Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Fracţiunii parlamentare a PCRM privind politica de reprimare din partea aşa numitei coaliţii liberal-democrate a libertăţii cuvîntului şi ameninţările la adresa mijloacelor de informare în masă incomode

|versiune pentru tipar||
PCRM / 8 septembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă profunda indignare în legătură cu multiplicarea cazurilor de ameninţare şi presiune din partea aşa numitei coaliţii liberal-democrate asupra mijloacelor de informare în masă în general şi a jurnaliştilor în special.

În ultimele zile, liderii partidelor care formează aşa-numita coaliţie, atît în Parlament, cît şi în alte condiţii şi-au permis în mod public să ameninţe Compania Publică Teleradio Moldova, conducerea şi colectivul de creaţie ale acesteia. Această aşa-numită coaliţie a încercat să exercite presiune şi să intervină în politica redacţională şi grila de emisie a televiziunii publice.

Nu încetează ameninţările din partea majorităţii nou-create de a se răfui cu conducerea Companiei Teleradio, precum şi cu unii jurnalişti incomozi. În condiţii de presiune continuă activitatea colectivului postului privat de radio “Antena C”, în adresa căruia aşa-numiţii democraţi şi liberali au declanşat o campanie de intimidare, declarînd despre revizuirea incontestabilă a deciziilor şi concursurilor anterioare, referitoare la postul de radio în cauză.

Fracţiunea PCRM atrage atenţia societăţii civile, organizaţiilor internaţionale, reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, asupra cazurilor inadmisibile de încălcare din partea aşa numitei coaliţii a legislaţiei în vigoare, Codului Audiovizualului, adoptate în baza recomandărilor partenerilor noştri europeni. Sîntem indignaţi de metodele şi comportamentul antidemocratic şi antieuropean al aşa numitei “Alianţe pentru integrare Europeană”, îndreptat spre oprimarea libertăţii cuvîntului şi amestecul ilegal în politica redacţională a mijloacelor de informare în masă.

În conformitate cu art. 52 al Codului Audiovizualului, “Independenţa editorială a companiei este garantată prin lege. Nu se admit ingerinţe operate de autorităţi publice şi nici influenţa vreunui partid, organizaţii comerciale, economice, social-politice, sindicale şi de alt ordin”. Acelaşi articol prevede că “independenţa editorială şi de creaţie include dreptul exclusiv al organelor de conducere ale companiei de a adopta, în limitele stabilite de prezentul cod, decizii cu privire la elaborarea politicii editoriale, adoptarea şi modificarea grilei de emisie a companiei”.

În acest context, chemăm toate persoanele şi structurile interesate să condamne în mod categoric politica de ameninţare şi presiune, iniţiată de actuala majoritate parlamentară împotriva Companiei publice Teleradio şi alte mijloace de informare în masă.

Sursa: www.pcrm.md

Rezoluţia şedinţei activului PCRM cu privire la acţiunile PCRM în situaţia politică creată Mesajul Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir VORONIN, către cetăţeni