Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă cu privire la plenara CC al PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 august 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi a avut loc plenara CC al PCRM, la care a fost examinată situaţia politică din ţară, care s-a creat după alegerile parlamentare din 29 iulie. În cadrul plenarei, a prezentat un raport preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

Preşedintele partidului i-a felicitat pe cei prezenţi cu ocazia victoriei în alegerile parlamentare. “Conform tuturor criteriilor indiscutabile ale actualei lupte politice, noi sîntem adevăraţii învingători. Chiar dacă rezultatul spre care am năzuit s-a dovedit a fi mai prost decît planurile şi aşteptările noastre. Unde, în ce ţară democratică contemporană aţi mai văzut aşa ceva, ca practic jumătate din toţi alegătorii să-şi dea voturile unei singure forţe politice, unui singur partid? Unde aţi mai văzut ca un partid care se află la putere deja de opt ani să aibă o astfel de popularitate? Şi încă în condiţiile unei recesiuni economice şi ale unei crize globale!”, a afirmat Vladimir Voronin.

Atrăgînd atenţia asupra particularităţii situaţiei politice interne create, Vladimir Voronin a menţionat că Partidul Comuniştilor este pregătit pentru cele mai diverse scenarii de luptă politică în continuare, inclusiv posibila trecere în opoziţie. El a declarat, în context, că “dacă un partid politic nu este capabil în orice moment, din raţionamente ideologice şi principiale, să treacă în opoziţie, un astfel de partid, pur şi simplu, nu merită puterea. Dacă un comunist se teme de povara vieţii în opoziţie, dacă, în faţa pericolului chiar şi al celor mai crunte represiuni, îşi pierde demnitatea şi nobleţea umană, locul său într-adevăr este printre clanurile politice care se intitulează drept centriste şi alt soi de liberali”.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin a supus unei critici dure ideile privind necesitatea desfăşurării unor noi alegeri. “Aceasta ar fi cea mai nefastă cale pentru ţara noastră, care duce doar la destabilizarea în continuare, în urma căreia va pierde întreaga societate moldovenească”.

Anume din acest motiv, în opinia preşedintelui PCRM, trebuie să ne concentrăm eforturile pe o altă direcţie. Vladimir Voronin a prezentat în detalii această variantă de acţiuni: “Noi vedem că coaliţia de dreapta se află într-un impas cronic — nici încolo, nici încoace. Iar aceasta înseamnă că partidul nostru pur şi simplu este obligat să lanseze iniţiativa de a se constitui propria coaliţie, de stînga, dacă vreţi, o coaliţie anticriză, întemeiată pe cele cinci principii pe care le-am avansat eu şi care au fost sonorizate în perioada campaniei electorale. Prioritatea noastră strategică rezidă în faptul că fracţiunea majoritară a PCRM nu a fost formată prin unirea artificială a cîtorva partide cu valori şi programe care se contrazic reciproc. Fracţiunea noastră a fost formată de alegător! De aceea, sarcina noastră constă în faptul de a intra în dialog cu acele forţe politice care sînt dispuse totuşi să depăşească propriul egoism politic şi să se situeze pe o poziţie patriotică fermă”.

Poziţia preşedintelui PCRM a fost susţinută de cei prezenţi atît în cadrul dezbaterilor, cît şi în Hotărîrea specială a CC al PCRM. Plenara a adoptat o declaraţie specială a Partidului Comuniştilor, în care se arată că Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, rămînînd fidel principiilor sale fundamentale de slujire a intereselor poporului, va face tot ce îi stă în puteri ca dialogul tuturor forţelor politice interesate să conducă la o adevărată coaliţie anticriză stabilă a partidelor politice care se situează ferm pe platforma statalităţii moldoveneşti, a echităţii sociale şi democraţiei.

Declaraţia Preşedintelui Fracţiunii PCRM din Consiliul raional Călăraşi Declaratia Comitetului Central al Partidului Comunistilor din Republica Moldova