Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 15 septembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 15 septembrie, fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care a solicitat interpretarea oficială a Articolelor 90, 91 şi 135 din Constituţia Republicii Moldova în contextul asigurării interimatului funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

Ţinem să menţionăm că niciodată în istoria constituţională a Republicii Moldova nu au fost aplicate aceste norme constituţionale, fapt care a generat interpretări divergente. Astfel, potrivit unor opinii, interimatul funcţiei de Preşedinte survine la adoptarea Hotărîrii Parlamentului, iar potrivit altor — odată cu intrarea în vigoare a avizului Curţii Constituţionale prin care se constată circumstanţele ce justifică acest interimat.

În acest context, fracţiunea PCRM a solicitat Curţii Constituţionale să ofere răspuns la întrebarea de bază — din ce moment efectiv survine interimatul funcţiei de şef al statului.

Oportunitatea sesizării în cauză nu rezidă în faptul de a contesta procedura propriu-zisă de instituire a interimatului, ci în necesitatea respectării în tocmai a normelor constituţionale pentru a nu crea precedente de interpretare eronată a respectivelor norme constituţionale pe viitor.

Fracţiunea PCRM a solicitat examinarea prezentei sesizări în regim de urgenţă.

Serviciul de presă al PCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Ambasadorul SUA în Moldova Declaraţia PCRM privind principiile politice de restabilire a unităţii civice şi soluţionarea paşnică a problemei transnistrene