie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova atrage atenţia asupra unui fenomen periculos, care poate fi tot mai frecvent observat atît în cadrul unor formaţiuni politice de dreapta din Moldova, cît şi în cadrul unor mijloace de informare în masă afiliate acestora sau care le susţin.

Dorim să sesizăm opinia publică din Moldova, toată societatea civilă, precum şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova asupra unor manifestări de extremism politic de dreapta, extremism ce este periculos, antisocial şi în mod cert opus valorilor Europei civilizate.

În acest context, este de menţionat activizarea organizaţiilor extremiste de dreapta de tip legionar, care sînt tacit susţinute de unele forţe politice de dreapta din Republica Moldova, în special de Partidul Liberal.

Un exemplu elocvent serveşte mişcarea “Noua Dreaptă” înregistrată în România, care în activitatea sa se bazează pe un mesaj extremist şi xenofob, promovînd ideile şi principiile mişcării legionare din România în perioada interbelică şi pronunţîndu-se pentru dispariţia Republicii Moldova ca stat.

1. Conform informaţiilor de pe pagina oficială a mişcării “Noua Dreaptă”, în calitate de parteneri informaţionali ai acesteia în Republica Moldova sînt ziarele Timpul, Ziarul de Gardă, precum şi postul de radio Vocea Basarabiei. De remarcat că niciunul din aceste mijloace de informare în masă nu au renunţat la statutul său de partener informaţional al “Noua Dreaptă”. Aceasta se întîmplă în situaţia în care în Republica Moldova aceste publicaţii încearcă să se poziţioneze în calitate de mass-media democratică şi proeuropeană.

2. Este ştiut faptul că reprezentanţii mişcării extremiste “Noua Dreaptă” au participat activ în acţiunile de vandalism ce au avut loc pe 7 aprilie în Chişinău (fapt care demonstrat prin materiale fot şi video). Este ştiut de asemenea faptul că în România această mişcare a organizat un şir de acţiuni în sprijinul aşa-numitei “revoluţii” din 7 aprilie din Republica Moldova. Acest fapt este confirmat prin materiale foto şi video plasate pe resursele internet oficiale ale mişcării “Noua Dreaptă”.

Este revoltător faptul că toate aceste “acţiuni de susţinere” au fost mediatizate pe larg de către mass-media de opoziţie din Republica Moldova, precum şi faptul că unii politicieni din Republica Moldova acordă sprijin direct mişcării “Noua Dreaptă”. De exemplu, pe pagina Web a mişcării “Noua Dreaptă” este plasat un comunicat de presă în care se spune că în cadrul manifestărilor de celebrare a celei de-a 150-ea aniversări a Unirii Principatelor, organizate inclusiv de “Noua Dreaptă”, la Iaşi, a participat şi primarul unionist Dorin Chirtoacă.

3. PCRM a atenţionat de nenumărate ori asupra faptului că în presa de opoziţie, afiliată partidelor liberale, periodic apar materiale în care sînt făcuţi eroi criminalii de război din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, precum este mareşalul Antonescu condamnat pentru crimele săvîrşite cu bestialitate, inclusiv Holocaustul, pe teritoriul României (unul din cele mai elocvente materiale în acest sens a fost articolul “Acum 65 de ani, cerul era al românului” publicat în numărul 45 (925) din 23 iunie 2006 al ziarului “Timpul”). Atunci, cu regret, nu a urmat nicio reacţie a societăţii civile la acest fapt strigător la cer al revanşismului radical de dreapta. Prin urmare, un asemenea mediu de nepedepsire continuă să stimuleze noi manifestaţii ale precedentelor de acest gen. Astfel, ziarul municipal “Capitala-Столица”, finanţat din bugetul public municipal, al cărui fondator este Consiliul Municipal, demult s-a transformat nu doar în organul de presă al Partidului Liberal, dar şi într-un promotor activ al ideilor şi valorilor cu carcater radical de dreapta. Anume în această publicaţie periodic sînt inserate articole care propagă şi justifică participarea României de partea Germaniei fasciste în cel de-al doilea Război Mondial. E suficient să ne amintim doar de cel mai recent fapt: în calitate de specific prolog ideologic pentru campania preelectorală acest ziar publică, pe 24 iunie 2009, un articol în care nu doar că din nou se promovează în mod pozitiv personalitatea mareşalului Antonescu, ci şi este citat îndemnul de tristă faimă: “Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul!”. În acest context nu mai trezeşte mirare faptul că forumurile moderate, printre care Unimedia, ProTV, Stirea zilei, admit (şi nu elimină) comentarii personale care poartă caracter antisemit şi xenofob, creînd astfel senzaţia unui nihilism juridic şi a nepedepsirii în procesul de lansare şi răspîndire a viziunilor extremiste de dreapta.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îndeamnă partidele politice, societatea civilă, organizaţiile jurnalistice, mijloacele de informare în masă să ia atitudine faţă de organizaţiile care promovează camuflat ideile legionare şi neofasciste, precum şi faţă de formaţiunile politice care în mod deschis promovează idei radicale de dreapta şi xenophobe, admit eroizarea călăilor şi criminalilor fascişti şi a criminalilor.

Declaraţia Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, privind alegerile parlamentare anticipate şi statalitatea moldovenească Igor Dodon: “Noi ştim ce trebuie să facem pentru a evita criza şi a continua dezvoltarea ţării”