Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Rezoluţia şedinţei activului PCRM cu privire la acţiunile PCRM în situaţia politică creată

|versiune pentru tipar||
PCRM / 2 septembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Apreciind evoluţia proceselor politice din Republica Moldova în ultimele săptămîni, Partidul Comuniştilor face următoarele concluzii:

În primul rînd, fiind creată contrar voinţei alegătorilor şi propriilor declaraţii de program, majoritatea din Parlamentul ţării nou-ales constituie un atac grosolan al unei reacţii politice extremiste, o tentativă de restaurare a puterilor unioniste din trecut şi a unui capitalism primitiv sălbatic. O dovadă necondiţionată şi semnificativă în acest sens serveşte alegerea ilegală de către această majoritate în funcţia de noul Preşedinte al Parlamentului a lui Mihai Ghimpu — politician ale cărui viziuni unioniste radicale sînt cunoscute întregei societăţi moldoveneşti. Nu lasă loc de îndoială faptul că majoritatea liberală de dreapta creată în Parlament, în felul său actual, reprezintă o ameninţare evidentă la adresa viitorului statului moldovenesc, la adresa securităţii acestuia, dezvoltării sociale şi economice, integrării europene şi posibilităţii restabilirii integrităţii teritoriale.

În al doilea rînd, Partidul Comuniştilor, bazîndu-se pe logica legii, pe devotamentul său faţă de principiile consolidării întregei societăţi moldoveneşti, pe necesitatea stringentă a unei stabilizări politice şi economice cît mai curînde, îşi va continua eforturile de creare a unei coaliţii anticriză de centru-stînga parlamentare a partidelor politice. În opinia unanimă a tuturor comuniştilor, doar o asemenea cale va permite Republicii Moldova să evite noi alegeri parlamentare anticipate, va crea condiţii pentru revenirea ţării pe făgaşul democraţiei, menţinerii independenţei şi suveranităţii ei.

În al treilea rînd, în cazul în care vor fi epuizate toate posibilităţile de creare a unei majorităţi parlamentare responsabile şi patriotice, Partidul Comuniştilor consideră oportună examinarea chestiunii cu privire la trecerea sa în opoziţie. Şi deja în acest statut responsabil, în mod hotărît şi ferm, de a opune rezistenţă oricăror tentative ale puterilor reacţiei unioniste de a întoarce îndărăt progresul ţării, de a lipsi Republica Moldova şi poporul ei de orice perspectivă de dezvoltare independentă şi demnă.

Partidul Comuniştilor face un apel către toată societatea moldovenească să dea dovadă de sînge rece, de rezistenţă şi de devotament faţă de principiile democratice. Partidul Comuniştilor garantează că în orice situaţie, fie ea cît de complicată şi critică, în politica sa va rămîne o putere politică principială, consecventă şi care apără cu fermitate interesele poporului Republicii Moldova şi ale dezvoltării sale suverane.

Comunicat de presă cu privire la adunarea Activului republican al PCRM Declaraţia Fracţiunii parlamentare a PCRM privind politica de reprimare din partea aşa numitei coaliţii liberal-democrate a libertăţii cuvîntului şi ameninţările la adresa mijloacelor de informare în masă incomode